Tamburom kroz vreme

0
922
Foto: Miodrag Marković RadioDIR

Ruma je od 1964. bila domaćin prvog Vojvođanskog festivala muzičkih društava, koji je obuhvatio tambure.

Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević”iz Rume osnovan je 1969. godine, koristeći specifičan i jedinstven zvuk tamburice, izvodi srpsku ozbiljnu muziku baziranu na narodnim motivima i transkripcije svetskih muzičkih klasika.  Prvi dirigent i umetnički rukovodilac bio je Isidor Hadnađev iz Novog Sada, a njegov asistent Jovan Jovanović. U sezoni 1970/1971. godine orkestar je preuzeo i vodio Žarko Škorić. Od1971. godine pa do 2016, orkestar kao dirigent i umetnički rukovodilac vodio Boško Bogičević.Orkestrom je kao gost dirigent, dirigovao i profesor Boris Černogubov. Iz redova svojih članova, svoj doprinos dirigovanju orkestrom dali su i profesor Smiljana Jančić i akademac Predrag Pavlović.

Bitan momenat u radu orkestra predstavlja stvaranje škole tambure početkom 90-ih godina u čijem radu poseban doprinos su dali Nedeljko Patković,koji je osnovao dečiji tamburaški orkestar “Plavi Čuperak” i Miodrag Rakanović. Škola je iznedrila veliki broj svirača koji predstavljaju glavnu okosnicu izvođačkog ansambla,a danas orkestar čine muzičari sa završenom osnovnom i srednjom muzičkom školom.U periodu od 2003—2005. godine, svoj doprinos kao dirigent omladinskog orkestra dala je i prof. Smiljana Jančić koja je sada dirigent i umetnički rukovodilac GTO “Branko Radičević” iz Rume.Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević” iz Rume održao je godišnji koncert pod nazivom Tamburom kroz vreme u četvrtak, 5. decembra 2019. Ujedno je to bilo i obeležavanje 50. godina njihovog postojanja. Koncert je održan u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi koja prima preko 700 mesta a interesovanje beše toliko da i dva-tri dana napune dvoranu. U publici su viđeni priznati muzički stvaraoci koji su došli iz drugih gradova da podrže kolege. Koncert je počeo Bahovom „Fugom u g-molu” koju je izveo kvartet Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević” a dve kompozicije je odsvirao njihov dečji ansambl.

Da Vas podsetimo:  Duboki mrak
Foto: Miodrag Marković RadioDIR

U nastavku programa izvođena su dela svetskih muzičkih klasika uz pratnju vokalnih solista kao što su:operska diva dr.Agota Vitkai Kučera,vokalni solista Dejan Ljutovac.Svirane su i kompozicije domaćih autora. „Podmoskovske večeri” i „Uralsku rjabinušku” pevala je Verica Pejić uz pratnju Hora Eparhije sremske „Sveti Nikolaj”. Vokalna solistkinja Jadranka Gojić izvela je izvornu pesmu sa Kosova „Marijo deli bela kumrijo” pri čemu je privukla pažnju publike jer je na scenu izašla bosonoga. Nastupio je i Miloš Avramović pesmom „Zbog tebe mome ubava”. Publika je sa nestrpljenjm očekivala da se čuje i „Brankovo oro”himna ovog orkestra koju je komponovao Dejan Ćirić član Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević”iz Rume.

Ceo jubilarni koncert zamišljen je kao mešavina spoja , spleta igara i pesama iz Srema i ostalih nekadašnjih krajeva bivše Jugoslavije,tako da su se i poznate gajde,frula i drugi instrumenti koji se mogu čuti samo u Srbiji,a za bis izveden je “Marš na Drinu”.
Tamburaški gradski orkestar Branko Radičević iz Rume imao je turneju u Pekingu u dalekoj Kini od 20. do 28. juna 2019. godine,kao jedini tamburaški orkestar koji je imao koncerte u Kini.

“U okviru međunarodne kulturne komunikacije koju razvijamo poslednjih nekoliko godina, pozvani smo da učestvujemo na festivalu Cveće sveta u okviru Međunarodnog hortikulturnog događaja – Ekpo 2019 Peking.

Tokom naših 9 dana u Pekingu imali smo ukupno 7 predstava. Održali smo šest koncerata u okrugu u kojem se održava festival (koji je posebno izgrađen za tu svrhu 50km severno od Pekinga), a imali smo i ceo dugometražni nastup u jednom od kulturnih centara Pekinga. U ovom periodu, koji je inače zakazan za evropske zemlje, na festivalu su nastupili folklori iz Poljske i Italije. Dve nedelje ranije, predstavile su se grupe iz Severne i Južne Amerike, Afrike i Azije. Predstavili smo se kineskoj publici sa vrlo raznovrsnim repertoarom”istakla je za Radio DIR dirigent i umetnički rukovodilac :prof.Smiljana Jnačić i dodaje

Da Vas podsetimo:  Mladenci

“Pored poznate klasične muzike Šostakoviča, Bizeta, Mocarta, Čajkovskog, svirali smo kompozicije iz tamburaške literature i pesama iz Vojvodine i sa Kosova, zajedno sa našom mladom solistkinjom iz Novog Sada Jadrankom Gojić.”

“Utisci su vrlo pozitivni. Stanovnici Kine i mnogi turisti sa oduševljenjem su pozdravili zvuke naše tambure. Kao deo komunikacije sa organizatorima, saznali smo da im je ova vrsta instrumenata potpuno nepoznata. Posebno im je bilo zanimljivo kada su čuli da na tradicionalnim instrumentima izvodimo svetsku klasiku valcerskog cveća i Figarvu ženidbu.” dodaje za radio DIR član orkestra Milan Jančić

“Nakon vrlo pozitivnih utiska organizatora festivala, nadamo se da ćemo biti pozvani još jedan festival, ne samo u Kini, već i u druge azijske zemlje u kojima deluje ista ova organizaciona struktura. Na kraju, želimo istaći da smo pozvali našeg vodiča kao i nekoliko ljudi iz festivalske organizacije da posete našu zemlju i možda učestvuju na nekom kulturnom događaju u Srbiji.” ističe profesorica Jančić

Jovan Kerešić
odgovorno lice RadioDIR-a

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime