Sve kilavi Radovani i nejaki Uroši – (46)

0
1420

Ovih dana oglasila se Demokratska stranka Srbije saopštenjem i protestom protiv izjave Šandora Egerešija, funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara, koji je tražio promenu Ustava Srbije, tvrdeći da status Vojvodine još uvek nije rešen.

Izjava gospodina Egerešija da pitanje statusa Vojvodine još nije rešeno, predstavlja novu provokaciju, jer ne možemo da verujemo da gospodin Egereši ne zna da je pitanje statusa Srema, Banata i Bačke rešeno još 1918. godine„, rekao je portparol DSS u Novom Sadu Milenko Jovanov.

Naravno, DSS i Jovanov su ovde u pravu, ali i njima kao i Dverima (koje već nekoliko nedelja potežu istu priču)  nedostaje snage ili motiva, da pokrenu pitanje ukidanja Vojvodine na praktičan način. Sama priča bez delovanja u praksi sasvim je kontraproduktivna i više koristi donosi zagovornicima odvajanja severa zemlje iz državno-pravnog okvira Srbije, nego patriotskim snagama koje se bore za očuvanje državnog jedinstva. Zapravo, stanje u tom delu Srbije toliko je ozbiljno, da se niko, kome je otadžbina na srcu, ne bi smeo poigravati jalovim predlozima i „suvim“ podsećanjima na istorijske činjenice. Ko god ozbiljno razmisli o posledicama, koje bi, pod pritiskom unutrašnjih secesionističkih snaga i spoljnih faktora koji tu secesiju zdušno podržavaju, uskoro mogle da zadese zemlju, morao bi da bude svestan da će svaki propušteni dan biti plaćen ogromnom cenom u skoroj budućnosti.

A šta bi to praktično trebalo da preduzmu „patriotske“ stranke poput DSS-a i Dveri, koje su do danas jedine digle glas protiv zastrašujuće narastajućih antisrpskih tendencija u AP Vojvodini. Dveri su eksplicitno rekli da je njihov politički cilj da se ukine pokrajina na severu Srbije. Oni tvrde da na takav čin imaju legitimno pravo, što je apsolutno tačno. Međutim, Dveri ostaju samo na verbalnim koracima, od kojih Srbija nema nikakve vajde. U stvari, oni, čini se, pokušavaju da jalovom zamisli o ukidanju Vojvodine  pridobiju veći deo biračkog tela, koji bi za njih trebalo da glasaju na nekim budućim izborima. To jeste, Dveri će se „ozbiljno  pozabaviti“ severnom srpskom pokrajinom onda, kada, zahvaljujući biračima, budu povećali svoju političku snagu u parlamentu.

Ne lipši magarče do zelene trave! Demokratska stranka Srbije, vidimo, sa svoje strane, podseća secesioniste ove srpske pokrajine da je „pitanje statusa Srema, Banata i Bačke rešeno još 1918. godine„. Opet beskorisno i kontraproduktivno, jer vojvođanske separatiste ne zanimaju istorijske činjenice, već ih jedino zanima da unutar Republike Srbije što više prodube suprotnosti , tvrdeći da država Srbije tlači i ekonomski izrabljuje pokrajinu Vojvodinu. Nikakve koristi nema ni od DSS-ovog čuđenja („ne možemo da verujemo…“), jer izrazima čuđenja nema nimalo mesta, pošto su sadašnji i budući potezi vojvođanskih separatista krajnje otvoreni i predvidljivi. Nosioci separatističke politike na severu Srbije su ljudi sa jasnim imenima i prezimenima, počev od Živana Berisavljevića (jednog od pokrajinskih komunističkih lidera iz osamdesetih godina prošlog veka), njegovog „zeta“ Nenada Čanka, „sivih eminencija“ tipa Đorđa Subotića, Miroslava Ilića, Dragana Veselinova, Lasla Vegela, Mirka Đorđevića, Milenka Perovića  i čitavog buljuka njihovih pomagača, o kojima smo uveliko pisali u ranijim brojevima Korena.

Ono što danas posebno zabrinjava, svakako je činjenica da pomenutom separatističkom pokretu, uz već osvedočene LSV i LDP „Vojvođanke i Vojvođane“, sve otvorenije pristupaju funkcioneri iz redova Demokratske stranke, na čelu s predsednikom pokrajinske vlade  Bojanom Pajtićem. Naime, u razgovoru za nedeljno izdanje novosadskog Dnevnika, Pajtić je u pretećem tonu rekao da „Srbija mora poštovati činjenicu da Vojvodina postoji„.

Da Vas podsetimo:  Dok čekamo novu vladu

Neverovatno, zar ne! Neverovatno je, ali nije za čuđenje. Šta je moglo motivisati predsednika pokrajinske vlade da reaguje na tako neprimeren način? Osilio se toliko da veruje da je ravnopravan partner republičkoj vladi? Sada jasno vidimo da su sve aktivnosti demokrata, ligaša i Čedinih liberala sinhronizovane sa NVO „otporašima“ okupljenim oko tzv. Četvrte vojvođanske konvencije. Bojan Pajtić, takođe, kaže da se oslanja na podršku funkcionera Evropske unije (posebno Štefana Filea i Jelka Kacina), koji će pratiti kakav je položaj te pokrajine unutar Srbije. Dakle, vojvođanski premijer preti Srbiji na isti način kako to čini i Nenad Čanak – ne bude li onako ako oni žele, „problem“ Vojvodine će se internacionalizovati. Bojan Pajtić preti Srbiji na isti način kako su to svojevremeno činili Franjo Tuđman, Alija Izetbegović ili, najnovije, Milo Đukanović.

Predsednik vojvođanske vlade još tvrdi kako će zahtevi za ukidanje Vojvodine na drugoj strani izazvati reakciju kod onih koji teže ka nezavisnosti pokrajine, to jeste, ka otcepljenju od Srbije. Pajtiću smetaju zahtevi za brisanjem autonomije i na to odmah reaguje, ali nikada ga nismo čuli da je osudio zahteve za konfederalizaciju zemlje, koji su jasan prvi korak ka secesiji. Umesto da osudi separatističke ambicije, on ih dodatno podgreva pravljenjem nekakvog Koordinacionog tela za saradnju sa Srbijom!? Zapravo, pažljivom posmatraču nikako nije moglo promaći da se vojvođanski „bos“ u svom indipendističkom angažmanu uzda u pomoć Evropske unije, koja mu je sada eksplicitno obećana i koja mu se već uveliko pruža. Da je drugačije, jasno je da Pajtić ne bi smeo da izađe pred javnost Srbije sa tako ekstremnim idejama i sa prepoznatljivim secesionističkim nabojem.

Da Vas podsetimo:  Plač Darijin na tuđem grobu

Da je vrag odneo šalu, govore i Pajtićeve reči „da će se Ustav Srbije biti izmenjen“, naravno, u onom delu u kome bi, za početak, trebalo da se Srbija konfederalizuje. Otuda, zaista je više nego neodgovorno, da se srpska aktuelna vlast ponaša kao da ne vidi šta se događa sa zemljom na čijem se čelu nalaze i za čiju su sudbinu odgovorni i pred Bogom i pred ljudima. Zapravo, ukoliko srpska vlada ne preduzme odlučne mere, kojima će beskompromisno da saseče svaki zametak separatizma na severu zemlje, tada se i oni ni u čemu ne razlikuju od secesionista i ostaće upamćeni u srpskoj istoriji kao kukavice. Ili kako to Bora Čorba lepo kaže: Ko god hoće ovde može da hara i pustoši sve kilavi Radovani i nejaki Uroši.

U Korenima smo više puta pisali šta treba preduzeti i na koji način se može legitimno ukinuti autonomija Vojvodine, kao i samo neistorijsko ime Vojvodina. Kada je u pitanju ogranak DSS-a, koji deluje na teritoriji današnje AP Vojvodine i koji oštro kritikuje Šandora Egerešija, smatramo da bi bilo daleko bolje i poštenije kada bi Demokratska stranka Srbije (kao parlamentarna stranka na republičkom nivou) pokrenula inicijativu za ukidanje vojvođanske autonomije.

Umesto saopštenja koja služe samo za privremeno dizanje rejtinga stranke, DSS bi trebalo da prikupi 30.000 glasova u severnoj pokrajini i prosledi ih parlamentu Vojvodine. To je procedura, propisana Ustavom Srbije i Statutom AP Vojvodine, kojom treba ići. Zapravo, ukoliko bi DSS tako učinila, dokazala bi da su uistinu patriotska stranka, koja nije spremna da pravi jalove kompromise niti da kalkuliše kada su u pitanju nacionalni interesi.

Nakon prikupljanja 30.000 potpisa za ukidanje autonomije i ukidanje samog vojvođanskog imena, Skupština Vojvodine bila bi dužna da raspiše referendum. Uz dobru logistiku i sveobuhvatno informisanje građana o pravim ciljevima zagovornika vojvođanštine, takav referendum bi sigurno, barem u ovom času, bio uspešan. Ali, čini se, da nijedna „patriotska“ politička partija u Srbiji nije spremna da na sebe preuzme takvo breme. Nisu spremni da se izlože riziku da dođu pod udar stranih moćnika oličenih u zvaničnicima EU tipa Ketrin Ešton, Štefana Filea i, posebno, „gubernatora“ Srbije, Jelka Kacina.

Da Vas podsetimo:  Za svako zlo koje snađe Srbiju kunite Zapad, Vatikan…

Takvu „petlju“, da odlučno krenu na raščišćavanje i raskrčivanje srpske duhovno-političke džungle očigledno nemaju ni Demokratska stranka Srbije ni Dveri, iako, odnekud, imaju potrebu da se o tom problemu jalovo (kilavo) oglašavaju.

L. Janićijević


Prethodni nastavci:

Vojvodina – država u pripremi (45)
Vojvodina – država u pripremi (44)
Vojvodina – država u pripremi (43)
Vojvodina – država u pripremi (42)
Vojvodina – država u pripremi (41)
Vojvodina – država u pripremi (40)
Vojvodina – država u pripremi (39)
Vojvodina – država u pripremi (38)
Vojvodina – država u pripremi (37)
Vojvodina – država u pripremi (36)
Vojvodina – država u pripremi (35)
Vojvodina – država u pripremi (34)
Vojvodina – država u pripremi (33)
Vojvodina – država u pripremi (32)
Vojvodina – država u pripremi (31)
Vojvodina – država u pripremi (30)
Vojvodina – država u pripremi (29)
Vojvodina – država u pripremi (28)
Vojvodina – država u pripremi (27)
Vojvodina – država u pripremi (26)
Vojvodina – država u pripremi (25)
Vojvodina – država u pripremi (24)
Vojvodina – država u pripremi (23)
Vojvodina – država u pripremi (22)
Vojvodina – država u pripremi (21)
Vojvodina – država u pripremi (20)
Vojvodina – država u pripremi (19)
Vojvodina – država u pripremi (18)
Vojvodina – država u pripremi (17)
Vojvodina – država u pripremi (16)
Vojvodina – država u pripremi (15)
Vojvodina – država u pripremi (14)
Vojvodina – država u pripremi (13)
Vojvodina – država u pripremi (12)
Vojvodina – država u pripremi (11)
Vojvodina – država u pripremi (10)
Vojvodina – država u pripremi (9)
Vojvodina – država u pripremi (8)
Vojvodina – država u pripremi (7)
Vojvodina – država u pripremi (6)
Vojvodina – država u pripremi (5)
Vojvodina – država u pripremi (4)
Vojvodina – država u pripremi (3)
Vojvodina – država u pripremi (2)
Vojvodina – država u pripremi (1)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime