Tagesšpigl: Mi smo stub stabilnosti

0
418
2-format14
Aleksandar Vučić

Prenosimo vam današnji intervju Aleksandra Vučića dat nemačkom listu Tagesšpigl (Der Tagesspiegel):

Novi srpski premijer Aleksandar Vučić započeo je svoj politički karijeru kao veliki nacionalista. U međuvremenu izmenio je svoje poglede i na taj period svoje političke aktivnosti sada gleda kao na grešku. Danas će ovaj 44-godišnjak razgovarati sa Kancelarkom Merkel.

Gospodine predsedniče vlade, Srbija ne podržava sankcije EU protiv Rusije zbog aneksije Krima. Da li to znači da ste vi saglasni sa ruskom politikom?

Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine kao članice Ujedinjenih nacija; što puno znači i što je u potpunoj saglasnosti sa onim vrednostima koje zastupa EU, kao i sa kopenhagenskim odlukama i svim drugim međunarodnim normama. Ovde se radi samo o jednom pitanju, da li treba uvesti sankcije. Mi nismo uveli sankcije, jer zato imamo i ekonomske i političke razloge.

„Srbija čini sve što je u njenoj moći da popravi odnose sa Kosovom“

Srbija se 2008. Godine morala suočiti sa otcepljenjem Kosova. Do danas vi niste priznali Kosovo kao nezavisnu državu – do ukrajinske krize mogli ste da računate na potporu Rusije. Uz posredovanje EU sada ste na putu da vaše odnose s Kosovom normalizujete. Dokle ste stigli?

Srbija čini sve što je u njenoj moći u pregovorima s Prištinom. Nakon sporazuma u aprilu prošle godine mnogo toga smo implementirali. I postigli smo brzo jedan punovažan dogovor u vezi pravosuđa, što je i najvažniji dogovor otkad je postignut pomenuti sporazum u Briselu. Albanska strana tu okleva, malo zbog izbora malo zbog njihovih unutrašnjih pitanja. Ali, potpuno sam uveren da ćemo krenuti napred, što će biti od koristi za obe strane.

Nova uloga Srbije na Balkanu

Normalizovanje odnosa sa Kosovom bio je jedan od važnih uslova da biste pristupili pregovorima za pristupanje EU. Kad mislite da ćete u postati članica EU?

Da Vas podsetimo:  Deset glavnih sličnosti Srba i Hrvata

Mi smo ambiciozni i želimo da naš posao okončamo do 2019. A nadalje ništa ne zavisi od nas, nego od Nemačke, Austrije i drugih članica EU, koje odlučuju da li će Srbija biti primljena ili ne.

Takođe, odnos sa Bosnom i Hercegovinom i drugim državama u regionu nisu najbolji. Šta činite da te odnose popravite?

Moja prva poseta (kao premijera) bila je Sarajevu, da bih podržao teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, iako Srbija ima specijalne veze sa Republikom Srpskom. Imamo dobre odnose i sa Makedonijom i verujem da Srbija postaje „stub stabilnosti na Balkanu“, drugačije nego što je to bio ranije slučaj

Strašna cena ranijih pogreški

Objavili ste veoma zapažen tekst u kome ste napisali da Srbija nije razumela značenje pada Berlinskog zida; te da su ljudi u Srbiji tada živeli u nekoj vrsti mitske retorike. Između 1998 i 2000. godine i sami ste bili ministar informisanja. Šta je dovelo do takvog zaokreta u razmišljanju?

Trudimo se da promenimo način razmišljanja. I nije mi teško da priznam: Da, uradio sam puno pogrešnih stvari. Bolje je priznati grešku i potruditi se da je ne ponovite, jer smo mi za takve greške platili jednu strašnu cenu. A danas moramo vrlo mnogo da radimo, da bismo rešavali naše probleme.

I Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo žele da uđu u EU. Da li bi bilo bolje da sve balkanske zemlje uđu u EU u jednom paketu?

Nama je cilj da se pokažemo kao Srbija. Ako biste nas sve stavili u isti paket, to bi onda značilo da bismo za to morali da platimo cenu, ako neko drugi ne bi uradio domaći zadatak. Tako bismo opet čekali nekih 15 godina za ulazak u EU. To bi bila strašna poruka srpskom narodu.

Da Vas podsetimo:  Srpski jezik na KiM je ugrožen, treba nam podrška

Adelheid Wölfl

www.tagesspiegel.de

Prevod: Koreni / D. Gosteljski

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime