Suze Novakove!

1
958

NOVAK-PEHARViše od samog poraza od Huana Martina Del Potra zabolele su rano jutros Novakove suze. Jer, kad veliki čovek zaplače kao dete, iskreno, iz dna duše, negde iz srži svog bića, on je još veći. Najveći.

Zoran SaponjicU sportu se gubi i dobija. Kad se da sve od sebe i izgubi, onda je poraz kao i pobeda. Kad se posle bolnog poraza onako zaplače, kao Novak jutros, onda je jasno koliko mu je bilo stalo, koliko je dao sve od sebe, koliko ga je to nešto, to što se zove samo poraz u sportu, zabolelo, koliko pati zbog toga.

Upravo zbog toga Novak je veliki i neponovljiv. Jutros je još jednom, ko zna koji put po redu pokazao koliko je veliki, koliko je ljudina. Koliko ga slava, uspeh, svetska popularnost, ogroman novac, nisu promenili. Koliko je ostao isti. Onaj Novak iz vremena kad je još bio dečačić. I, koliko je Novak samo tek jedan od nas. Malih, običnih ljudi. Onih koji pate, koji se bore, koji vole, koji daju sve od sebe, koje bole male stvari, koji žele, koji znaju da zaplaču, koji od knedle u grlu ne mogu da progovore… I, koliko je veći od nas. Koliko nije sitna duša.

Verujem da je jutros zaplakao ne samo zbog sebe, ustvari manje zbog sebe, više zbog nas, jer je znao koliko patimo i zbog njega i zbog njegovog poraza i koliko smo svi bili na ivici suza. I to je ta veza koju sa svojim narodom ostvare samo veliki, a tako retki ljudi.

Zbog sveta toga Novak Đoković danas je jedan i neponovljiv. Još jedan takav, takve večičine, formata, ne postoji. Jednostavno, i ko zna kako, istrgao se mašineriji koja pravi mašine i robote. On, još jednostavnije rečeno, nije od onih koji i poraz i pobedu primaju na isti način, stave masku na lice i onda se od nje ništa ne vidi. On nam je jutros ponudio, dao, nesebično izdelio nešto mnogo veće od surove sportske borbe u kojoj je dao sve od sebe, dao nam je deo svoje duše, svoga bića, a to je tako dragocen poklon i tako dragocena žrtva.

Da Vas podsetimo:  Bauk protesta kruži Evropom!

Zato bi Srbija danas, kao što jeste, trebalo da stane iz Novaka Đokovića. Da ga podrži, da mu se pokloni do zemlje, da kaže – Novače, ti si naš olimpijski prvak. Ti si naš i ponosni smo zbog tebe. Cenimo tvoju žrtvu, i svaku tvoju suzu jer znamo da je iskrena, da nije lažna.

Znamo da nas nisi izneverio.

Šaponjić

Zoran Šaponjić

iskra.ico

1 KOMENTAR

  1. Novak nas nije izneverio. Svojim izvinjenjem je pokazao koliko ceni Srbe. To je sport i samo mi je žao, što Novak nije osvojio titulu koju je mnogo želeo. Novak Srbiju nikada nije izneverio. Hvala mu za svaki ponos, za svako prepoznavanje tipa „Srbija, aaaa Novak Džokovic“, i izvinjavam se što mu je kao Srbinu često bilo mnogo teže postići uspeh. Novače hvala ti, i neka te prate uspeh i sreća.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime