Svi ih čistili, a fašistički simboli i dalje na Keju

0
973

Fašistički simboli na bedemu niškog Keja i dalje stoje. “Preživeli su” i jučerašnju izjavu pomoćnice gradonačelnika Marine Kostić da su grafiti u Nišu očišćeni, kao i brisanje odbornika Srđana Nonića i njegovih kolega tokom sinoćnjeg protesta protiv fašizma.

Politički video mini-rat oko grafita započet juče između Kostićeve i Nonića, nema ishod. Tema su bili grafiti i njihovo (ne)čišćenje. Pomoćnica Kostić govorila je neodređeno da su neprimereni i uvredljivi grafiti očišćeni u Nišu, a Nonić je par sati kasnije video-snimkom sa keja to demantovao. Zatim ih je i razređivačem čistio na sinoćnjem protestu.

Dan kasnije i pored verbalnog i fizičkog čišćenja, fašistički simboli na keju su vidljivi – kukasti krstovi, natpisi SS ozloglašene nacističke jedinice, “White power” karakterističan za rasističke grupe, kao i brojke 14-88 koje u naci-ikonografiji znače promovisanje “nadmoći bele rase” i veličanje vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera.

Na koje je očišćene grafite mislila Kostić, nije poznato. Na pitanja gde su uklanjani grafiti o kojima je govorila, kao i šta je sa fašističkim simbolima na keju, novinare je “prebacila” na Medianu.

Za sve neophodne informacije obratite se nadležnom preduzeću Mediana koje je uklanjalo simbole – navodi Kostićeva.

Iz Mediane kažu da su juče čistili i prekrečili grafite na keju gde je to moglo da se uradi sa postojećom opremom. Žardinjere su krečene i pre nedelju dana, kako dodaju, na dan održavanja Policijske parade.

Za čišćenje kamena na kojem se i nalaze sporni grafiti, kažu nemaju opremu.

Nemoguće je skinuti grafite sa kamena bez odgovarajuće opreme tako da smo mi predvideli za ovu godinu kupovinu opreme za skidanje grafita kako bismo rešili taj dugogodišnji problem jer se niko pre nas nije setio – navode iz Mediane.

Dok neophodna oprema ne stigne, na gradskom šetalištu simboli fašizma vidljivi su svima.

Da Vas podsetimo:  Otkazi u privatnom sektoru, stopa nezaposlenosti na kraju godine oko 13%

M. Z.
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime