Više Brisela, manje Srba na Kosovu

1
646

kosovo_srbija_parola

Prisustvo države Srbije u srpskim opštinama na severu Kosmeta ogleda se u pravu da Srbi odlučuju o mestu gde će biti postavljena pešačka zona, a sve drugo je predato albanskim vlastima.

Srbi nisu iznenađeni činjenicom da je Priština na pregovarački sto stavila „Park mira“, koji se nalazi između severne (srpske) i južne (albanske) Kosovske Mitrovice, mada to uopšte nije deo Briselskog sporazuma.

Cilj Albanaca jeste da se u drugi plan stavi Zajednica srpskih opština, čije se formiranje odlaže u beskraj, a već je poznato da će njene nadležnosti biti po Ahtisarijevom planu – a to znači simbolične.

„Park mira“ služi da se javnosti skrene pažnja sa ostalih ključnih pitanja poput imovine firmi, telekomunikacija i saobraćajnih tablica kojima će Albanci ulaziti u Srbiju (dve briselske opcije: „Republika Kosovo“ ili „Kosovo“).

Čak je i premijer Srbije Aleksandar Vučić napomenuo da se sporni park u Briselskom sporazumu uopšte ne pominje.

Međutim, kako navode prištinski izvori, zvanični Berlin podržao je nastojanja Albanaca da se taj park ukloni, pa je to pitanje postalo uslov svih uslova za dalje pregovore.

Srbi sa severa Kosova ne shvataju zašto se uopšte razgovora o Gazivodama i drugim pitanjima kada je to neustavno, odnosno direktno protivno Ustavu Srbije.

Srpski političari sa Kosova koji ne pripadaju Srpskoj listi veruju da se pregovori u Briselu, uz posredovanje Federike Mogerini, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, svode, zapravo, na puko stavljanje potpisa na već pripremljena dokumenta.

Uostalom, Priština je do sada, uprkos činjenici da se to kosi sa srpskim zakonima, uzela deo Trepče, deo Skijališta u Štrpcu i još neke objekte i firme.

Uslov svih uslova EU jeste 35. poglavlje ili normalizacija odnosa Srbije i samoproglašenog Kosova, a taj zahtev je postavljen na insistiranje Nemačke.

Da Vas podsetimo:  Zlatiborci prvi stanovnici Cetinja

Prvi pregovori u Briselu, koji su doveli do predavanja nadležnosti srpskih opština sa severa u ruke samoproglašenog Kosova, podelili su Srbe na one koji veruju u politiku Beograda i one koji ne prihvataju briselske potpise.

Kada je u pitanju nastavak tih pregovora – dileme nema. I jedni i drugi shvataju da su srpska država i srpska autonomija nestali sa severa Kosmeta, kao što će nestati i „Park mira.

Radiokontaktplus.org / Srbi na okup / magacin.org

1 KOMENTAR

  1. Osim onih koji bi da se bave politikom, od normalnih, pristojnih i radnih građana Srbije, ni jednog nisam čuo da podržava ulazak u EU. Ono što se događa jasno nam stavlja do znanja da nam je predviđeno mesto u EU vrlo nepovoljno: izvoz sirovina, uvoz viška njihovih etnički nepopularnih grupacija, otimanje stručnog kadra i uvaljivanje prljavih tehnologija, a to sve uz minimalnu cenu rada i bez pravog partnerskog odnosa. Neka hvala. Ionako ce se raspasti dok mi udjemo u taj mrak.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime