Srbija u ulozi evropskog klovna

5
1499
Ivica Dačić / Foto: opustise.rs

Na Beogradskom bezbednosnom forumu, koji nije najjasniji po pitanju o čijoj bezbednosti se tu raspravlja, i ove godine okupila se srpska i strana politička i intelektualna „elita“, a pod dirigentskom palicom „Maršalovog fonda“ (nemačkog ili ko zna čijeg). Učešće na takvom skupu uzeo je i Ivica Dačić, ministar inostranih poslova. Naravno, naš šef diplomatije nastavlja da se ponaša u svom stilu, onom cirkuzantskom, zabavljačkom, poput trubadura ili, čak, dvorske lude.

Nakon što je pevao pesmu „Osman Aga“, kažu, na turskom jeziku, i uveseljavao Erdogana, Vučića i ostalu nadobudnu političku klijentelu, koja se radovala povratku Turske na Balkan, Dačić je odlučio da ponešto „duhovito“ kaže i na račun EU i Srbije koju (ne)diplomatski predstavlja i zastupa. Naime, na pomenutom forumu nije izdržao da ne kaže istinu, koja je u oficijelnoj Srbiji zabranjena i zaključana iza devet brava: „Pregovore o članstvu u EU Srbija je započela 2014. kad sam bio premijer. Nadam se da ću biti živ i kada završimo te pregovore.“

Verovatno je do takvog zaključka došao nakon što je otpevao pesmu Tajipu Erdoganu. Možda se setio da Turska decenijama „pristupa“ Evropskoj uniji, a da se još uvek nije maknula od početka. Ne pomažu joj ni Osman Aga, ni car Murat, za kojeg predsednik Srbije tvrdi, da je bio „veliki strateg“ i „junak“ – valjda, veći od svih srpskih junaka i careva. Ali Turskoj ulazak u EU nije bio put bez alternative, onako kako to srpski političari slede, bezmalo, dve pune decenije. Turska je danas ekonomski moćna zemlja i u stanju je da se osloni na svoje snage i pored evidentnih unutrašnjopolitičkih razmirica, pa i oružanih sukoba s „pobunjenicima“ (Kurdima).

Naravno, svakome ko pažljivo prati razvoj situacije u EU, a u vezi sa srpskom kandidaturom za članstvo u tom evropskom mega-savezu, odavno je jasno da Srbija nikada neće postati sastavni deo Evropske unije. Za takav zaključak postoji više razloga. Prvi, možda i najvažniji, jeste činjenica da se EU postepeno dezintegriše. Takav proces je, čini se, nezaustavljiv. U stvari, Evropska unija je samo jedan prividni savez zemalja sa različitim interesima u ekonomskim, kulturološkim, duhovnim, pa, u velikom delu, i u političkom smislu.

Da Vas podsetimo:  Srećna Nova Godina

Razvoj događaja u Kataloniji pokazuje koliko je varljiva slika o evropskom jedinstvu. Pokušaj stvaranje jedne takve „države“, u kojoj će se sabrati, a potom neutralisati i poništiti nacionalni identiteti i etničke različitosti , sada je pred potpunim krahom. Nakon otvaranja kosmetske Pandorine kutije, Evropska unija je samu sebe osudila na smrtnu kaznu. Poigravanje sa međunarodnim pravom i osnovnim principima pravne političke logike nije moglo da ima drugačiji epilog, sem multiplikovanja brojnih zapaljivih tačaka na evropskom tlu. Pokazalo se da su unutar EU larvirana brojna „kosova“, koja su čekala povoljnu situaciju da se izmigolje iz mraka.

Druga stvar je činjenica da je Srbija svrstana u tzv. otpadničke države, odnosno, drugim rečima, za Zapad Srbija je prostor za koji oni veruju da im nikako ne priliči. Naravno, politička retorika malo je drugačija, jer postoje ekonomski interesi, da se svi srpski prirodni resursi, voda i rudna bogatstva stave pod kontrolu internacionalnih korporacija. Dodatno, tu je problem sa Hrvatskom, koja u svako doba (barem formalno) ima pravo da stavi veto na prijem Srbije u članstvo EU.

Čak i kada bi stvari bile drugačije, kada EU ne bi bila pred raspadom i kada bi htela da u svoje okrilje uzme Srbiju, to ne bi nimalo poboljšalo srpsku perspektivu, niti bi uticalo na poboljšanje ekonomske situacije u zemlji. A zašto ne bi bilo nikakvog boljitka za Srbiju u EU? Ne bi ga bilo zato što je već danas Srbija u kandžama korporacijskog kapitala i onog „leberalnog tržišta“, za kojim smo žudeli i koje smo do danas sanjali. Kad se iz tog sna potpuno razbudimo, shvatićemo da smo opljačkani do gole kože i da smo ostali bez igde ičega.

Da Vas podsetimo:  U sadašnjim okolnostima izbori će potvrditi poredak lične vlasti

Svakako da srpski diplomata ne bi bio srpski kada se ne bi „brinuo“ i o sudbini svojih komšija. Tako se ponaša i Ivica Dačić. Zapravo, kod srpskih političara uvek je briga o drugima ispred potreba i interesa vlastite države i naroda. Teško je reći zašto je to tako. Možda usled uverenja da smo „najveći u regionu“, te da je velikodušnost „velikih i jakih“ nešto što se samo po sebi podrazumeva. Budući da smo zbog takvih infantilnih pogleda na realni svet često dobijali po prstima (i po glavi), u našu kolektivnu svest kao da se uvukla jedna neizbrisiva mazohistička crta: nastavljamo da radimo protiv sebe i kad postane očigledno da bismo morali da promenimo smer našeg delovanja.

Dačić je oduševljen Berlinskim procesom, koji se „šeta“ od Berlina do Londona, pa dalje u krug. Tamo, kaže on, vlada idilična atmosfera. I tome još dodaje:

Za nas je veoma važno da se pominje evropska perspektiva Balkana, u tome je najveća politička korist Berlinskog procesa, ostalo su projekti koji će u manjoj ili većoj meri biti sprovedeni

O kojim projektima je reč? O onim kojima se učvršćuje Velika Albanija? Autoput od Niša do Drača, koji je novi premijer, Brnabićeva, stavila na prvo mesto u prioritetima Vlade Srbije? Projekti će biti „manje ili više sprovedeni“, konstatuje srpski šef diplomatije. Oni koji se tiču obaveza Srbije sigurno će biti sprovedeni, a oni koji su obaveza drugih neće biti sprovedeni. Tako smo dobili ono „manje-više“.

Konačno, Dačić je napomenuo da će Velika Britanija biti naredni domaćin samita Berlinskog procesa!? To pokazuje – zaključio je Dačić – da je Ujedinjeno Kraljevstvo „otišla iz EU, ali nije otišla iz Evrope“. Apsurd za apsurdom! Smejurija za smejurijom! Odatle se vidi da je uloga klovna, koju je odigrao (otpevao) pred Erdoganom, prava mera za ministra spoljnih poslova Srbije. Velika Britanija, koja je glavom bez obzira utekla iz EU, provodadžiše da se zemlje „Zapadnog Balkana“ ukrcaju na brod koji tone. Kako je moguće da se tako nešto prihvati? Zar smo sasvim ostali bez pameti?

Da Vas podsetimo:  Crtice srpske propasti

D. Gosteljski

koreni.rs

5 KOMENTARA

 1. Bravo, sa nekoliko bitnih reci ste opisali njegov pravi karakter. Po mome misljenju, on je jedan od najlukavijih i najopasnijih/najpokvareniji- je mozda bespotrebno naglasiti, posto na tom podrucju ima veoma jaku konkurenciju/ politicara od Broza do danas, koji vuce konce iz senke a pusta druge da potpisuju odluke o UNISTENJU SRBIJE, i da se eksponiraju na prvim stranicama takozvanih glavnih „srpskih medija“/ koji vecinom pripadaju David Petraeus-u /Ex-CIA-Chef.
  On je jos od pre vise godina clan ASPEN INSTITUTA za jugoistocnu Evropu i od 12.2008, odlazi redovno jedanput godisnje za Berlin gde se srece IZA ZATVORENIH VRATA sa visoko rangiranim vrhunskim nemackim i US-americkim predstavnicima kao i predstavnicima Kosova.
  Osim konferenzija ASPEN INSTITUTA za za jugoistocnu Evropu/koje traju 1-2 dana/ on ucestvuje redovno na takozvanim Sub-cabinet Meetings, odakle i dolaze ovakve izjave.
  Cilj ovih visoko rangiranih vrhunskih nemackih i US-americkih predstavnika/uz pomoc domaceg ministra za inostrane poslove i predstavnika Kosova/ je takozvano unapredjenje euro-atlantiske Integracije zapadnog Balkana i Kosova i donosenju odluka u sprovodjenju Transformationsprozesa. O kakvim se „PROZESIMA“ radi, videli smo najbolje iz dosadanjih zbivanja na Kosovu a takodje i u samoj Srbiji. O Sub-cabinet Meetings kao i o ASPEN INSTITUTU injihovom politickom programu za jugoistocnu Evropu mozete vise da saznate sa zvanicnog Seita The Aspen Institute /Germany

 2. Da bi se bolje znalo o kavoj se osobu zaista radi, sa kime on saradnjue, u kakvom se drustvu nalazi i ko njega sa zapada stiti, pogledajte najbolje izvestei i posbno slike sa saita The Aspen Institute ANNUAL REPORT, The Aspen Institute Germany ANNUAL REPORT 2013 2014:
  Zlatko Lagumdžija, Minister of Foreign Affairs, Bosnia and Herzegovina
  Ditmir Bushati, Minister of Foreign Affairs, Albania
  Philip Hammond, Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs, United Kingdom
  Nikola Poposki, Minister of Foreign Affairs, Macedonia
  Dr. Frank Walter Steinmeier, Federal Minister of Foreign Affairs, Germany
  Ivica Dačić, First Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs, Serbia
  Prof. Dr. Vesna Pusić, First Deputy Prime Minister and Minister of Foreign and European Affairs, Croatia
  Dr. Enver Hoxhaj, Minister of Foreign Affairs, Kosovo
  Dr. Igor Lukšić, Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs, Montenegro
  Hoyt Yee, (POGLEDAJTE DOOOBRO SLIKU OVE OSOBE) Deputy Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs, U.S. Department of State.

  A od pocetka njegovog clanstva u ASPEN INSTITU saradnja sa Tacijem i njemu u slicnim pod pokroviteljstvom Frank-Walter Steinmeier-a i aktuelno pod upravom Sigmar Gabriel-a.

 3. refrenum lepo da se raspise da se narod konacno izjasni oko EU, ubedjen sam da bi se izglasalo NE evropskoj uniji pa se pitam koji bi im tada bio izgovor za lopovluk i rasproaju zemlje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime