Svi “uspesi” Vučićeve Vlade

0
780

vucicvlada-563x353Povodom obeležavanja godinu dana rada Vlade Aleksandra Vučića, podsetićemo na sve „uspehe” koje je ova Vlada zabeležila u toku svog mandata.

U maju mesecu, Srbiju su zadesile velike poplave. Najviše je stradao grad Obrenovac, gde je procenjeno da je potopljeno oko 90 odsto naselja. Umesto da sa mesta premijera koordiniše akcijama odbrane od poplava, premijer je išao sa spasilačkim ekipama, lično hteo da pomaže i naravno svuda sa sobom vodio televizijske ekipe. Ministri Selaković i Stefanović nisu propustili priliku da se slikaju i lično obiđu sva poplavljena mesta.

Za to vreme, predsednik Tomislav Nikolić nije se uopšte oglašavao, iako su građani postavljali pitanje gde je i zašto ne pruži bar usmenu podršku. „Blic“ je tada pisao da je Nikolić otišao u Bajčetinu kako bi ispekao rakiju, takozvanu „tomovaču“.

Ubrzo je usledila i afera doktorat. Tačnije, doktorat ministara unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića proglašen je plagijatom. Autori teksta na “Peščaniku” temeljno su analizirali pomenuti doktorat i došli do zaključka da on obiluje plagijatima. Pojedini delovi njegove disertacije, kako piše u tekstu, doslovno su kopirani iz tuđih radova, drugi su „mozaičkog“ tipa. Svi su poricali mogućnost da je disertacija plagijat, od Stefanovića, preko Vučića do stručne komisije. Na kraju su tvrdili da je sporan doktorat bio radna, a ne konačna verzija. U svakom slučaju prava istina do kraja nije izašla na videlo.

Rad ove Vlade obeležilo je cenzurisanje medija. Svi su pričali o cenzuri i autocenzuri, nakon gašenja poznate emisije Utisak nedelje, autorke Olje Bećković. Posle skoro četvrt veka emitovanja, “Utisak nedelje” prekinuo je emitovanje i to nakon emisije u kojoj je spomenuta Vučićeva svadba koja je toliko skrivana od očiju javnosti. Doslovno niko od medija nije smeo da objavi nijednu jedinu rečenicu o tome kako se premijer ponovo oženio. Bećković je tvrdila da postoji cenzura, ali i autocenzura kod samih novinara, uglavnom iz straha od gubitka posla. Građani su, uz znak podrške, zajedno sa prestavnicima opozicije, protestovali ispred zgrade B92.

Da Vas podsetimo:  Ako se po jutru dan poznaje...

Advokati su bili u štrajku puna četiri meseca, pri čemu je pravosuđe bilo u potpunoj blokadi. Oni su tražili izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Još jedan štrajk obeležio je rad aktuelne Vlade, a to je štrajk prosvetara koji je trajao pet meseci. Oni su bili nezadovoljni materijalnim stanjem, a sa ministrom Verbićem su vodili “mučne pregovore”. Verbiće je, “primenjujući silu”, išao do te mere da je odbijao od zarade svim štrajkačima, doveo ih do toga da nemaju ni za hleb i “naterao” da prekinu štrajk. Nezadovoljan prekidom štrajka, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika podeo je ostavku na tu funkciju.

Vlada Srbije u decembru prošle godine smanjila je penzije i plate u javnom sektoru i na taj način izazvala veliko nezadovoljstvo među građanima. Za to vreme guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, u više navrata, podizala je platu sebi i svojim saradnicima.

U januaru 2015. godine, dogodio se srpski Votergejt. Zaštitnik građana Saša Janković optužio je Vojnobezbednosnu agenciju da bez odluke suda špijunira političke stranke, lidere sindikata i pojedine sudije. Od tada je počeo napad na Jankovića od strane vlasti i članova vladajuće stranke, ali i kroz medije. Napad traje do danas.

Prošlog meseca desila se teška nesreća, u kojoj je, pri padu helikoptera, poginulo sedmoro ljudi. Premijer je zaštitio ministre Gašića i Lončara, poručujući da ih “ne da” i preuzeo krivicu na sebe. Major Omer Mehić “proglašen je” za pijanca, iako njegova porodica i prijatelji tvrde da nikada nije popio ni kap alkohola. Usledio je i sukob na relaciji ministar Gašić- general Diković. Sve u svemu, do sada, još niko nije preuzeo odgovornost.

Sve ovo vreme, premijer Vučić često je u svojim izjavama upotrebljavao konstrukciju “prvi put u savremenoj istoriji”, kada je govorio o svojim i potezima Vlade, pokušavajući da ih učini većim nego što inače jesu. Prenosimo samo neke od izjava premijera:

Da Vas podsetimo:  Zašto je evro dizel u Srbiji najskuplji u regionu?

“Ja sam predsednik Vlade, izabran možda ne uz najveći broj mandata, ali uz najveći broj glasova u savremenoj istoriji Srbije.”

“Po prvi put u savremenoj istoriji Srbije nemamo povećanje broja nezaposlenih, već imamo pad nezaposlenih i to ne samo po Republičkom zavodu za statistiku, već i po veoma preciznim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u broj.”

„Za dva dana biću prvi srpski premijer koji će posetiti Švedsku. Nikada srpski premijer nije dobio poziv iz Švedske.“

„Imali smo više spoljnopolitičkih aktivnosti nego Josip Broz u najboljih pet godina velike Jugoslavije.“

I za kraj, ne možemo da zaboravimo obećanje o povećanju plata i penzija do kraja 2015. godine koje premijer tako lako daje pri svakom intervjuu ili obraćanju javnosti i novinarima. Na svako njegovo obećanje, u medijima osvane izjava predstavnika MMF-a koji tvrde suprotno, tačnije da je povećanje plata i penzija za sada nemoguće.

opozicionar.com

<iframe style=“border: none; overflow: hidden; width: 100%; height: 80px;“ src=“http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FKORENI-List-Srba-iz-rasejanja%2F439194072799837&amp;layout=standard&amp;show_faces=true&amp;width=450&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;height=80″ width=“320″ height=“240″ frameborder=“0″ scrolling=“no“></iframe>

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime