Srpski jezik i kultura za učenike u Hrvatskoj

0
293
Foto: montaža

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je kurikulum za nastavni predmet Srpski jezik i kultura koji će se primjenjivati od ove školske godine za učenike prvih i petih razreda osnovne te prvog razreda srednje škole, a za ostale razrede od idućih školskih godina. Predmet je, kako je pojašnjeno u opisu Ministarstva, namijenjen učenicima srpske nacionalne manjine i svima koji ga žele učiti, a nastavu će izvoditi učitelji srpske nacionalne manjine u prosjeku od tri sata tjedno.

“Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumeti i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi.” (Vuk Stefanović Karadžić) – stoji, pored ostalog, u objašnjenju.

– Kurikulum Srpskog jezika i kulture po modelu C područje je učenja o vlastitoj kulturi koje stvara temelje za njegovanje kulturnih raznolikosti. Bitna odrednica ovog područja jest da i djeca pripadnika većinskog naroda uče o manjinskim kulturama kao dijelu zajedničke kulturne baštine. Unutar područja razvijaju se vještine izražavanja, kritičkog mišljenja, kreativnosti te sporazumijevanja i međuljudskoga djelovanja. Jezičnom se komunikacijom izražava kulturno nasljeđe i prenosi kultura življenja, razmjenjuju se ideje, mišljenja i osjećaji te vrijednosti, norme i običaji srpske zajednice – dio je objašnjenja kurikuluma koji je pušten u javnu raspravu u kojem se još dodaje da odgojni sadržaji i njihovo povezivanje s obrazovnim temama podupiru izgradnju nacionalnoga identiteta učenika, a učeći o svojim korijenima učenici će naučiti cijeniti svoj jezik i narod uz poznavanje i poštivanje tuđih.

Kurikulum sadrži tri domene – Govorim i pišem, Čitam i stvaram te To sam ja – kroz koje bi uz srpski jezik učenici trebalo učiti srpsku nacionalnu književnosti, povijest, zemljopis te o prirodama i bogatstvima Srbije.

Javna rasprava o predloženom kirikulumu bit će otvorena do 17. oktobra, a čitav prijedlog dostupan je na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Da Vas podsetimo:  Bivši ratni zarobljenici traže naknadu za iživljavanje u Lori...

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime