Fejsbuk: Stradanje srpskog glumca Ljubivoja Tadića

2
913

screenshot-www-facebook-com-2015-07-19-08-16-42

Ne zaboravite, Ljubivoje Tadić je bio petogodišnji Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Svuda u svetu, osim kod nas diretkor najznačajnije ustanove kulture u zemlji ima specijalan status, u mnogome iznad ministra kulture (lako je proveriti, u zakonu o kulturi na primer, Francuske).

2 KOMENTARA

 1. ЛАМЕНТ НАД СРБИЈОМ СА ОСВРТОМ НА КУЛТУРУ
  И тако… штоно рече Радашин,
  Ко још данас мисли на културу? Ови багерима, грејдерима, дозерима и ваљцима сравнише ону базилику, али ко још да мисли на те старудије када ту треба да прођу сјајне лимузине пребогатих Западњака. Сликали су они то, направиће и „спомен собу“ где ће, онако уз пут, ти пребогати туристи и натуристи моћи и кафу да попију гледајући слике на зиду. Битно је, наиме, да никакви ахеолози више никада неће моћи ту ништа да доказују, неће се знати да ли је та базилика била србска или је то, као што се и претпостављало – албанска! Уопште, они су познати као староседеоци, не само на Балкану, већ су трагови њихове културе пронађени и на самом Месецу, као и на оближњим планетама!
  А ти Србине? ти си на Балкан дошао! Упамти то већ једном! Чујем ли ја то питање: Одакле? Па зар је то битно, битно је само да ниси одавде, да ово није твоја кућа… Сели се одмах, долазе нови домаћини… на хиљаде их је! То су исти они мој Србине које си ти протерао на југ када си дошао овамо! Нема овде више ни места ни права за тебе. Колико год да си у праву. Не занима то никога… А, истином говорећи, не знима ни тебе мој несрећни Србине, ни мало. Дароваће ти Господ 40 година у пустињи, можда и схватиш нешто, можда и размислиш, можда и схватиш да има вредности за које се вреди борити до задње капи крви, па макар то било и једно стабло храста старо тричавих 600 година. Неке државе, које ти сада продају своју културу за велике вредности (нећемо о новцу), нису старе ни упола толико, а ти несрећни Србине, обуци мајцу са њиховом заставом (то је сада in, зар не?) и моторку у руке, па сеци. После ће на свечано обарање да ти дође Уважени Гост, ваљда да усиса пиљевину…
  Мртав си Србине, мртав да мртвији не можеш бити! А није да ниси упозорен: „Не плашите се оних који убијају тело, већ оних што душу убијају“. А ти си им то допустио! За Бога си мртав, то што ти дишеш и имаш пулс, то те непомјаник заварава, још му требаш.
  Па ето, није ни случајно то да је један велики србски глумац, потомак још већег глумца и синовац легенде србског глумишта, остао без сестре, и без крова над главом, што је и он сам (као и мајка му) у критичном стању због тако тривијалног разлога: није имао новца да плати рачун за струју. Ако већ примамо у нашу кућу и Курту и Мурту због некаквих „људских права“, па зар не би и та струја могла у 21. веку да буде људско право? Или ћемо и даље гледати како људи гину у пожарима због преврнуте свеће? Ужас! Страдија на делу, Страдија у пракси…
  Желим ти све најбоље од Господа нашега, брате мој Љубивоје, и теби и твојој старој мајци и нека би Господ подарио Насеља Рајска твојој мученој сестри. И немој ми се ништа правдати, знам да ниси могао да им плаћаш јер си куповао лекове за непокретну сестру, за мајку, знам ја добро колико то све кошта и чекам и ја дан када ће доћи они са маказама и по моју струју… Обећао министар „нулту толеранцију“. Нема више милости, ето погледај само њих (министре) како се муче… није им лако. А ми, ми бахати, живимо к`о у Швајцарској и још не плаћамо струју, превоз и ко зна где све крадемо њих јадне?
  Али, хајде да завршимо са нечим лепим, па није све тако црно: Новак са породицом наставља летовање на хрвацком приморју… Досадио Свети Стефан.

 2. Поставља се питање, где је ту еснафско удружење глумаца? Кога и чије интересе оно представља? Где им је Фонд из кога ће моћи да се једнократно помогне својим члановима који имају овакве проблеме? Ко чека да га држава у пропадању помогне тај је већ пропао. Уместо државних пензија паметније би било да се сваки глумац обавеже на 1-3% прилога од прихода, како се овакве ствари, макар у овој области, не би више догађале.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime