Srpska napredna slavlja

2
1013
Foto: kolumnista.com

Još od kada se prva ameba pretvorila u Srbina, pa do dana današnjih koje neki nazivaju novija istorija, naš narod je uvek pridavao posebnu pažnju proslavi svih vrsta praznika, ne pitajući da li su naši ili tuđi, da li se slave po našem ili nekom naprednom kalendaru.

Mi to sad i čekamo: Čekamo da naš Cezar objavi neki svoj kalendar, napredniji od svih postojećih u kome će jedna godina trajati bar dve do tri postojeće godine.

Nekada su praznici predstavljali dane kada smo u hedonizmu i krugu porodice slavili žrtve naših predaka. Danas u merama štednje i krugu rijalitija slavimo žrtve našeg predsednika. I to od oktobra, pa do januara:

Mi najpre u oktobru okitimo gradove. Da bude šareno i bogato. Najlepše se kiti glavni grad koji je ove godine platio ukrase i rasvetu u vrednosti života bar 50 bolesnih mališana. Uključujući donji veš u Knez Mihajlovoj, i jelku na Trgu Republike. Ali da se zna: Nije tako bilo samo u Beogradu. Bilo je tako i u drugim gradovima gde je Keep light dobio na „tenderu“ da okiti…

Ali, koji je naš prvi praznik? Zna se:

GODIŠNJICA OSNIVANJA SRPSKE NAPREDNE STRANKE

Tog 21.10.2008 kada je uz pomoć Tadićevog Mikija Rakića (a i Gorana Vesića) osnovan SNS, niko nije očekivao da će se ta partija popeti na tron sa koje neće moći da je skine ni fekalno obrađen jarbol, natopljen nektarom iz procepa muzičke fontane i nadimljen arheološkim dimom Vinčanske deponije.

Ali već godinama svedočimo vladavini autokratskog autsajdera kog morate poštovati zbog stručnog kadra:

Direktor EPS zna da ne gura prste u utičnicu.
Direktorka NBS zna da još dugo treba praviti štete da bi stigla Dinkića.
Predsednica skupštine zna koristiti zvonce, samo još uvek trenira ovce da odreaguju na isto.
Ministar odbrane zna da obustavi terapiju pre javnih izjava.
Ministar rada zna da nas vozi obećanjima.
Ministar privrede zna da namesti tender.
Ministar obrazovanja zna da se u biblioteci ne uplaćuje sportski tiket.
Premijerka zna ko je gazda.

Da Vas podsetimo:  Bolna istina za naprednjake - Vučić ne učestvuje na ovim izborima

Rodio se u narodu običaj da se stranci koja nam uzima sve – nešto pokloni. U to ime – najskuplja srpska rečenica: „Samo da ne bude gore“. Inflacija; ratovi; restrikcije; bombardovanje; kvazi demokratija; privatizacije; kolaps bankarskog sistema, morala i zdravog razuma; naprednjaštvo; prodaja teritorija; ropstvo u privatnom sektoru… Dragi Srbi neće biti gore jer ne može.

NOĆ VEŠTICA

Slavimo mi i Noć veštica! Nego šta! Jeste to američki praznik, ali je i praznik američkih pijuna. Čitaj – naprednjaka. Noć veštica poklapa se sa svetskim danom štednje, a obavezno je i maskiranje. Zato su se naši političari prošle godine maskirali:

Vulin u ispravnog MIG-a.
Čeda, Boris i Čanak u opoziciju.
Jorgovanka u službeno vozilo.
Bajatović u 13-tu platu.
Brnabić u bide.
Martinović u čoveka.
Šutanovac u pašnjak.
Dinkić u zatvorenika.
Đilas u platan na mostu.
Mali u bugarsku nekretninu.
Vesić u prohodan Beograd.
Gojković u lični stav.
Šešelj u Vučića.
Vučić u budžet.
A Srpski narod? On nije morao da se maskira. On se obukao u blagostanje.

VRAČEVI (KOZMA I DAMJAN)

U danima kada srpskom narodu ne bi pomogao ni Merlin, a ni čarobnjak iz Oza, proslavili smo praznik Kozme i Damjana, poznat i kao praznik Koze i Marjana.

Naš veliki vrač je uspeo u nezamislivom – da smanji stopu nezaposlenih. Zato što kao zaposlene vodi one koji su se iselili i one koji (više) ne traže posao preko biroa. Jer – uzalud im trud svirači.

Zato otvaramo fabrike, obećavamo radnike i po drugi put otvaramo fabriku nudli.

DAN REPUBLIKE

Nostalgičari i dalje slave dan naroda i narodnosti koji su izgubili integritet pred ambicijama političara.

Što više naroda iz država EX-YU odlazi na rad u inostranstvo, vlasti istih država imaju sve više pristalica na izborima. Uskoro će vlasti početi da daju subvenicije za putovanja građana na rad u inostranstvo, jer će jedino tada imati državu sigurnih glasova i dijasporu opozicije.

CRNI PETAK

Prethodnicu Božićnog posta u Srbiji predstavlja staroslovenski trgovinski praznik pod nazivom Crni petak, koji datira još iz vremena kada su američki domorodci (Srbi), krenuli da jure akcije po trgovinama.

Da Vas podsetimo:  Osvajanje vlasti uz gubitak legitimiteta

I bilo je svega 2017 za Crni petak, od jevtinih artikala po radnjama kojima je marža bila samo 20% do jevtinih obećanja političara sa tv ekrana, a čak nam je i predsednik poželeo da nam svaki dan bude Crni petak i u to ime svečano spustio cenu za prodaju Kosmeta svojim koalicionim partnerima.

Čak su i penzioneri uz senior karticu mogli za Crni petak besplatno podvezati želudac jer Srbija je zemlja u kojoj penzioneri umiru najčešće prirodnom smrću – od gladi.

BOŽIĆNI POST

Kada bi visoki sveštenici u Srba prestali da podržavaju političare koji su nas u crno zavili;

Kada bi visoki sveštenici u Srba pomogli, poput dobrih pastira, u lečenju najmlađih;

Kada bi visoki sveštenici u Srba pokazali ljubav prema svojoj otadžbini i narodu tako što će na primer plaćati porez

Tada bi – verovatno – Božićni post bio uspešan. I bez majke Cece.

NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

U Srbiji se novogodišnji praznici tradicionalno proslavljaju jedenjem ruske salate i pečenja tokom Božićnog posta.

I svaki put nam to dobro polazi za rukom. Toliko dobro da je Goran Vesić zvani rovokopač objavio kako je Beograd za praznike posetilo 130.000 turista.

Podatak Turističke organizacije Beograda iz 2013:

  • 6.312 ležaja u hotelima.
  • 3.404 ležaja u hostelima.
  • 1.120 kreveta u privatnom smeštaju.

Osim ako je za pet godina u Beogradu povećan smeštajni kapacitet za 119.000 mesta, trebalo bi da turisti spavaju po parkovima kao azilanti.

Naravno, najviše je bilo turista pristiglih bugarskim vozom, koji će Beograd napustiti tek posle gradskih izbora.

Novogodišnja noć je protekla mirno, najviše zato što su svi lopovi bili na dočeku preko stranke.

Istina, ove godine Deda Mraz je imao više pehova u Beogradu: Uhapšen je u Jajincima gde ga je Gašić ispitivao gušeći ga fug masom a Lončar mu pretio da će da ga leči; Vučićevi roditelji su od irvasa napravili pečenje i rusku salatu, a Siniša Mali stavio je Rudolfov nos na vrh jelke. One najskuplje.

Da Vas podsetimo:  Šta je vrednije - životi radnika ili strani investitori?

Ako ste mislili da će ova godina biti bez reformi, prevarili ste se. Predsednik je na TV-u  najavio ključne reforme za 2018:

  • Omogućiti članovima vlasti lakši dolazak do diploma i povoljnije kredite za kupovinu istih.
  • Kupiti mitraljeze za službena auta ako se slučajno narod pobuni.
  • Uvesti porez na odlazak na rad u inostranstvo.
  • Pokrenuti humanitarnu akciju za jarbole, jelke i fontane jer narod voli da plaća SMS-om.

Na kraju svog obraćanja, predsednik je pokazao i fikus u parlamentu koji je lično okitio .

Lako je nama Srbima da slavimo doček nove godine, kada nam je predsednik luđi od najluđe noći.

BOŽIĆNI PRAZNICI

Za Badnji dan nas je prvo dočekala slika Ministra vojnog  kako krade dva badnjaka  (za sebe i tetku) kod Marijana u šumi, u kojoj ga od stranih plaćenika preobučenih u divlje svinje čuva četa ponosne Srpske vojske.

Cela nacija je sa strahom pratila da li će Badnjak na vreme stići MIG-om tetki u Kanadu.

Događaj dana je bio Vučićevo unošenje Badnjaka u predsedništvo koji nažalost nije propraćen video snimkom, verovatno kako građani ne bi videli ko se prvi samozapalio – predsednik ili Badnjak.

Predsednik je predstavio model njegove vladavine kroz matematiku :

„Algoritam vlasti Srpske napredne stranke je beskonačna petlja sa ponavljanjem. Taman ne rešimo ni jedan problem, a evo već vam dajemo nova obećanja.“

Prvi dan Božića su Srbi proveli kao i proteklih 5 godina prisećajući se da smo pod socijalistima živeli u represiji, pod demokratama u depresiji i onda dođoše napredni i spojiše oboje.

Naravno polažajnik svih građana, Aleksandar Vučić je na vreme stigao preko tv ekrana u svaki dom da čestita Božić, položi obećanje i prodžara zdrav razum uz bajalicu „Koliko varnica, toliko stranih fabrikica“.

Pored predsednika, Božić su nam čestitali i 12 naprednih apostola kao i Marija Magdalena oličena u Zorani Mihajlović.

I svi Srbi nađoše dar u česnici: političari po Bitcoin, starlete ugovor o zaposlenju u ministarstvu spoljnih poslova, a narod kao i obično obećanje da će dukat naći za 2 do 3 godine.

www.kolumnista.com

 

2 KOMENTARA

  1. Koja gomila nabacanih reci i cinjenica ovo bi g-din V. Jerotic mogao jedino da rastumaci. Ovaj tekst prevazilazi granice normalnog i zadire u put bez povratka….Cemu toliko cinizma, jer sve to moze da se kaze na kulturniji nacin. Zivot je i onako surov

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime