Srušena spomen ploča srpskim novinarima

0
674

2016-05-28_075919Bronzana ploča postavljena u znak podsećanja na sudbinu novinara Radio Prištine, Đure Slavuja i Ranka Perenića, koji su 21. avgusta 1998. godine nestali na putu Velika Hoča – Zočište porušena je i nestala je po četvrti put. Njihove srpske kolege postaviće uskoro ploču i po peti put. Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM), u svojoj najnovijoj osudi, zatražili su od međunarodnih i kosovskih institucija da konačno otkriju ko godinama za redom ponavlja „vandalizam“. I Kancelarija za KiM osudila je rušenje ploče, porukom da su oni koji ruše – „saučesnici otimača“.

Nepoznate osobe polomile su i odnele bronzanu ploču na kojoj je na srpskom i albanskom jeziku pisalo: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“. Na mestu obeležja ostali su samo stubovi.

Da je tabla porušena po četvrti put, uverio se predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić, koji je sa nekolicinom kolega, upravo dan uoči godišnjice postavljanja ploče, otišao da obiđe mesto u blizini Orahovca gde su nestali novinari,  poslednji put  pre 17 godina viđeni – mesto na kojem je ploča i postavljena. Ničiću i kolegama prethodno je vest javio stanovnik Orahovca koji je prvi video da je ploča uklonjena.

“Mi ne znamo ko ruši ovu tablu godinama, odgovor na to pitanje treba da nam da policija. Mi imamo pravo da sumnjamo, a sumnjamo da to radi neko čija savest nije mirna, ko se plaši i ko je direktno, ili indirektno odgovoran za njihov nestanak,” rekao je Ničić.

Srpski novinari na Kosovu i Metohiji, u znak sećanja na svoje kolege, ali i sa zahtevom da se sudbina nestalih novinara sazna posle 17 godina, postaviće tablu i po peti put.

Da Vas podsetimo:  Crna Gora strepi - šta ako ostane bez brašna iz Srbije

“Mi ćemo ovu tablu postaviti veoma brzo. Ne mogu oni toliko rušiti i sklanjati koliko mi možemo da postavljamo. Međutim, postavlja se pitanje smisla, ljudskosti i normalnosti. Postavlja se pitanje šta sa sistemom koji se na takav način obračunava sa nestalim novinarima,” rekao je novinar Živojin Rakočević.

Kada su novinari prošle godine u ovo vreme postavljali ploču po treći put, u pokušaju da dobiju međunarodnu podršku za pronalaženje istine o svojim nestalim kolegama, pozvali su i ambasadore na Kosovu, kao i druge predstavnike međunarodne zajednice. Oni se tada nisu odazvali, a ploča je postavljena uz nadgledanje pripadnika KFOR-a i Kosovske policije.

„Oni koji uništavaju – saučesnici otimača“

22Rušenje spomen ploče nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću – osudila je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Iz ove kancelarije ističu da oni koji, kako navode, „iz godine u godinu“ uništavaju spomen-obeležje, na neki način, „postali su saučesnici otmičara, aktivno podržavajući ovaj sramotni zločin“.

„Četvrti put vandali su uništili podsetnik na nevine stradalnike ratnih sukoba, i očekujemo da će nadležni organi, za razliku od prethodnih puta, konačno preduzeti nešto kako bi odgovorni za ovu sramotu bili kažnjeni,“ navode iz Kancelarije za KiM i dodaju:

„Nevine žrtve nemaju nacionalnost, a odnosom prema njima meri se čovečnost jedne zajednice, i zato očekujemo da i albanski političari i predstavnici novinarske struke na Kosovu i Metohiji osude ovaj vandalizam.“

Devet nestalih, otetih i ubijenih novinara sa KiM-a od ’98

Novinari Đuro Slavuj i Slavko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su, međutim, greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Oni se od tada vode kao nestali, a nije pronađen ni automobil kojim su putovali. Do danas porodice nestalih novinara nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Da Vas podsetimo:  Crna Gora danas – usvajanje jednog zakona i izgledni kraj jedne autokratije

Pored Slavuja i Perenića nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM-u:

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ – otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Ćićavica.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac – nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova – nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Momir Stokuća, fotoreporter – ubijen je 21. septembra 1999. godine, u porodičnoj kući u centru Prištine.

Milo Buljević, medijski radnik – otet je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista Bota Sot – Bekim Kastrati, ubijen 2001. godine, kao i Bardilj Ajeti ubijen 2005. godine.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime