Teror u Crnoj Gori

0
1382

4786324Trojica članova nikšićke građanske aktivističke grupe „Alternativa“ — Vesko Pejak, Bojan Đurović i Nikola Bezmarović privedeni su sinoć u stanicu policije, kako bi im bilo onemogućeno da prisustvuju javnoj tribini u tom gradu na kojoj je crnogorski premijer Milo Đukanović govorio o evroatlantskim integracijama.

Četvrti član grupe Miodrag Mumović udaljen je iz Pozorišta „18. septembar“, gdje se održavao skup, sa obrazloženjem da nije ponio ličnu kartu, iako je sa sobom imao vozačku dozvolu.

Iako su sinoć ispunjeni formalni razlozi policije, provjera identiteta i javna opomena zbog snimanja službenog vozila, imajući u vidu kritički stav grupe „Alternativa“ o NATO integracijama i ostalim politikama Vlade, jasno je da je riječ o pritiscima kako bi tribina protekla u duhu nepostojanja drugačijeg stava, duhu kakav karakteriše čitavu dosadašnju atlantističku kampanju.

„Alternativa Crna Gora je grupa građana koja njeguje dijalog različitosti. Na poziv gospodina Aleksandra Dedovića, koordinatora NVO ’Alfa Centar‘, došli smo da sa njim i sa ljudima suprotnog mišljenja razmijenimo argumente na temu NATO integracija. Nažalost, u toj namjeri spriječila nas je policija. Nema ništa lično u svemu ovome, mi zaista želimo da vjerujemo u to. Ono što nam je zasmetalo je to da se ’pritisak‘ unutar te organizacije lako kanališe na nas obične građane/ke“, kaže za Sputnjik prvi čovjek „Alternative“ Vesko Pejak.

Pejak kaže da je riječ o potrebi da se „ne talasa“ i da se „klima glavom“, što je potreba koja je postala, kako kaže, tako jaka, da je jedan dio ljudi u institucijama dobio strah od različitosti.

„Problem nastaje kada se protiv toga straha bore na nekorektan način. Vjerujte da smo pomislili da se Crna Gora vratila u vrijeme okupacije 1943. godine i da su kukasti krstovi oko nas. Ma koliko čovjek doživio razočarenja u neke ljude unutar sistema, nikada nije spreman za još. ’Alternativa‘ će i dalje nastaviti da postavlja ’nezgodna‘ pitanja jer su ta pitanja potpuno normalna za svaku razvijenu zemlju. Ta pitanja i odgovori na njih neku zemlju i čine razvijenom“, kaže Pejak.

Da Vas podsetimo:  Priča o čudotvornoj ikoni iz Garjaka

Bojan Đurović, koji je na silu sproveden u stanicu policije, za Sputnjik, s obzirom na to da nije dobio priliku da postavi pitanje premijeru, kaže da ovu priliku želi da iskoristi da ga pita: „Da li će ulazak u NATO ubrzati zaposlenje onih 40.000 ljudi, s obzirom na to da ja, kao nezaposlen, i dalje čekam?“

4786760Sa Bojanom u policiji, umjesto na tribini, završio je i Nikola Bezmarević. Sinoć se, kaže, prvi put u životu osjetio ugroženim.

„Kao da ne pripadam ni ovoj zemlji, ni ovom društvu, ni ovom vremenu. Osjetio sam se kao građanin drugog reda, jer mi je samom zabranom prisustva javnoj debati uskraćeno pravo na slobodu govora i kretanja. Nijesam dobio priliku da iskažem svoj stav povodom svega toga. Kasnije sam čuo da je premijer postavio pitanje — gdje su ti neistomišljenici? Javno želim da mu kažem da tih neistomišljenika ima mnogo više nego što on misli, i da ih on zatvara i hapsi da to ne bi stvorilo onu pravu sliku u Crnoj Gori. Ta slika koju on predstavlja je lažna“, kaže Bezmarević.

Bezmarević pojašnjava da je uhapšen od strane neuniformisanog lica, koji se nije ni legitimisao, ni pokazao značku, te da mu je tim činom uskraćeno pravo na slobodu kretanja.

„Uhapšeni smo neosnovano, bez ikakvog razloga, kako bi oni rekli — čisto informativno. Tek su nam u stanici Policije Nikšić tražena dokumenta kako bi nas legitimisali. Napisana mi je kazna za neposjedovanje ličnih dokumenata u iznosu od 60 eura, koju, naravno, nisam prihvatio da potpišem, jer sam pročitao izjavu policije, koja je 100 odsto netačna. Za kraj bih postavio jedno pitanje premijeru: Da li je ovo ta demokratija o kojoj on priča“, kaže on.

Da Vas podsetimo:  Vladika Kirilo osveštao prvi pravoslavni hram u Ekvadoru

Dok su oni bili u policiji, onemogućeni da uđu na javnu tribinu, Đukanović je u sali, među istomišljenicima, između ostaloga, kazao kako je „Crna Gora odlučila da izađe iz civilizacijskog kruga balkanskog lutanja, tumaranja, prebrojavanja po nacionalnim osnovama i da uđe u drugi civilizacijski krug, krug Evropske unije“.

Sinoćni incident samo je poslednji u nizu sličnih represalija, kakva je i ona sa proslave rođendana NATO-a, 4. aprila, na centralnom gradskom trgu u Podgorici, kada su, takođe pod izgovorom legitimisanja, prolaznici privođeni u policiju.

Marko Milačić

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime