Svaka čast deco!

0
1148

Deca-Nova-VarosOsmogodišnja Milica Jovanović iz Nove Varoši na nastavu više ne dolazi u poderanim patikama i mokrim čarapama.

Milici su drugovi iz II/1 razreda Osnovne škole „Živko Ljujić“ u Novoj Varoši za rođendan poklonili novu zimsku obuću i garderobu.

Širom otvorenih očiju i u čudu mala Milica gledala je u poklone koje su joj na njen rođendan uručili školski drugovi. Nove čizme „kanađanke“, trenerka, majica, helanke, čarape… Vadila je Milica redom poklone iz kese i slagala ih na đačku klupu. Promrzlim rukama par puta je i potrljala oči da se uveri da sve to nije samo pusti dečji san.

– Zar je sve ovo samo za mene?! – nije mogla da sakrije oduševljenje.

Porodica male Milice Jovanović živi u oskudici. Milica je sa nepune dve godine ostala bez majke koja je tragično nastradala, pa je odrasla uz oca Milivoja (46), brata i dve sestre. Jovanovići su iz Amzića, ali kako u selu ne radi škola, porodica se zbog dece preselila u grad u iznajmljenu trošnu kuću. U njoj su tokom radne sedmice, dok vikend i raspust provode u Amzićima kod strica i babe.

– Dolazila je u školu u patikama i po kiši i po snegu, a kada se požalila drugaricama da jedina u odeljenju nema zimske čizme, deca su odlučila da se organizuju i pomognu. Dao je ko koliko može, od 50 do 500 dinara, a organizaovali smo joj i rođendansku poslavu – priča učiteljica Marija Mandić.

U II/1 odeljenju OŠ „Živko Ljujić“ su 22 učenika, a prosvetni radnici i zaposleni u lokalnim školama se slažu da su im mališani ovim svojim gestom održali lekciju iz humanosti.

– Jesu još mali po godinama i rastom, ali su veliki ljudi širokog srca. Nadam se da će njihovim primerom krenuti i odrasli jer mnogo je onih kojima pored materijalne pomoći treba i topla ljudska reč. Sigurno je da mi ovde nećemo stati jer u odeljenju ima još siromašne dece. Običaj je da deca za svoj rođendan počaste drugare, pa ćemo i njima, kada dođe vreme, u školi organizovati bar rođendansku žurku – kaže učiteljica Marija Mandić.

Da Vas podsetimo:  Ah, ta Venecija

Humani i srednjoškolci

Đaci ovog odeljenja ugledali su se na nešto starije učenike iz Nove Varoši. Naime, đaci I/1 razreda Tehničke škole su se pre dva meseca odrekli užine da bi kupili patike i cipele svom školskom drugu Borivoju Dimitrijeviću, čija je porodica slabijeg materijalnog stanja.

Ž. Dulanović

zlatarinfo.rs / blic

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime