Teška Tomina reč

1
777

TOMISLAV I DRAGICA NIKOLICPosle duže borbe, vežbanja koncentracije, više ispijenih šolja kafe, buljenja, zaspao sam uz televizijsku emisiju u kojoj je gostovao Akademik Tomislav Nikolić, zaposlen privremeno na poslovima predsednika države. Nije vredelo. Glava mi je klonula kao da sam (pu-pu-pu) Vasa Ladački. Emisija inače nosi naziv Teška reč. Opravdala je ime. Toliko je bilo teško slušati reči čoveka koji se baškari u dvoru na Andrićevom vencu, da je to neopisivo.

Akademiku Nikoliću je povređena sujeta, pre svega. Zamera on novinarima što ne pišu o njemu (i o „prvoj“ dami, verovatno) dovoljno. I što ne pišu u superlativima.

Žali akademik Nikolić što mu novinari dele packe, što mu posvećuju tek po nekoliko redova u nekim novinama… Brine ga što su njegove aktivnosti smeštene tek u dvadeseti minut dnevnika i ostalih informativnih emisija… Izgleda da ga niko nije obavestio da je u ovoj zemlji predsednik države tek nešto malo više bitan od prestolonaslednika.

Akademika razumem: on na svom fakultetu na kom je „zaradio“ titulu mastera nije izučavao društveno-političke sisteme. Ali, dobro. Nevažno je. U svakom slučaju, kuka čovek.
A kuka naš akademik i zbog toga što Super Alek i on „nekome ozbiljno smetaju“ i što „neko pokušava ozbiljno da ih posvađa“.

Pa, gospodine, moram vam reći da je odgovor na tu nedoumicu vrlo jednostavan: vi, naprosto, smetate ne samo svojim političkim protivnicima, nego i većini onih koji misle svojom glavom i nisu članovi nijedne stranke. A što se tiče te teorije zavere kako „neko hoće ozbiljno da vas posvađa“, nemojte to nama prosipati. Vređa pamet. Čovek koji trenutno obavlja poslove predsednika vlade Srbije i vi se svađate stalno u poslednje četiri godine. To je – opšte poznata stvar. Samo što ima malo onih novinara koji bi bili spremni da zašilje svoje pero i otvoreno o tome napišu ponešto.

Da Vas podsetimo:  VOLONTERI, AL' ZAMALO Ko je pakovao pakete u Areni?

Gospodine Nikoliću, pričali ste nadugo i naširoko kako pošteno radite svoj posao, kako nikad niko od vaših saradnika nije pozivao i pritiskao medije.
Da vam na srpskom, onako jednostavno kažem: lažete.

Uostalom, pitajte Stanislavu Pak da li je pozivali i dopisivala se sa pojedinim novinarskim imenima. Pa čak i komisijama, koji su dirnuli u vas.

Da radite svoj posao, radite ga. U prvoj godini ste bili čak i udarnik, ako mogu da primetim. Toliko ste ordenja i odlikovanja podelili, da sam se zabrinuo da li će u kovnici moći da se odradi kompletan posao.
U poslednje ste vreme malo popustili.

Nego, mene lično zabrinjava ta vaša opijenost vlašću. Kažete da niko u ovom trenutku ne može da smeni Vučića i SNS. To je tačno. I normalno. Opoziciju ste maestralno (uz pomoć stranih mentora, prepoznaje se taj rukopis) razbili i pokupovali što se moglo kupiti. A zna se kakvi su političari u Srbiji. Potkupljivi i skloni prebacivanju iz fotelje u fotelju, iz kabineta u kabinet. Dovoljno je samo pogledati sve one koji su u vrhu vaše stranke. Ili u vrhu vaše poslaničke grupe. Ili u vrhu Beograda… Da listamo gde su bili? Nema potrebe. Znamo. Žuti, crni, nešto malo crveni, poneki DSS-ovac, pa prošarano URS-ovcima…

Ipak, reći da radite bolje od svojih prethodnika je malo… Nepristojno. I previše samouvereno. Koliko da Vas podsetim da ste najavljivali više puta da ćete se povući iz politike ako ne pobedite onoga od kog ste dva puta izgubili… Nemojte da se iznenadite ako vas ipak, već na sledećim predsedničkim izborima, počisti neko ko je (ako ništa drugo) svoju fakultetsku diplomu zaista pošteno zaradio.

Na kraju, citiraću Akademika Nikolića koji je privremeno zaposlen na poslovima predsednika Republike:

Da Vas podsetimo:  VESIĆEV FENSERAJ "Trotineti kupljeni od brata ambasadora Srbije u CG, usisivači od Zvonka Gobeljića"

U novinarstvu ne postoje licence za rad, pa nema ni prilike da se neko tuži pa da mu se zabrani da radi taj posao ako ga ne radi časno i kako treba, kako je to u nekim drugim profesijama.

Tu se donekle i slažemo, Akademiče Nikoliću. Bilo bi sjajno uvesti te licence. Ali se bojim, da bi vrlo brzo ovo stado koje piše hvalospeve u prorežimskim medijima o Vama i o Vašem političkom sinu bilo toliko desetkovano, da biste izgubili podršku mnogih televizija i novina. A ko nema podršku u medijima, nema ni u glasačkom telu.

Mislite o tome.

Aleksandar Bećić
Kolumnista

 

1 KOMENTAR

  1. Eto, prezivesmo i danasnji LIVE ON LINE nastup gospodina napucenog i svite oko njega. Sad nam je lakse. Znamo kako cemo preziveti zimu bez problema i bez restrikcija. A doci ce i Putin. Napuceni je u vec vidjenom stilizovanom, seljacko-masonskom fazonu pojasnjavao kako ce on ovo pa ce ono i na kraju imacemo ono…a rajaaaaa,puca od srece. Da li bre napuceni uopste ima dodir sa stvarnoscu i da li on uopste vidi kako narod pocinje – da ga ocima ne vidi.Ne. Ne zato sto su napucenom usi pune reci njegovih falangista spremnih da rastrgnu polumrtvo telo onoga sto je ostalo od kukavicke opozicije u Srbiji. Strahovlada i diktatura u mesavini sa GINGER ukusom ekonomske nedace i nacionalizmom gura Srbiju uporno u ambis DIKTATURE. Ono…duse valja…nijedan diktator nije dobro zavrsio, pa nece ni ubuduce, ni buduci. To je zakon prirode. To je borba za opstanak. Srbi su ovu dvojicu sarlatana doveli na vlast ne glasanjem ZA, vec glasanjem PROTIV teskog zivota. Nadali se. Dobili su ovo sto se sada rita po Srbiji. Na svim rukodvodecim strukturama ne mozete sakupiti dve sake pismenih ljudi.U svim srpskim opstinama cirkusijada, barabe i klovnovi.SNS. Trazili ste, gledajte….ali nemojte se zaneti previse, mnogo ce vise boleti kad vam zbog restrikcije prekinu omiljenu seriju ili , ne daj Boze, istup napucenog….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime