Srbija zaboravljena od svih, pa i od sebe same

3
2036

Dokle Srbija misli da ide „bezalternativnim putem“, to jeste, onim putem za kojeg se veruje da vodi ka EU, a koji, u stvarnosti, ne vodi nigde? Srpsko „putovanje“ ka Evropskoj uniji uskoro će postati „punoletno“, a kako stvari stoje, odredište pomenute „bezalternativnosti“ neće biti dostignuto ni do „penzionisanja“ takve konfabulatorne, i u svakom smislu, besciljne „ekskurzije“.

Da Srbi uopšte ne znaju kuda idu jasno je mnogima i u samoj Srbiji, ali takvi nisu u situaciji da utiču na politička i državna pitanja. Zapravo, narod u Srbiji se ne pita gotovo ni za šta, jer je vlast izmeštena (eksteritorijalna je) i nalazi se tamo gde su smeštene ambasade velikih i moćnih zapadnih država. I to je velikom delu građana odavno jasno, pošto vide da srpska vazalna vlast mora redovno da podnosi raport diplomatskim predstavnicima unutar srpske prestonice.

Iz same Evropske unije godinama dolaze signali da u tom neobičnom i nedorečenom konglomeratu „suverenih“ evropskih država niko više i ne razmišlja o proširenju takve čudesne „polusavezne konstrukcije“. I kako da se uopšte razmišlja o širenju takvog nedefinisanog „etata“, kada se EU iznutra raspada?

Juče je bečki Standard objavio jedan članak, pod naslovom „Zaboravljeni Balkan“, u kome se eksplicitno kaže, da, uzimajući u obzir ekonomsku krizu, probleme sa „izbeglicama“, Bregzit, veliki rast nacionalističkih političkih partija i pokreta – a time i razorno jačanje evroskepticizma unutar EU – uopšte ne može biti govora o prijemu bilo koje balkanske zemlje u Evropsku uniju. Barem ne u „dogledno vreme“. Time se jasno poručuje, da u godinama i decenijama ispred nas, EU mora da se pozabavi svojim „jadima“ – i veliko je pitanje da li će takav projekat „super-države“ izdržati takvo unutrašnje preispitivanje i da li će odoleti zubu vremena.

Da Vas podsetimo:  Pančevci ne odustaju od odbrane gradskog parka

O Balkanu se i dalje govori kao „buretu baruta“, a kao jedini način da se takvo eksplozivno stanje drži pod kontrolom, kako nam objašnjava bečki Standard, jeste da se balkanske zemlje-kandidati drže na kratkoj uzici, tako što će im se na jednoj strani lažno obećavati skori ulazak u Evropsku uniju („evo, samo što nije…“), dok se na drugoj računa na vojnu prisutnost SAD i NATO, koji bi bili u stanju da intervenišu (Standarad veli, „onako kako su intervenisali u Bosni 19995. i u Srbiji 1999.“) i zaustave svaki eventualni konflikt među balkanskim zemljama, nastalim nakon raspada Jugoslavije.

Nadalje, da bi se pokazalo, da Srbija, Makedonija, Crna Gora, BiH i Albania (Standard ovde dodaje i šiptarsko-natovsku paradržavu Kosovo) ne bi imali nikakvog izgleda da budu primljeni u EU ni kada bi ova bila daleko zdravija, jeste „svađalački potencijal“ pomenutih zemalja, koji se može videti čak i među onim balkanskim državicama koje su u sastavu Evropske unije (Hrvatska i Slovenija i sukob oko Piranskog zaliva). Sledeća stvar koja eliminiše preostale balkanske države (koje žive od „evropske perspektive“ i grčevito se drže za tu „šarenu lažu“) iz bilo kakve opcije za prijem u EU, jesu ogromno siromaštvo, nedovršeni („tranzicioni“) politički sistemi, diktatorski režimi, velika korupcija i užasno velika stopa kriminala.

Zapravo, da se pozabavimo samo Srbijom, čekanje na ulazak u Evropsku uniju i čučanje (nalik psećem) pred vratima EU, u očekivanju da se barem dobije neka oglodana kost, najveće je moguće poniženje koje može da snađe jedan narod. Ili da sve to posmatramo nešto „nežnije“, Srbija se ponaša kao neka nesuđena mlada iz sirotinjske kuće, koja sanja dan kada će je princ oženiti, iako je princ jedva primećuje. Srbija je Pepeljuga, koja je, pored cipelice izgubila i razum.

Da Vas podsetimo:  Kapetan MUP-a pisao Vučiću i Stefanoviću: Izdaja! Policajci su ugroženi!

Umesto da Srbija razvija svoju ekonomiju, ona „investira u investitore“ (sintagma koju je ne tako davno AV, moguće i nesvesno, upotrebio i time sve objasnio), to jeste, Srbija kupuje strane poslodavce, da bi ovi u svojim fabrikama zapošljavali jeftinu srpsku radnu snagu. Bolji recept za put u potpuno propadanje, ne samo u privrednom, nego i u kulturnom, duhovnom, socijalnom i državnom smislu, jednostavno ne postoji. Ako jedna zemlja hoće da nestane, tada treba samo da sledi srpski put „bez alternative“ – put za umiranje i pogibiju – jer jedino je smrt bezalternativna!

Zar da budemo i dalje nerazumni, pa da ne shvatamo da Evropskoj uniji nije potrebna država, koja ima pet puta manji životni standard od jedne njene siromašne članice, kakva je, na primer, Slovačka. Šta će bilo kome zemlja u kojoj sadašnji ministar spoljnih poslova (u vreme kada je bio ministar unutrašnjih poslova) potvrđuje da mu je jedan od bosova narko mafije kućni prijatelj? I njegova policija ga nije obavestila s kim se druži i s kim je prijatelj!? O zaboravljenom koferčetu da ne pričamo. Ko da bude u zajedničkom društvu sa državom u kojoj se predsednik ponaša kao ludi Neron u času kada donosi odluku da zapali Rim? Ko da bude u društvu sa zemljom u kojoj se diplome i doktorati mogu kupiti na pijaci?

Srbija mora da shvati da je slika o njoj u Evropi i svetu veoma ružna. Velikim delom to je rezultat jedne nerazumne antisrpske hajke, ali za sve to smo, ipak, najviše sami krivi. Čovek koji ima razbojničku crtu u karakteru i koji je zanemario vlastitu porodicu, onako kako to srpska vlast bezobzirno čini od početka novog milenijuma do danas, nikako ne može biti deo željenog društva. Otuda, možda i ne mora da nas toliko čudi odluka zemalja članica NATO iz 2000. godine, da se Srbija „isključi iz evropskog razvoja“. Naravno, motivi razvijenog zapadnog sveta ovde su bili druge prirode (kulturološke, duhovne, ezoterične…), ali, srpska vazalna vlast danas sve čini da do kraja sprovede želju svojih gospodara, da Srbija sasvim nestane s karte sveta.

Da Vas podsetimo:  JA, JA, JA... Vučić! Vi, ostali, ne postojite, vi ste NIŠTA!

Krajnji je trenutak da se srpski narod prene, jer kada je u pitanju vlast, teško je očekivati da se „bezalternativni EU put“, to jeste – srpski put u smrt, u bilo kom smislu izmeni. Svaki građanin, ma koliko to izgledalo apsurdno, odgovoran je za konačnu sudbinu svoje države, pa je i svaka vrsta defetizma ovde ravna (jednaka) onoj veleizdaji u koju je srpski režim odavno (beznadežno) uronio.

Otuda, možda jedina svetla tačka u ovom času na političkom nebu Srbije, mogla bi biti najava nekih opozicionih partija da će krenuti (ofanzivno!) na demontiranje izdajničke vlasti.

D. Gosteljski

Koreni

3 KOMENTARA

  1. Sami smo krivi, sedimo cutimo i cekamo niko ne zna sta ali mi i dalje cekamo…nesto… Da se ne lazemo posle bombardovanja ’99 Srbija je kapitulirala a sa 5. oktobrom je i zvanicno okupirana, od tada se niko u Srbiji ne pita ni za sta i sve vlade i svi politicari ali APSOLUTNO SVI od 2000 godine do dana danasnjeg su izdajnici naroda i zemlje i rade za okupatora i kada su poslusni okupator ih za uzvrat pusta da kradu i izrabljuju sopstveni narod. postoji resenje i ne IZBORI nisu to resenje ma kako „dobra i patriotska“ opozicija bila jer i ta opozicija ce raditi isto kao i ovi pre njih, u OKUPIRANOJ zemlji NEMA izbora vec smo naredbi! Znaci jedino revolucija, USTANAK i to ustanak naroda zajedno sa ponizenom vojskom (na policiju ne racunajte ona je gestapo ove vlasti) zbacivanje ove vlasti, sudjenje svim politicarima i tajkunima od milosevica na ovamo, prekid „saradnje“ sa NATO, EU, MMF, Briselima i ostalim cudima… Neko ce reci „odmah bi nas bombardovali“ ali to u ovom trenutku nije vise moguce zbog rugih zemalja koje su znatno ojacale i ne ne mislim na spas od Rusije! Ili to ili da cutimo i umiremo polako i tesko narednih 50-60 godina dok potpuno ne nestanemo ne samo kao drzava vec i kao nacija… Srbi svetski nomadi…

    • žarko,ovo je sajt koreni,pa ti traži odakle su počeli problemi.dobro bi bilo da se malo bolje informišeš.tvoj mi komentar liči na one komentare,loših roditelja.neki roditelji su rekli da su im deca loša jer im je krivo društvo,a ne njino pogrešno vaspitanje.ja to prevodim,da je krivo kućno društvo.deca nose vaspitanje iz kuće.tako je i sa politikom.ovde je ista propaganda od 1945.amerika i engleska biće zemlja proleterska.kako to da se više ne pominje dolazak džemsa bejkera,kada je vlastima rekao,imate dva meseca da sredite situaciju na kosovu,za to postoje svedoci sa vlasti,milošević odbio.da nije taj zapad smislio piramidalnu štednju.EU stalno traži 24 sporne privatizacije,opet ništa.da nisu oni doveli 5.oktobra na vlast komunističku decu i unuke.da nisu oni držali zemljišne knjige sa kosova ili titovi komunisti,pa nisu vratili crkvenu zemlju na kosovu,koja je bila oko 65 posto vlasništvo manastira na kosovu.da nisu oni poklinili šiptarima 1974kosovo.da bi čovek ispravio grešku,mora je priznati,inače se stalno ponavlja.imao bi ja puno toga da odbacim sa zapada,ali je činjenica da naša školovana deca idu da žive bez povratka na taj isti zapad,a ne u komunističku sovjetiju.drugo,komunisti su svoju decu svi odreda uvek slali na zapad a ne u kinu ili sovjetiju ili južnu koreju.problem je u beogradu,samo malo budi realan.

  2. vlasti i ne nameravaju da uđu u eu iz prostog razloga jer bi morale da se odreknu komunizma,što im ne pada na pamet.da je ovo ozbiljna srpska država,zar bi ovakvi cirkuzanti bili na vlasti.kada normalan čovek pogleda skupštinu,samo se prekrsti i beži što dalje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime