Policija s druge strane zakona

1
1454

policijaU poslednje vreme u Srbiji, u vestima iz crne hronike, pojedini policajci su zamenili mesta sa kriminalcima i postali glavnoosumnjičeni za teška krivična dela. Tokom ove godine, više od 60 policajaca privremeno je udaljeno sa posla do okončanja disciplinskog postupka.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je podneto više od 1.600 disciplinskih prijava zbog teških povreda službene dužnosti. Zbog takvih stvari, policajac može da bude kažnjen novčano, otkazom ili raspoređivanjem na drugo radno mesto.

Slučaj suspendovanog policajca koji je osumnjičen za učešće u ubistvu u Užicu poslednji je u nizu slučajeva u kojima su glavni akteri oni koji bi trebalo da sprovode i čuvaju zakon.

Prošlog meseca žandarm je ubio jednu osobu u Nišu. Starešine su ga zbog lošeg rezultata na psiho testu poslali na lekarski pregled, ali dok je čekao odlazak na taj pregled ubio je čoveka.

Šifra „F“

Problem je sa policajcima kod kojih se utvrde psihički problemi zbog kojih ne mogu da nose oružje. Od 2010. godine do danas na vanredni lekarski pregled poslato je 2.385 policajaca. Kod njih 972 dijagnostifikovana je „šifra F“, koja pored ostalog podrazumeva zabranu nošenja oružja.

Državni sekretar MUP-a Vanja Vukić objasnio je da ne postoji mogućnost da se takva osoba udalji sa posla, jer nije napravila disciplinski prestup ili težu povredu radne dužnosti.

„U tom slučaju on ostaje na svom radnom mestu zato što ne postoji mogućnost, ni prema nekim drugim zakonima, kao što je postojeći Zakon o radu, da se premesti na niže radno mesto“, dodaje Vukić.

Ništa bez promene zakona

U proteklom periodu dešavalo se da takve osobe budu udaljene s posla, ali da dobiju policiju na sudu i na kraju se vrate u službu. Promena zakona o policiji trebalo bi da speči takve probleme. Predstavnici MUP-a najavljuju dogovore sa sindikatima i ministarstvima za rad i zdravlje.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

Ranije je ministar unutrašnjih poslova imao diskreciono pravo da pošalje nekoga u penziju. Međutim, pokazalo se da to rešenje nije najbolje, jer se dešavalo da starešine predlože penzionisanje i za osobe koje takve uslove nisu ispunjavale.

Vesti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

  1. A šta se dešava kad policajci vrše pretres kuće ili stana i nesavesni panduri napune pune džepove novca i nakita i odu u PS ?! DA LI JE TO ZA NJIH KRAĐA I KAKO TO DOKAZATI DA SU ONI LOPOVI ??? DA LI MA NEKO ODGOVOR ?!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime