Stručnost kao politika

0
698

U Srbiji su od strane raznoraznih političara, koji su se dosad izređali na vlasti, izgovorene mnoge laži i budalaštine.

strucnost

Jedna od njih se odnosi na ekspertsku vladu, odnosno vlast, pa su se neki dosad tobože i zalagali za tako nešto, nazivajući ekspertskom i vlast u kojoj sedi par stručnjaka, koje se obično ne ferma, dok ključne i druge pozicije zauzimaju razne vrste nestručnjaka i diletanata, koji su prošli na izborima pomoću predizbornih laži i nesuvislih obećanja.

Vreme je da se i na tu glupost domaćih političara stavi tačka.

Ekspertska ili stručna vlast u sebi nema, niti, da bi bila to za šta se predstavlja, može da ima ikoga osim stručnjaka, odnosno posednika znanja i sposobnosti.

U njoj ne postoji ni teorijska šansa da „baštovan“ postane ministar bilo čega, da nesvršena srednjoškolka, ne po godinama, nego po „stručnosti“, bude pomoćnik predsednika opštine itd.

Sve što su domaći političari svojim budalastim pričama o ekspertskoj vladi, u kojoj eksperata jedva da ima, postigli jeste da sam ekspertizam, kao pojam, ogade „običnom svetu“, odnosno svojim biračima.
To je logična posledica, ali ne i razlog da se ekspertizam, posedništvo znanja i sposobnosti, zaista odbaci.

Jedna od ključnih osobina eksperata jeste uspešnost u poslu i postizanje dobrih rezultata.
Kada se to uzme u obzir, ko bi tamo nekog Dinkića ili neke od aktuelnih političara uopšte i pomišljao da zove ekspertima, a pogotovo što se „eksperti“ danas štancuju po raznim „privatnim“, megatreš-univerzitetima.

Što se tiče nas, koji se zalažemo za korekciju postojećeg političkog sistema i za uvođenje sistema demokratske meritokratije, stručnost, posedovanje znanja i sposobnosti i, što je najbitnije, postizanje dobrih rezultata su jedina merila koja će, danas-sutra, nekog kandidovati za ovu ili onu državnu funkciju.

Da Vas podsetimo:  Kapija Srbije

Drugim rečima, samo unutar te grupacije će uopšte moći da se bira izvršna vlast, od premijera, pa nadalje. Premijer koji se okruži nestručnima i nesposobnima, čak i uz pretpostavku da sam baš i ne spada u takve, naravno, neće moći da bude premijer, dobiće, od strane Državnog saveta otkaz. Tako gledano i aktuelnom premijeru bi sledilo upravo to: otkaz.

Mi se ne igramo političarskih, demagoških fraza i floskula.

Što se nas tiče, stručnost nije ni iza, ni ispred politike, stručnost je politika, jedina na koju mi pristajemo, naravno, uz uslov da se većina složi sa nama.

Kada se to dogodi, Srbija može da računa ne samo na opstanak, nego i na uspon.

Dok se to ne dogodi, jedino na šta može da računa je brža ili sporija propast.

Dragan Atanacković Teodor

Srpski kulturni klub

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime