Šta da kažem deci kojoj predajem?

1
1008

2016-09-30_060913Nije istina da Srbi retko čitaju knjige, kao što nedavno reče Milorad Vučelić, veliki obožavalac narodnih pevačica.

Ja čitam u želji da dostignem mudrost visokoumnih ljudi koji su imali/imaju čast da vode današnju Srbiju, kao što se recimo Vuk Drašković, Miroslav Lazanski, Matija Bećković, Boško Obradović, Milorad Ulemek Legija, Vojislav Šešelj i naravno najveći među njima Aleksandar Vučić.

Šta? Nije Vam jasno jesam li luda ili bezobrazna pa tako govorim?
Oni vode državu i odlučivali su o njoj u određenim periodima našega života. Njima ste dali glas i ja ih zato proučavam i od njih učim životne i duhovne mudrosti.

Šta, i to Vam nije jasno?
Pa što ste onda glasali za njih i položili im u ruke svoje živote?

Čitajući duhovne priče iz manastira Lepavina, kao protivtežu da u sebi smirim strasti, i pojedine sajtove određenih političara, zaključujem da što više čitam sve mi je manje jasno. Posebno ništa ne razumem šta rade, sa kojim ciljem, ko koga tu mrzi ko koga voli i kako će se sve kompletno odraziti na naš život. Onda, ako iz svog neznanja napišem da mi je samo postojanje politike postalo sumnjiva rabota (politike kojom najviše dominira je osmi padež, koruptiv, specijalno uveden u srbski rečnik da bi precizno opisao psihologiju političara, a dobija se kao odgovor na pitanja „kome i koliko“) i izvedem pojedine zaključke, dobijem packe kako ništa ne znam i da politika mora da postoji makar izumro ceo svet.

Onda stavim prst na čelo i zabrinem se opasno. Kako ću jadnica da glasam na predstojećim izborima kada ni mozga ni pameti nemam?

Sumnjam u sebe, živ sam čovek. Uključim RTS1 da razbistrim misli, onda pređem na Pink da mi bude lakše da podnesem svoje neznanje, pa se onda setim (a malo mi i ovi prethodni sugerišu preko svojih televizijskih voditelja) da je najbolje, kako kaže moj narod: „kud svi tu i ćelavi Muja – znači za VUčića. Gde ćeš bolje i lepše, a još ako bi neko iz njegove stranačke garde bio u prilici da me vidi, pa još procenio da mi je borbeni duh na vrhuncu, možda bih mogla da izvučem i neku materijalnu korist, recimo bolje plaćeno radno mesto?

Da Vas podsetimo:  Malograđanština

Samo, nešto me muči opasno.
Ne znam smem li da vam javno kažem a da vi to ne zloupotrebite.

bakaKako je onda moguće da sam mogla da zaradim dve diplome a nisam sposobna da prepoznam šta je dobro za Srbiju? I što je još crnje – ne znam ni kome od ponuđenih političara smem da ukažem poverenje, već pamet moram da tražim na televiziji!

Eh, znam da će mi se mnogi narugati i kazati – vidi budale. Znam da je nama potcenjivanje čoveka postao nacionalni sport, ali samo ako taj nije političar i još na vlasti. Znam i da mi mnogi pažljivo love gramatičke greške, kao zeca u šumi za odstrel i da će se mnogi okomiti na slovo b u reči srbski kao da sam im zveknula šamarčinu, dok im, međutim, ministar Babić sa „vazduplohovom“ uopšte ne smeta, niti njegova Doli Parton koja ide uz njega kao lonac na poklopac.

Šta će da kaže neka sirota bakica koja ceo dan čisti luk i šargarepu ili stoji na Kalenić pijaci?

Šta ću ja da kažem mojoj deci kojoj predajem? Oni sve vide, ali mudro ćute i na naše postupke odgovaraju revoltom.

Šta da im kažem kada me pitaju zašto ne smeju da kupuju polovne knjige, ali smeju i moraju da glasaju za nekoga koga ne poznaju i ko je generacijskim miljama udaljen od njih?

Zašto ovde ne mogu da se zaposle, već moraju da se pridruže se ogromnom broju onih koji su otišli preko granice i nikada se nisu vratili? Preko 30. 000 Srba trenutno radi u Slovačkoj zbog toga što nam dobro ide i što će nam suficit porasti od januara 2017-te, što nedavno sa ponosom reče premijer.

Da Vas podsetimo:  Da li ima raja i pakla u pravoslavlju?

Šta da im kažem kada me pitaju – sa kojim su pravom njihovi organi izloženi na tržištu a da ih niko od političara prethodno nije ni obavestio?

Šta da im kažem kada me pitaju – zašto Cigani imaju veća prava od njih a pojedine mačke i psi žive živote na kojima im moja deca zavide?

Šta da im kažem kada me pitaju – da li je u Srbiji zabranjeno biti srećan?

Ma šta da im uopšte odgovorim kada mi postave prosto pitanje – čija je ovo država i dokle dosežu njene granice?

Duboko sam zamišljena.
Nijedan odgovor nemam, a morala bih da imam.
Šta je onda svrha moga rada? Da programiram nove robote ili da odgajim mlade, srećne, slobodoumne ljude? Sada je moja savest na proveri.

Deco moja, vaša nastavnica oseća ogroman strah. Zaštitila bih vas veoma rado ali ne umem ni samu sebe. Vaša nastavnica bi želela da ima čarobni štapić, da za vas stvori jedan novi srećan svet u kom nećete morati da se odreknete svoga detinjstva, da prerano odrastete da biste dosegli neke lažne visine sa kojih je pad i bolan i smrtonosan. Svet u kome ćete moći da živite onako kako želite i da budete onakvi kakvi zaista jeste a ne onakvi u kakve vas mi nasilno prepravljamo, sve u službi modernog sistema u kome glavnu reč vode političari.

Onda se nađu pojedinci da mi prebace da sam neobrazovana jer sumnjam u potrebu da na ovom svetu postoje političari.

Sumnjam! Ovom svetu treba Sunce, voda, hrana i naravno ljubav da bi preživeo a političari niti su stvorili ovaj svet, niti su kome dobra doneli, tako da još manje imaju pravo da ga menjaju po svom nahođenju i prilagođavaju svojim potrebama.

Da Vas podsetimo:  Kako u 21. veku vaspitavati decu?

Slađana, kolumnista FBReportera

1 KOMENTAR

  1. pa slađo,ti ne idi na izbore,jer kada niko ne bi išao na izbore,niko od njih ne bi imao legitimitet.ali svi imaju neki razlog,tako da ova igranka stalno traje.da jednom naučiš,svi su na sceni iz iste kuhinje.neće ovi stari da dozvole da dođu pošteni i pametni,jer onda bi ti i drugi pametni te i glasali.ovako ih dobro kamufliraju,još im kažu da dobro jedni druge napadaju,a posle kamera su svi za istim stolom.ima još jedna istina,verovatno si i ti svojevremeno hvalila tita,ne pitajući se ko je i šta je.nije te interesovala istorija,ni koliko su srba pobili pošto su ih staljinovi tenkovi postavili na vlast.nisi se pitala koliko su posle rata tito i njegov ranković,krcun,đilas,petar stambolić i kapičić osnovali koncentracionih logora,dobro si pročitala,koncentracionih logora po srbiji.te knjige koje su napisali srpski mučenici o njihovom stradfanju te nisu zanimale.da si to pročitala zadnjih godina a ima ih mnogo,znala bi da su ti isti postavili svoju decu na vlast,koju ni pod kojom cenom ne daju da im narod ne bi sudio.deca od njih naučena,po njihovom uzoru,su preslikana,oni.potraži njihovo poreklo,pa će ti sve biti jasno.nemoj slučajno da zaboraviš i onog jankovića,dobar je to komunistički sin,a u igri je odavno,nije on slučajno tu,a i ostali.e kad budeš to pronašla,onda se oglasi.inače tvoja dva fakulteta su vezana za struku a ne politiku i istoriju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime