Šta se u DSS-u desilo i ko je bio u pravu

2
749

Ovaj članak pišem kao član DSS, sa stažom dugim 22 godine. Razlog: veliki broj poznanika i zainteresovanih mi se javljao sa pitanjem šta se dešava?

Iskreno, ni meni mnogo toga nije jasno. Mnogo toga me jednostavno i ne interesuje.

10121
Miloš Jovanović

U politici je važno razlikovati bitno od nebitnog. Kada krenu unutarstranački lomovi, koji su po pravilu intenzivniji i brutalniji od međustranačkih, jer se na sve gleda iz ličnog ugla i umesto racionalnog pristupa prorade emocije, tu se više ne vidi šuma od drveća. Onda se manje bitno proglašava za vrhunski politički princip, kao ključne teme nameću unutrašnje stvari koje birače malo dotiču i započne valjanje po kaljuzi na radost tabloida i čaršije.

U takvim okolnostima je zaludan i jalov posao pratiti ko je sa kim i protiv koga, jer su motivi za ulazak u sukob najrazličitiji mogući. Suština se gubi iako je ona najvažnija.

Nesumnjivo, u DSS je bilo puno brljotina, proceduralnih problema i odluka lokalnih odbora koje su u najmanju ruku nelogične. Ali, to se dešavalo i ranije, kao i u ostalim političkim organizacijama, ispravljalo i peglalo u hodu, bez dramatičnih poteza i velikih kriza.

Voleo bih da neko pronađe primer kako šef stranke podnosi ostavku zbog lokalnih koalicija dva opštinska odbora!?

Suštinski razlog za sve što se dešava nije u tome. Bez obzira što nas patriotski i objektivni „Blic“ uverava kako iza svega stoji Aleksandar Vučić.

Ključni razlog za početak novog kruga krize unutar partije jeste pitanje sa kojih političkih pozicija se kreće u novi izborni ciklus? To je bitno.

Stranke se, u svojim ideološkim okvirima, pozicioniraju od jednih do drugih izbora. Nagoveštavaju koje će biti dominantne teme i čime će se u najvećoj meri baviti.

Da Vas podsetimo:  Kukići: glasovi DA, struja NE

Prethodni ciklus DSS je započeo odlaskom stranačkog rukovodstva na Krim. Time je poslata nedvosmislena poruka o politici koja će se voditi. Time je jasno stavljeno do znanja kakav će se kurs zauzeti prema EU i NATO.

Da li će se tim putem nastaviti i posle izbora? Posle svega, odgovor je potvrdan.

Mada je moglo biti i drugačije. Jer, bez ikakve ozbiljne pripreme, u DSS se odmah posle parlamentarnih izbora pokušala na brzinu nametnuti tema budućih predsedničkih izbora i u tom kontekstu – saradnje sa ostalim opozicionim strankama. I to tako, da, kako reče jedan od protagonista „i sa crnim đavolom treba ići protiv Vučića“.

Drugi deo ove dubokoumne misli nije sporan: treba ići protiv Vučića i njegove štetne politike. Međutim, sporan je prvi deo. Bez obzira na sva uveravanja kako će, zbog stanja u kom se nalaze ostale opozicione partije, Čeda-Boris-Čanak i Šule-Kena-Balša biti „osetljiviji na patriotsku retoriku“, ubeđivanja da se tako sigurno obezbeđuje parlamentarni status i nakon narednih izbora, klasifikacija drugih na „umerene evrofile“ sa kojima se može sarađivati i usputnih naivnih prognoza da baš DSS treba da ponudi predsedničkog kandidata „jedinstvene opozicije“ – to nije naše društvo.

Ne zbog toga što imam protiv njih nešto lično, već zato što nam se politike razlikuju. U tom okviru, DSS bi samo mogao da posluži kao ikebana, otprilike da odigra ulogu koju je u Vučićevom bloku imala partija Nenada Popovića. I ništa više od toga.

Posebna priča je sam „predsednički kandidat“ pošto su predlozi da se opozicija ujedinjuje, mada se još uvek ne zna oko koga. Licitira se ponajviše imenom Vuka Jeremića, valjda je procena da će se DSS tako lakše navabiti, iako za to nema garancija, niti je uopšte jasno šta će Jeremiću „novi DOS“ ako odluči da se kandiduje. To bi mu samo otežalo posao.

Da Vas podsetimo:  S kamiona u SNS pa u poslaničku klupu

A ko zna, meni ne deluje nadrealno da na kraju Vuk Jeremić bude i kandidat Aleksandra Vučića.

U ovom, pragmatičnom pristupu, pod parolom „i sa crnim đavolom“ je sve upitno.

Verovati kako bi se u takvom konglomeratu DSS pružila šansa da nameće teme i profiliše politiku celog bloka je isto kao i verovati da su razni američki i EU-emisari počeli da kruže oko čelnih ljudi stranke poslednjih meseci da bi od njih čuli stav o Kosovu. Eto, nije im poznat, ili da provere da se u međuvremenu nije promenio.

Za one, koji malo detaljnije prate političke procese u okruženju, sve ovo podseća na „makedonski scenario“.

Prepakovati političku scenu u dva bloka, jedan je oko VMRO, a drugi oko SDSM, koji će međusobno ratovati na svim frontovima, od mesne zajednice do vrha, ali uopšte neće dovoditi u pitanje bitne političke stvari.

U čemu je razlika između dva bloka u Makedoniji oko NATO, EU, albanskog pitanja ili odnosa prema SPC? Nema razlika, jer su im to zadate teme.

Ako neko misli da je „prepakivanje“ srpske političke scene završeno presaldumivanjem Vučića i Nikolića, grdno se vara. Ostalo je tu još puno nezavršenog posla. Između ostalog, i oko DSS. Jer, iako se stranka nalazi u teškoj situaciji i pritisnuta ozbiljnim problemima, ostala je kako-tako organizovana i u ideološkom smislu profilisana. I tako će i nastaviti. Između pragmatizma i ideologije, izabrano je ovo drugo.

Naravno, u ovakvim uslovima, takav izbor ne garantuje ništa. Protiv stranke koja neće nastupati samo kao opoziciona, već i kao antisistemska – biće i Vučić i „žuta patkica“. Veće su šanse za neuspeh, nego za uspeh. Ali, sve to je već ubačeno u kalkulaciju.

Neka svako radi svoj posao. Na kraju krajeva, kako pričati o tome da ćete menjati Srbiju, ako ne možete da se izborite sa ovim nedaćama.

Da Vas podsetimo:  Skupo zaduživanje Srbije

Znam da će biti puno skeptika, koji neće poverovati u moju procenu. Mnogi koji nisu želeli da vide šumu, već samo drveće, ishitreno su reagovali.

Nemam ambiciju da nastavljam polemiku o ovom pitanju. Jednostavno, vreme će pokazati šta se u DSS desilo i ko je bio u pravu. I to ne neka daleka budućnost, već nedelje i meseci pred nama.

U Srbiji i oko nje se odigravaju važni politički procesi, slika našeg dela Evrope se ubrzano menja i neophodno je oglasiti se o ključnim problemima i predlagati rešenja. Bez obzira što se to mnogima neće svideti, niti iz vlasti, niti iz opozicije, a ponajmanje onima iz zapadnih ambasada.

Onako kako se to nekada radilo.

Jer, uticaj DSS na srpsku politiku je uvek bio veći od broja glasova koje je dobijao upravo zbog toga.

dusan-prorokovic

Dušan Proroković

2 KOMENTARA

  1. Crni đavo i Vučić su sinonimi. Šta vas zbunjuje osim činjenice da ste za mast na vlastitom dupetu spremni izdati sve građane koji su glasali za vas? Iskreno, svi koji su glasali za DSS glasali su protiv Vučića. I vaša saradnja sa SNS je izdaja tih birača odnosno politke sa kojim ste pridobili glasove. Ako menjate politiku sa kojom ste ušli u Skupštinu Srbije više ne zaslužujete da budete u Skupštini i treba krivično da odgovarate za obmanjivanje građanstva. Sve ostalo su prodaje i izdaje. Em treba da se stidite, em pokazujete koliko ste politički kratkovidni i bezvredni, jer je sve jasnije da su i Vučić i SNS bivši. Ma koliko kupili bednika i govnara , kao što ste vi i vama slični.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime