Srbija sve „dalje“ od Rusije i sve bliže Zapadu

0
493
Foto: printskrin

Zapad gospodar Srbije iz „senke“?

Srbija je po svim ekonomskim, političkim, diplomatskim i kultrurnim aspektima sve dalje od Rusije. Ako bi merili politiku od 2000 godine do danas odnos vlasti Srbije prema EU je 70: 30 odsto u korist EU i SAD u odnosu na politički „Istok“ pre svega Rusiju i Kinu. Zapad odnosno EU i SAD ne insistiraju za sada za bitnije odvajanje Srbije od Kine, jer je ona i važan partner Eu i SAD, ali ključ je da se Rusija „izbaci“ sa Balkana preko Srbije, a onda iz Republike Srpske.

Kontinuitet prozapadne politike u Srbiji od 2000.godine?

Zakoni koji su na kursu EU, a doneti su u parlamentu Srbije od 2000 godine posebno od 2012 godine su u značajnoj meri u suprotnosti sa ruskim interesima u Srbiji i na Balkanu ali i sa nacionalnim interesima Srbije. Političke partije u vlasti ali i i u opoziciji su u odnosu na politiku prema EU i SAD i NATO zbirno 80:20 u odnosi na onaj politički deo koji je za bližu saradnju sa Ruskom federacijom. Na vojno strateškom planu odnos saradnje sa NATO preko „Partnerstva za mir“ i saradnja sa nacionalnom gardom SAD iz Ohaja ili vojnih misija u odnosu na saradnju sa Ruskom federacijom je izjednačen 50:50 što smeta SAD i EU i NATO. Politika prvog premijrra Srbije od 2000 godine dr Zorana Đinđića je bila 90 odsto okrenuta prema Zapadu. Politika premijera dr Vojislava Koštunice je bila 70 odsto okrenutosti prema Zapadu, Vlada Mirka Cvetkovića je bila 70 odsto krenutosti prema Zapadu. Vlade Ivice Dačića i Aleksandra Vučića je 80 odsto okrenutosti prema Zapadu. Slično je i na planu investicija, stranog kapitala i odnosa u spoljnim poslovima.

Kosovo kao NATO i američka baza

Najveći prozapadni interes Srbije je oko Kosova i Briselskog sporazuma i put „normalizaciji“ odnosa Beograda i Prištine, odnosno priznanje Kosova i put Kosova u EU.NATO na Kosovu ima svoje strateške interese, raketne, radarske sisteme, vazduhoplovne i obaveštajne instalacije koje su usmerene prema rusukim interesima na Balkanu i protiv Srbije. Politika Aleksandra Vučića je u 80 odsto uvezana sa EU i SAD i pritisci su sve veći i rastu počev od diplomata iz SAD i EU u Beogradu do poltičkih centara moći u Briselu, Berlinu i Vašingtonu. Ruska poltika sagledava da je vth vlasti uSrbiji u „lavirintu“ američkog pritiska i uticaja EU i MMF i pokušava da „balansira“ odnosno da ne priteže Srbiju u svojim hladnoratovskim suokobima sa SAD .SAD preko Srbije vrše direktan pritisak na Republiku Srpsku da se uveže u program EU i NATO i da se „odlepi“ od ruskih interesa. Vodeći provladini privatni mediji, ali i medijski javni servis bliži je politici EU i SAD nego Rusiji.

Tomislav Kresović

vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime