Tači osniva vojsku Kosova

0
707

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će se veoma brzo u skupštinskoj proceduri naći izmene i dopune zakona o bezbednosnim snagama Kosova, kako bi se one transformisale u Vojsku Kosova, piše prištinski Zeri.

Hašim Tači
Hašim Tači

„Želim da razjasnim da će narednih dana u skladu sa mojim ustavnim moćima biti preduzete akcije neophodne za legalnu transformaciju dugo očekivane kosovske vojske, koja će postati realnost zahvaljujući dopunama zakona o bezbednosnim snagama Kosova“, rekao je Tači na ceremoniji obeležavanja „Epopeje OVK“ u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini.

Tači je naveo da „Kosovo mora da unapredi ulogu i dužnosti Kosovske vojske“, kako bi zaštitila „suverenitet i teritorijalni integritet, ali i sačuvala mir i nacionalne interese“.

„Susedne zemlje, koje imaju svoje vojske, moraju da razumeju da je ova transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku korak koji je potpuno normalan za suverene i nezavisne države. Misija Kfora nastaviće da funkcioniše kao i do sada i ova transformacija neće uticati na njegovu misiju“, tvrdi Tači.

Kosovski premijer Isa Mustafa, koji je takođe prisustvovao skupu, proglasio je 5. mart danom kada „dobro pobeđuje zlo, a istina fikciju“.

Prema njegovim rečima, Kosovo gradi demokratske institucije, ekonomske i socijalne razlike političkih lidera, ali, kako je primetio, svi su jedinstveni u načinu na koji se odvijaju evropske i evroatlantske integracije.

„Ponosni smo na naše bezbednosne snage u kojima vidimo vojsku, silu koja garantuje mir i stabilnost ne samo u regionu već i šire, buduću članicu Severnoatlantske alijanse“, rekao je Mustafa.

www.rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime