Jedan od najstarijih kolača je štrudla. Pominje se još 1329. godine i po predanju, trebalo je da podseća na bebu Hrista u pelenama, zbog gusto posutog belog šećera u prahu.
Svaka spretna domaćica i te kako ume da umesi štrudlu, a ima ih raznih: sa makom, medom, višnjama, rogačem, orasima, pekmezom…
Čuvena je i bačka štrudla koja se premazuje žumancima i suvim grožđem, a onda se uplete. Postoje i slane štrudle, sa sirom.
Međutim, malo ko zna da njeno veličanstvo štrudla može biti jednako ukusna i u posnom obliku. Ovog puta dajemo vam recept za posnu makovnjaču sa čajem, mada je možete puniti čime god više volite.
Sastojci za 4 vekne:
1 kg brašna
3 dl ulja
1/2 l čaja od kamilice ili nane (nikako voćni čajevi)
40 g kvasca
7 kašika šećera
1 vanil šećer
alo korice limuna, i ne mora
pola kašičice soli
Za jednu jufku je potrebno oko 200 grama maka, oraha ili nečeg drugog. Sastojak koji izaberete izmešajte sa šećerom i 3 dl vruće vode. Na svaku štrudlu ide po 3-4 kašike šećera u fil.
Skuvajte čaj, u posebnu posudu izmešajte kvasac sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Ostavite da nadođe na toplom mestu.
U vanglu za mešenje stavite brašno, sve sastojke gore navedene za testo, skuvan, mlak i proceđen čaj, nadošli kvasac. Zamestite fino testo uz dodavanje brašna po potrebi. Ostavite da se testo udvostruči.
Nadošlo testo premesite i podelite na četiri jednake jufke, rastanjite u pravougaonik i svaku filujte pripremljenim filom.
Slažite na pouljen pleh, malo razmaknite da se ne prilepe tokom pečenja. Pecite na 200 stepeni dok dobro ne porumene. Peku se oko 30 minuta.
Izvor: Opanak, Šerpica.net