Šta ćemo mi sa našim predsedničkim izborima?

0
640

predsednikDok desničari slave, levičari žale zbog ishoda američkih predsedničkih izbora. Međutim, kada se stiša euforija, građani SRbije shvatiće da će i njima uskoro biti postavljeno isto pitanje: “Ko će biti sledeći predsednik Srbije?”

Za nešto više od šest meseci, u Srbiji će biti raspisani predsednički izbori. Za razliku od Amerike, u kojoj građani godinu dan unapred znaju ko će biti predsednički kandidati, građani Srbije do poslednjeg trenutka neće znati za koga će moći da glasaju.

S druge strane, između predsedničkih izbora u Americi i Srbiji postoje brojne sličnosti.

Nesloga

Rasejana opozicija pokušava da se ujedini oko jednog kandidata. Sudeći po trenutnim dešavanjima, opozicija neće uspeti da se usaglasi.

Kako prenose mediji, Dragan Šutanovac i Saša Radulović samovoljno će odrediti zajedničkog kandidata i servirati ga ostalim liderima opozicije.

Pored toga što brojni faktori idu na štetu opozicije uoči izbora, njih dvojica očigledno planiraju još više da je razjedine.

Opozicija se u ovom trenutku praktično nalazi u bezizlaznoj situaciji. Opozicioni desničari i levičari neće sarađivati. Sve desničarske stranke imaće po jednog kandidata, a stranke demokratske opozicije, kako stvari stoje, imaće više od jednog.

Tajnost

Premijer Aleksandar Vučić rekao je ranije da će podržati jednog predsedničkog kandidata mesec dana pred izbore. Naprednjaci nisu ni demantovali, a ni potvrdili da li će njihov kandidati biti aktuelni predsednik Tomislav Nikolić.

On je samo rekao da se plaši Šešeljeve pobede.

Dakle, građani Srbije i glasači SNS-a do poslednjeg trenutka neće znati ko će dobiti podršku trenutno najjače partije u Srbiji.

Demokratska opozicija takođe čuva imena potencijalnih kandidata u strogoj tajnosti iz straha zbog moguće medijske satanizacije.

Opozicija je dozvolila Vučiću da određuje pravila igre.

Da Vas podsetimo:  Ako policija danas upada u hramove, zašto već sutra ne bi upadala u naše domove?

Referendum

Predsednički izbori će biti primer svojevrsnog referenduma. Vladajuća partija će pokušati da učvrsti svoj dominantan položan na političkoj sceni, dok će opozicija eventualnom pobedom pokušati da izazove rušenje aktuelnog establišmenta.

Nezadovoljstvo

Prema najnovijem istraživanju, samo 30 odsto građana Srbije reklo je da je zadovoljno radom Vlade Srbije, dok je nezadovoljno 40 odsto građana.

Građani potajno žele promene, ali jednostavno nemaju za koga da glasaju, Nesložna opozicija nije u stanju da se konsoliduje, dok vladajuća stranka svim silama pokušava da se održi na vlasti još najmanje pet godina.

Na osnovu rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, opozicioni kandidat u najboljem slučaj, čak i uz pomoć SPS-a i radikala, ne može da osvoji dovoljno potrebnih glasova za pobedu.

Zanimljivo je diskutovati o američkim izborima jer su fer i demokratski, ali u Srbiji vlada mnogo mračnija atmosfera.

Građani ne veruju nikome. Svi su ih izigrali. Dok vesti o pobedi Donalda Trampa dominiraju u domaćim medijima, zaboravljamo da se i pred nama nalazi presudna predsednička kampanja.

Srbi će naredne godine, isto kao i amerikanci, birati između dva zla. Pitanje je samo da li će izabrati manje ili veće zlo.

Da li će opozicija građanima Srbije uspeti da predstavi kandidata koji će uspeti da ih pokrene i motiviše? Da li će se takva osoba pojavili “iz vedra neba” kao samostalni kandidat? Da li ćemo aktuelnom režimu produžiti rok trajanja još najmanje pet godina?

www.teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime