Suprotstavljanje Zapadu

0
538

vojska

Događaji u Siriji su SAD definitivno pozicionirali kao glavnog svetskog agresora
Kina se dugo uzdržavala da Sjedinjenim Državama direktno ideološkioponira, ali je sada po mnogim svetskim pitanjima zauzela atiamerički stav
„Slučaj Snouden“ je otkrio da SAD nisu samo globalni ekspanzionista, već i globalni špijun
Prvobitno se Moskva držala diferenciranog odnosa prema Evropi i SAD. Oponiralo se militarističkom amerikanizmu, ali se nije išlo protiv evropeizma. Ali, tokom 2013. se potvrilo da je Zapad u svojoj antiruskoj poziciji – jedinstven

Godina koja ističe stvorila je mnoge pretpostavke da u perspektivi dođe do sloma uspostavljenog američkog centrističkog svetskog poretka.

To je bila godina u kojoj je čovečanstvo progledalo. Dakle, šta je to sinulo u glavama ljudi?

Kiparsko osvešćivanje: pljačka – dopustiv način Zapadne politike

Shvaćeno je da krizu proizvodi zapadni model razvoja. Zemlje periferije, koje su najviše bile povezane sa ekonomijom Zapada, više su od drugih podložne kriznim talasima koji ona proizvodi. Kiparski događaji su pokazali – kas se radi o direktnim interesima Zapada – da privatni depoziti u bankama uopšte nisu zaštićeni od konfiskacije.

Kipar je pokazao da je u savemenom svetu „civilizovana“ pljačka dopustiva.

Sirijsko otrežnjenje: SAD – država – agresor

Događaji u Siriji su Sjedinjene Američke Države definitivno pozicionirali kao glavnog svetskog agresora. Rusija i Kina su u Savetu bezbednosti OUN blokirale donošenje odluke Sjedinjenih Država da fizički svrgnu Asadov režim. Propao je i pokušaj da se obezbedi invazija na Siriju uz podršku većine u svetu. Čak su i saveznici iz NATO odbili da pod američkim pokroviteljstvom budu uvučeni u sirijski konflikt.

Kinesko osvešćivanje: širenje zapadnih vrednosti – put ka desuverenizaciji

Kina se dugo uzdržavala da Sjedinjenim Državama direktno ideološki oponira pri integraciji u svetsku privredu. Potvrda buđenja iz „sna“ je i cirkularno pismo koje kola među članovima CK KPK u kojem se govori o subverzivnom karakteru širenja zapadnih vrednosti u Kini.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

NRK je po mnogim svetskim pitanjima zauzela atiamerički stav.

Egipatsko otrežnjenje: SAD nemaju saveznike, već samo interese

Svrgavanje egipatskog predsednika Muhameda Morsija raspršilo je iluziju o savezništvu SAD i Muslimanske braće. SAD nikada nisu bile niti mogu biti saveznici tradicionalnim snagama. Amerikanci islamističke snage koriste samo za svoje interese.

Čim je između MB i SAD došlo do određenih geopolitičkih protivrečnosti, projekat „arapskog proleća“ je bio obustavljen.

Saveznički odnosi nisu nisu bili prepreka ni da SAD podrže antierdoganovske proteste u Turskoj. To je za sve ostale, kao što je Saudijska Arabija, koja se smatra tradicionalnim saveznikom Sjedinjenih Država, bio povod da se zamisle.

„Snoudenovsko“ otvaranje očiju: globalna svetska špijunaža

„Slučaj Snouden“ otkrio je da SAD nisu samo globalni ekspanzionista, već i globalni špijun. Pokazalo se da su praćeni čak i lideri savezničkih evropskih država. U vezi sa tim je došlo do izvesne napetosti u odnosima SAD i Nemačke.

Venecuelansko osvešćivanje: suprotstavljanje SAD je moguće

Prošle godine je srušen mit da je Amerika nepobediva. Bez obzira na sva angažovana informativna i finansijska sredstva, na izborimma u Venecueli je pobedio Čavezov naslednik Nikolas Maduro. Taj faktički poraz SAD za Južnu Ameriku značio je nastavak ideologije bolivarskog projekta.

Barak Obama je morao da odstupi i na sirijskom i iranskom pravcu.

Rusko progledavanje: civilizacijsko neprijateljstvo Zapada

Rusija je 2013. godinu počela donošenjem „zakona o Dimi Jakovljevu“ i time bacila izazov SAD. Antiamerička retorika postala je faktička retorika novog pozicioniranja uticajnih krugova u Rusiji.

Prvobitno se Moskva držala diferenciranog odnosa prema Evropi i SAD. Oponiralo se militarističkom amerikanizmu, ali se nije išlo protiv evropeizma. Ali, tokom 2013. godine se potvrdilo da je Zapad u svojoj antiruskoj poziciji jedinstven.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Evropa je kategorički odbacila zakon o zabrani homoseksualne propagande donet u Rusiji. Počela je kampanju usmerenu na bojkot Olimpijade u Sočiju.

Evropske integracije su oštro suprotstavljene ruskim integracijama. Ukrajina je postala poprište direktnog sukoba dva projekta.

Nikada pre u „obojenim revolucijama“ pitanje odnosa Zapad-Rusija nije bilo toliko očigledno formulisano.

Naravno da je čovečanstvo bilo i ranije svesno svih situacija povodom kojih je progledalo u 2013. godini. Ali, nisu se javno iznosile, a nije ih bilo ni na zvaničnom dnevnom redu izazova.

Sada je Rubikon pređen. A posle osvešćivanja treba da usledi donošenje celog seta političkih odluka.

Potrebno je civilizovano suprotstavljanje Zapadu u kome treba da učestvuje čitavo čovečanstvo.

Ulazimo u 2014. godinu…

Vardan Bagdasrjan, doktor istorije i politikolog, zamenik direktora Centra naučne i političke misli i ideologije

Preveo: Goran Šimpraga

srb.fondsk.ru / izvor: Fakti.org

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime