Tadija Čaluković: Da se ja pitam…

0
1434
Foto/Ilustracija

Matija Bećković mi je jednom rekao da je, kada je bio veliki, razmišljao šta će da radi kada bude mali. Ja sam odlučio da budem ministar prosvete.  Nadam se da nisam pogrešio.

Odmah pošto sam izabran za ministra, posetio sam sve škole u Srbiji i svakom detetu poklonio knjigu.  Mali poklon, a veliki dar. Cilj mi je da biblioteke u školama više ne budu puste i da u njih deca dolaze s osmehom i znatiželjom za novim saznanjima. Samo deca koja ne čitaju su osuđena na siromaštvo , a biblioteka je najveći raj za pametne. Mobilni telefon ili tablet u školama kakve bih ja konstruisao ne bi bili nepoželjni, strogo zabranjeni, niti bi se zbog njih dobijali ukori i kazne, već bih se trudio da iz tih tehnoloških sprava izvučem što veći potencijal koji bi pomogao u razvoju dece.

Preuredio bih škole kako bi postale najlepša i najprivlačnija mesta u svakom gradu i selu. Uradio bih sve da se deca uvek raduju odlasku u školske klupe. To je njihov drugi dom. Iz kuće sve počinje, ali u školi se sve završava. I opet počinje – život.

Uveo bih pravilo da je za neposlušnu decu najveća sramota kada prave probleme.  Učionice bi bile sređene i čiste, a svako ko zagađuje školsko dvorište bio bi  najstrožije kažnjen. U školama bismo imali predmete kao što su Tehnike brzog čitanja, mape uma, tehnike pamćenja, ali i besede o čojstvu i čovekoljublju, tome kako biti bolji i uspešniji.

Tražio bih da se iz školskih udžbenika izbaci sve što možda i nije baš primereno za dečji uzrast, a posebno neke lekcije koji podstiču loše ponašanje i nasilje. Zamolio bih učitelje i nastavnike da redovnije pričaju sa đacima o delima Vuka Stefanovića Karadžića, Dositeja Obradovića i Ive Andrića, jer kobno je ali nažalost istinito da naši osnovci znaju više o Hitlerovim zlodelima nego o Njegoševim i Andrićevim podvizima. Deca moraju da znaju šta su radili srpski velikani. Nastavnicima bi bila obaveza da ih što više nauče o našoj istoriji, srpskom jeziku, našoj  tradiciji, kulturi, ali ne suvoparno i da ih teraju to kroz takozvano  ,,bubanje“ .

Da Vas podsetimo:  Tragom jedne karte

Savetovao bih svog kolegu ministra kulture da učini sve kako kultura više ne bi bila toliko zapostavljena u našem društvu. To se najgore odrazilo na dečji rečnik. Insistirao bih na zakonu po kome bi se u školama đaci jednom nedeljno vodili u pozorište, bioskop, galeriju ili muzej. Ali i nastavnici i direktori i čistačice i domari i školski policajci. Svi. Moramo imati zdravorazumsku okolinu, koja brine o kulturi, a ne o šundu, škartu i rijaliti programu. Nisu samo deca kriva što ne posećuju kulturna događanja, nego i njihovi roditelji. Zato mame i tate brinite o vašoj deci. Kao što bih ja brinuo da se pitam.

I šta mislite da li sam pogrešio što sam odlučio da budem ministar prosvete?

Tadija Čaluković, učenik je srednje umetničke škole Artimedia. Osnivač je i urednik portala SALOME, koji se bavi kulturom, umetnošću, filmom, naukom, filozofijom. Uradio intervjue sa gotovo svim značajnijim piscima. Svira klarinet. Glumio je u nekoliko kratkometražnih i dugometrtažnih filmova. Govori engleski i služi se češkim jezikom.

magacinportal.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime