Srednjoškolac pismenim sastavom održao lekciju mladima

2
8062
Foto: Fejsbuk/Milorad Mile Jurković

Pismeni sastav šesnaestogodišnjeg Stefana Jurkovića iz Novog Sada, na temu ”Problemi moje generacije”, izazvao je buru pozitivnih komentara na društvenim mrežama. Ovaj svestrani srednjoškolac navikao je da nakon školskih obaveza pomaže ocu u radionici. Do sada je sa svojim ocem, čuvenim humanitarcem – stolarom Miletom, napravio nekoliko stotina dobrotvornih hranilaca za bebe, a namerava i da nastavi zanat svoga oca. Stefanu nije bitno čiji si sin, ni ko ti je otac, bitno je da jednoga dana budeš kompletan čovek.

Ovaj učenik srednje tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” vremena nalazi da se bavi i sportom. Upravo je nedostatak svestranosti jedan od brojnih problema sa kojima se susreće njegova generacija za koju tvrdi da je “zaglupljena tehnologijima, da se više niko ne druži, ljudi se cene po tome kakav telefon nose u džepu, smatraju da nisu vredni ako nemaju skupe stvari, a mnogi roditelji od svog poštenog rada deci ne mogu da pruže sve…”
“Ja sam zahvalan mojim roditeljima na ovakvom vaspitanju i trudiću se da budu ponosni na mene” – rekao je mladi Stefan koji je svojim pismenim sastavom društvu očitao dobru lekciju. Stefanov sastav prenosimo u celosti:

“U ovom 21. veku, neću vas slagati, moja generacija, pa čak i ja koji sam deo nje, izraziću se ružno, zaglupljeni su modernom tehnologijom, telefonima, kompjuterima, video igricama, pa čak i televizijom. Volim da slušam priče starijih kako je njima bilo u ono vreme kada ti je bila potrebna samo jedna poljana, jedan lep i sunčan dan, jedna lopta i četiri kamena.

Našim roditeljima, babama, dedama, pradedovima, ujacima, strinama, stričevima za sreću je bilo potrebno malo, za razliku od nas danas. Danas ako roditelji ne mogu da ti pruže moderan telefon, skupe patike, skup kompjuter ili neku bezvrednu stvar, odmah oni kod neke dece ispadaju mnogo loši roditelji, a ne razmišljaju o tome zašto roditelji to ne mogu da im pruže.

Da Vas podsetimo:  Ja sam doktor. Evo šta me plaši u vezi sa koronavirusom

Ne mogu da im pruže zato što se poštenim radom sve manje može steći, a ja se iskreno nadam da će se to jednog dana promeniti. No, otišao sam predaleko, istinski problem naše generacije je taj što odrastamo u vremenu gde nas moderna tehnologija zaglupljuje. Cela moja generacija poseduje mobilne telefone.

Kada bi nekima od njih bili oduzeti telefoni na nedelju dana, ja sam siguran u to da bi izbila opšta katastrofa, mnogi ne bi znali šta bi radili sa sobom. E, to i jeste problem moje generacije, mi ne znamo da živimo!

Foto: Fejsbuk/Milorad Mile Jurković

Naš život se svodi na to da ustanemo ujutru umorni za školu zbog prekomernog korišćenja telefona, odemo u školu, tamo bukvalno “prozujimo” sedam časova, vratimo se kući, jedemo, ponovo legnemo i koristimo mobilni telefon do ponoći, i tako u krug svaki dan.

Vikend, veselje, dan kada svi izlaze, skupi se nas pet, šest, odemo negde sednemo naručimo piće i čačkamo telefone, nema komunikacije među ljudima, danas je bitnije ko je kakvu sliku stavio na Fejsbuk ili Instagram nego bilo šta drugo. Tako je kako je, jednostavno ne znamo da živimo, a to i jeste problem moje generacije!

Moje je mišljenje da bi se problem moje generacije jednostavno mogao rešiti odlaskom na bilo koju vrstu sporta gde bi za dva tri sata treninga očistili svoje glave i misli od prevelikih beznačajnih informacija koje nam sve više ometaju pravilno odrastanje!”

opanak.net

2 KOMENTARA

 1. Postovani GLANI UREDNICE g. Janjic i svi Vasi saradnici, cela redakcijo portala KORENI!

  Postovani, mladi Stefane Jurkovic NOVI SAD!

  Neizmerno sam Vam zahvalan, sto ste mi dali priliku, mjesto-prostor na vasoj stranici, dali ste mi poverenje neograniceno i to ste pokazali Vasom objavom na Vasem najprestiznijem portala ne u Srbiji, ne u regionu, ne u Evropi vec u celom Svetu. Sve cestitke! To je moj stav, moje misljenje i na ovakvu ocjenu Vaseg-Naseg Portala Koreni RS imam apsolutnu pravo i niko mi to ne moze oduzeti, a neka me neko demantira,
  Svaka Vam cast! Najvece mi je priznanje sto ste mi dali priliku da Vas pratim, saradjujem sa Vama i objavite moj materijal, 1. Kulturna zbivanja u Zupanji Otvaranje izlozbe fotografija Josipa Nikolica Skljoca povodom 30 g. rada i u sklopu PROGRAMA- obelezavanja DANA GRADA ZUPANJA (29.8.2017.g.) otvorenje izlozbe je bilo 28.8.2017.g.I ovaj put Vam prenosim zahvale svih clanica ZTS SEKE iz sela Cerne kod Vinkovacam koje su sudjelovale u otvaranju izlozbe i koje su nakon Vase objave imale veliki broj poziva za nastupe u regionu, Nemackoj, ali to su ucenice 1 i 2 razreda srednjih skola u Vinkovcima, rekao sam im da skola je broj 1. pomogli ste djevojkam, Gradu Zupanja (nekada potpisana POVELJA O BRATIMLJENJU SABAC – ZUPANJA povjest se ne moze izbrisati, Ovde svi znaju za Sabac, Metaloplastiku, FABRIKU ZORKU a sada? Civijadu itd. Za moj STITAR -TERITORIJA GRADA SAPCA, susrete o..s. Stitar(Sabac) i Stitar (Zupanja, susrete GIMNAZIJA (Sapca) i Gimnazije (Zupanja), susrete poljoprivrednika obadva stitara i kasnije ukljucen je Stitari iz REPUBLIKE CRNE GORE.
  Ne ovo nije nikakva nostalgija to navodi i SREDNJOSKOLAC PISMENIM SASTAVOM -ODRZAO LEKCIJU MLADIMA ( ja bih jos dodao i svim drustvenim subjektima, institucijama, koja moraju voditi brigu o obrazovanju mladih, odgoju i subjektima koja su odgovorna za radzvoj mladih koji su temelj svakog drustva, a to su odgoj – roditelji, obrazovanje-obrazovne ustanove, koristenje slobodnog vremena – institucije koje su obavezne pruziti priliku i sansu da se mladi u slobodno vreme svoje ukljucuju u sportske aktivnosti prema svojim afinitetima, razvoju informatickog obrazovanja, pruzanje prilike da rade i zarade (omladinski kulturni centri – omladinske zadruge) i ima tu jos puno mogucnosti da kako kaze Stefan se mladi malo manje druze s mobitelima, druze se preko mobitela, drustvenih mreza itd. ne nisam protiv toga ali uz uslov da napred iznesena tri segmenta po meni najbitnija za razvoj svakog drustva funkcioniraju. Sve ovo pisem iz vlastitog iskustva u radu provedenom i posvecenom mladima, s kojima se danas susrecem i izmedju bezbroj pitanja cika Vlado a sta cu ja sa svojom decom, ne funkcionira niti jedna od tri karike, najdemo razloge, roditelji nezaposleni, bolesni, pod stresom, nemaju vremena ni za vlastitu decu niti za sebe, skole, fakulteti, nastavniici, ucitelji, profesori su podcenjeni, pocevsi od materijalno financijske potpore samo za rad onih osnovnih zadatka bez koji ova karika ne moze funkcionirati, a posebno ustanove, institucije, udruzenja itd. koje moraju funkcionirati, jer samo jedna karika od ova tri segmenta ako ne funkcira, ucinjena je prvenstveno steta mladima i na kraju celom drustvu.
  Stefan voli slusati dedine price – dedin zivot, nije to nostalgija to je stvarnost, realnost, primer kako kada sve funkcionira bar u najminimalnijimm obavljanju svojih zadataka, rezultat je Stefan zadovoljan, sretan, uspesan, ne razmislja o Nemackoj, Canadi (u smislu odlaska za boljim zivotom, a ne zeljeom da ode tamo kao turista, nakon ostvarenja svojih snova u ovom slucaju STEFANA (mislim da se razumemo svih mladih RS i regiona.
  Stefan je izuzetan primer koji je kroz svoj pismeni sastav na veoma jednostavan, sazet izrazaj dao primer svima ne samo mladima, vec i celoj drustvenoj zajednici.
  Pratim Vas, pratim medije RS mojih korena (Stitar kome se posvecuje malo paznje, a ima se sta o njemu pisati, od sporta, fudbalera Macve iz Stitara, Belog – Bezle ILICA, Slobodana – Bobana Milinkovica, Miroslava Djukic „KRUSKA“ koji je odrastao u skoli FK JEDINSTVO _ STITAR-Sabac a poznat u celom svetu kao izuzetan, fudbaler i covek. Ima tu jos poznatih imena iz knjizevnosti, umetnosti – glumaca, rukometasa ma da ne nabrajam vise. Ovo sam vec u komentarima se obracao glavnoj urednici informativnog programa „NA LICU MESTA“ g. Ani Acan, ciji rad izuzetno cenim i postujem, vrhunki novinar, Urosevic Vladimiru, g. Kojicu i svim urednicima TV AS SABAC, ne treba to stavljati u zaborav, a naravno ima tu i dobrih primera u nazad proteklih 20 godina i o tome treba pisati.
  Pratim aktivnosti Kancelarije za mlade GRADA SAPCA, sve pohvale za njih, bogata aktivnost, rad s mladim na svim podrucjima, uspjesno rukovodjenje direktoice Kancelarije, tu je Sabacko pozoriste, mislim da je sigurno na pravom celnom mestu prava licnost, Biblioteka – Sabacka, takodje odlicna licnost na celu ove institucije. Tu su sportski klubovi, udruzenja itd. sve to moze sluziti za primer svima u RS i sire.

  Hvala Vam sto ste odvojili prostor na Vasem portalu tekst SECANJE NA LJUBOMIRA SAVICA DIREKTORA EKONOMSKE SKOLE U SAPCU koje sam sa svojim skromnim mogucnostima i uz Vase razumevanje vrednosti ovog SECANJA milioniti deo osvjetlio lik i dela pok, Ljubomira Savica. Iza Vase objave veoma veliki broj Urednika casopisa se javlja da napisem nesto vise materijala i da bi rado objavili u svojim medijima stampanim.
  Zavrsit cu postovani mladi Stefane Jurkovic iz NOVOG SADA „PROBLEM MOJE GENERACIJE“ svaka ti cast, mlad si i razumes celokupnu situaciju u drustvu ne u RS, ne u Regionu vec i sire, nadam se da ces tvojim razmisljanjem, tvojim primero9m potaknuti mnoge da se , ukljuce, razmisljaju o svemu sto si s malo reci puno rekao i ukazao na jedan izuzetno tezak problem koji moraju resiti tri karike.

  Stefane sve najbolje tebi i tvojoj familiji zeli Vladimir Zivanovic sada u Zupanji RH (koreni STITAR –
  TERITORIJA GRADA SAPCA

  Postovani g. Janjicu, Vama, svim vasim saradnicima takodje zelim jos uspesniji rad, zelim vam prvenstveno zdravlje a za sve Vase planove siguran sam 100% da ce te ostvariti.

  Zivanovic Vladimir

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime