Svečani doček prvog NATO konvoja Srbiji

0
684

natoNakon što su vlasti Srbije nedavno potpisale Individualni partnerski akcioni plan (IPAP) sa NATO savezom, danas je na ulasku u Srbiju svečano dočekan prvi konvoj NATO trupa. Konvoj je predvodio bivši premijer Velike Britanije i novi savetnik Vlade Srbije Toni Bler, a na ulasku u našu zemlju dočekali su ga premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić. Neposredno uz binu, sa koje su se javnosti obratili Bler, Vučić i Dačić, spontano se okupilo više hiljada građana koji su nosili transparente „Dobrodošli, čuvari mira“, „Bolje NATO pakt nego rat“, „NATO = investicije“ i „Vučiću, uvedi ih sve“.

„Dragi prijatelji, vama ne treba posebno da objašnjavam zašto smo danas ovde. Ali, želim samo ukratko da odgovorim onim malobrojnim samozvanim kritičarima kojima smeta svaki naš istorijski uspeh, pa i ovaj. Tamo neke samozvane patriote i kojekakvi komedijaši kažu da smo mi nedavno potpisali ono što nismo pre 16 godina kada je NATO bombardovao Srbiju. Kažu ti vajni kritičari da sada NATO trupe mogu slobodno da se kreću po našoj zemlji i da mogu da koristi vojnu infrastrukturu naše zemlje, ali ne kažu da je to moguće samo uz našu dozvolu. Dakle, ne može bez naše volje i bez našeg pristanka! A mi pristajemo jer mir i bezbednost za nas nemaju alternativu, a NATO snage nam donose preko potreban mir i doprinose našoj bezbednosti. Prećutkuju ti naši vajni kritičari da NATO sa sobom donosi investicije, a investicije su nam danas najpotrebnije. Hoće da nas posvađaju sa Rusijom zbog partnerstva sa NATO-om, a prećutkuju činjenicu da mi nismo ušli u NATO, već NATO ulazi u Srbiju.

Što je najgore, oni izmišljaju nekakva istraživanja da se velika većina građana naše zemlje protivi približavanju NATO savezu, a prećutkuju da mi, u našim menjačnicama svesti, svakodnevno nailazimo na sve veći broj naših građana koji prosto vape da ih uverimo u istinu da danas odlično sarađujemo sa svima u svetu, pa i sa NATO savezom. Ti naši građani ne žele više da slušaju horske laži naših malobrojnih kritičara koji im neprestano ispiraju mozak pričama da nam NATO nije prijatelj i da približavanje NATO savezu nije u našem interesu. Zato, dragi prijatelji, ne dozvolite više da vas lažu! Otvorite vrata vašeg srca i vaše svesti našoj istini! Živelo naše partnerstvo sa NATO savezom!“, istakao je premijer Vučić u svom govoru, nekoliko puta prekidan apluzima spontano okupljenih građana.

Da Vas podsetimo:  Propao tender za doček na niškom trgu, Željko Samardžić ipak peva i to za više para

Šef diplomatije Ivica Dačić je svoje obraćanje prisutnima počeo podsećanjem na događaje od pre 16 godina. „ Premijer Vučić i ja bili smo deo vlasti Srbije kada smo ratovali sa NATO alijansom. I sami smo se tada ljuto borili protiv NATO bombardovanja i ne možemo to da zaboravimo. Ali, znate šta, niko bolje od nas ratnika ne može da shvati vrednost mira koji danas učvršćujemo sa NATO savezom, niko bolje od nas ratnika neće shvatiti vrednost bezbednosti u svetu, čiji je NATO nezamenjiv deo već skoro sedamdeset godina, a čiji deo danas i mi postajemo. Zato, ako danas ne verujete svojim očima i ušima, verujte barem iskustvu nas starih ratnika.

Ne dajte da vas kojekakvi samozvani mirotvorci ubeđuju da naše partnerstvo sa NATO savezom ugrožava mir u našem regionu, jer je upravo suprotno: pravi mirotvorci su ovi momci u NATO uniformama, a ti naši takozvani mirotvorci su samo obični ratni huškači koji bi nas, da mogu, danas-sutra zavadili sa čitavim NATO savezom. Oni zaboravljaju da mi ni ‘Briselski sporazum’ nismo hteli da potpišemo dok nam NATO nije dao garancije za mir i bezbednost našeg stanovništva na severu Kosova. Zato i nema potrebe da tamo budu pripadnici naše vojske i policije, sem u NATO uniformi, jer je NATO čuvar mira. A partnerstvo koje sada učvršćujemo biće trajni doprinos tom miru. Živeli!“, poručio je Dačić.

Na kraju, spontano okupljenim građanima i čitavoj javnosti naše zemlje obratio se i novi savetnik Vlade Toni Bler, i to na srpskom jeziku koji je učio specijalno za ovu priliku.

„Nekada sam bio vaš zakleti neprijatelj, a sada sam vaš verni prijatelj. Sada smo svi ovde prijatelji, dragi moji prijatelji. Dugo sam i u engleskom i u srpskom jeziku tražio pravu reč kojom bih mogao da izrazim svoja osećanja, ali nisam našao. Zato ću se malo poslužiti onom već poznatom filmskom rečenicom: ‘Mislim da je ovo tek početak jednog divnog prijateljstva’! Kao što ste i sami rekli, NATO ovde dolazi u miru i obavezujemo se da ćemo čuvati mir na svakom delu vaše i naše teritorije. Mi i ne pomišljamo da ratujemo sa vašim ruskim prijateljima, ali ćemo čuvati vaš i naš mir ako Rusija odluči da više ne bude vaš prijatelj, kao što je odlučila da više ne bude naš prijatelj, uprkos našoj pruženoj prijateljskoj ruci.

Da Vas podsetimo:  Neprimereno: Vulin meri svoj rejting u sred vanrednog stanja

Verovatno ste nenamerno zaboravili da pomenete da će vaša vojska u partnerstvu sa NATO savezom ubuduće imati brojne prilike da ponosno stoji u prvim redovima izgradnje mira i bezbednosti svuda gde mir i bezbednost budu ugroženi. Irak, Avganistan, a pre toga Bosna i Kosovo – to su svima dobro poznata mesta na kojima smo doneli mir i bezbednost svim građanima. Danas isto to pokušavamo u Ukrajini, a sutra – ko zna gde. Zato smo mi veoma zainteresovani da puno investiramo u one menjačnice vaše svesti, da bi i vaši građani sutra spremno dočekali svaku pretnju koja može ugroziti mir koji NATO budno čuva ne samo u vašem regionu, nego svuda gde nam to zatreba. Živeo naš mir! Živeo naš NATO! Živelo naše večno prijateljstvo!“, oduševljeno je poručio Bler.

Nakon obraćanja trojice visokih zvaničnika, prva vozila iz konvoja NATO trupa prešla su granicu i ušla u našu zemlju. Kilometarska kolona se na ulasku kretala dosta sporo, pošto su je spontano okupljeni građani prekidali i zaustavljali da bi se fotografisali sa vojnicima ili sami pored oklopnih vozila, na koja su povremeno bacali cveće.

Bogoljub Dražić

NSPM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime