Šta će Noć muzeja ponuditi najmlađima

0
680

BEOGRAD – U vreme kada treba da spavaju, najmlađe tokom Noći muzeja očekuje zabavna, zanimljiva i maštovita Dečja tura.

CVJETAZUZORICČetrnaesta Noć muzeja ovog proleća spremna je da dočeka svoje najmlađe posetioce u specijalno pripremljenoj, osmišljenoj i prilagođenoj Dečjoj turi, koja podrazumeva premijerne i ekskluzivne sadržaje, u kojima će najmlađi ljubitelji kulture i umetnosti sa roditeljima moći da uživaju 20. maja od 17 do 21 čas.

Paviljon Cvijeta Zuzorić, tradicionalno se u Noći muzeja pretvara u Dečji paviljon. Najmlađi će saznati uzbudljivu priču o nastanku autentičnih igračaka u jednoj srpskoj porodici. Oni najuporniji dobiće priliku da se poigraju sa drvenim lutakama, pelivanima i automatonima.

Samijevi poduhvati u Zoološkom vrtu

O avanturama velikog Samija, simbola beogradskog Beo Zoo vrta slušaće svi koji odluče da se druže i saznaju emotivnu priču i vide fotografije o Samijevim poduhvatima bežanja iz zoo vrta i velikom prijateljstvu s Vukom Bojovićem. Na radionici u Bebi zoo vrtu deca će naučiti koja je životinja budna noću, a koja danju, i ko kada i koga lovi.
Za sve klince i klinceze koje zanima kako kuca srce njihovih ljubimaca preporučujemo novootvoreni muzej na Fakultetu veterinarske medicine, gde se nalaze najraznovrsniji skeleti domaćih i divljih sisara, ptica i riba. Od kita preko konja pa do sitnijih životinja, uz animaciju, zvuk i svetlosne efekte. I to nije sve, specijalno za Noć muzeja, biće organizovana radionica gde će najmlađi učiti da crtaju pera, gnezda i jaja ptica i delove tela domaćih životinja. Najbolji crteži nastali na prošlogodišnjoj manifestaciji biće izloženi ove noći.

Oni koji jedva čekaju da zarone u podvodni svet imaće priliku da obiđu jedini Javni akvarijum i tropikarijum Beograda, kutak rezervisan za čudesni svet riba, gmizavaca i vodozemaca. Ovoga puta u centru pažnje su moćne pirane Amazona, prelepe ribice Nema, Dori i Babls, kameleoni koji menjaju boju, krabe, kornjače, zmije i razne druge životinje. A šta znači mornarski čvor i kako ga vezati i odvezati objasniće učesnici iz Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Da Vas podsetimo:  Planina STOLOVI kod Kraljeva: VAŠ IZBOR za ovo leto!

Hemijski eksperimenti

Oni radoznali koji vole da zasuču rukave, imaće šansu da se oprobaju u izvođenju hemijskih eksperimenata sa studentima Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i da upoznaju čarobnu i šarenu stranu nauke.
U Legatu Petra Lubarde u Noći muzeja gradimo ukus od malih nogu, postavljamo standarde primerom jednog od najznačajnijih srpskih slikara. Na najlepši mogući način najmlađim sugrađanima objašnjavamo šta je to, kao i koji je značaj „privatne kolekcije“. Kroz radionicu „Lubardina crvena boja“ biće predstavljena zanimljiva priču o ovom velikom umetniku i njegovim delima.

Pedagoški muzej 20. maja posvetiće se strpljivim sklapanjem slike domaćih i divljih životinja popularnom pazl tehnikom.

Učenje veštine vitezova

Na Beogradskoj tvrđavi zagrevava se atmosferu učenjem spretnosti i veštine vitezova, gađanjem uz pomoć luka i strele pravo u centar mete, a potom sledi relaksiranje u reci i slikanje četkicom.

Oduvek su kreativnost i prirodne nauke privlačile male radoznalce, ali nikada kao u 21. veku. Jasno je koliko se današnja deca na tim poljima dobro snalaze i osećaju. Zato postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU kao skup 3D radova u okruženju za računarske igre, prepliće kreativnost, nauku i matematiku.

Kako ilustrovati ritam saznaće svi oni koji se u Noći muzeja nađu u Galeriji Suluj gde će se najmlađi sugrađani lepo snaći uz vođstvo likovnih pedagoga.

Koliko su se igračke menjale i sa čim su se igrale mame i tate, pokazaće Dečji muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike – lutke, automobile, plišane mede, metalne mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke ili muzičke kutije. Mali radoznalci dobiće priliku da posete i prvi interaktivni Naučni centar u Srbiji koji na jednostavan način razjašnjava fenomene iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije i psihologije.

Kulturni i naučni spektakl

Satnica svih dešavanja u okviru Dečje ture, kao i detaljne informacije o uzrastima kojima su radionice namenjene, može se pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije, kao i u biltenima Noći muzeja koji će uskoro biti dostupni svim posetiocima.

Da Vas podsetimo:  Podanička mašinerija

Ulaznice za Noć muzeja po pretprodajnoj ceni od 450 dinara mogu se kupiti na svim Iventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije, cena iznositi 500 dinara. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 14. Noći muzeja je MTS, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Koka-Kola, Bambi, Imlek i štamparija Grafiks.

Razlog više za posetu ovogodišnjoj manifestaciju je sponzor Dečje ture 14. Noći muzeja – Moja Kravica Milkšejk. Oni su za naše najmlađe posetioce spremili slatka iznenađenja.

Da Vas podsetimo:  Radost slavljenja Uskrsa i Vaskrsa

Maja Jovanov

www.dobrevesti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime