Tesla to nije zaslužio

6
1749
Foto: wikimedia / Urna u Muzeju Nikole Tesle

Ideja da urna Nikole Tesle bude premeštena u hram Svetog Save ponovo je stavljena u opticaj. Izneo ju je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i to u intervjuu za zvanično glasilo SPC-a „Pravoslavlje“.

Sama ideja premeštanja Tesline urne iz Muzeja Nikole Tesle u hram Svetog Save nije nova, a Sporazum o tome potpisali su u martu 2014. predstavnici Vlade Srbije, tada u tehničkom mandatu, predstavnici tada privremenih organa Grada Beograda i Srpske pravoslavne crkve.

Usledili su protesti građana sa zahtevom da se urna ne pomera. Njihovi argumenti su bili brojni – od činjenice da je Teslina urna u Muzej smeštena po želji članova njegove porodice, pa do toga da, iako je rođen u svešteničkoj porodici, Tesla nije praktikovao veru, odnosno da su njegova verska uverenja predmet naučnih skupova – dakle sve, samo ne jasno izneta.

S druge strane, odnos SPC prema kremaciji i dalje je uglavnom negativan – dozvoljena je samo u određenim slučajevima. Tim pre čudi i uporno insistiranje predstavnika i Crkve i vlasti da se urna premesti.

Zalaganje da osim Tesline, u Hram bude preneta i urna Mihajla Pupina korak je dalje u nebuloznim razmišljanjima – za početak, Pupin nije spaljen već sahranjen i to po želji svoje supruge u SAD. Pored njega sahranjeni su članovi njegove porodice. Stoga je potpuno nejasno o kakvoj urni i kakvom preseljenju, na osnovnu čije dozvole govori Vukosavljević.

Poziva se i na činjenicu da su u Vestminsterskoj opatiji u Londonu sahranjeni Isak Njutn i Čarls Darvin. Britanija je dvojicu naučnika položila u crkvu u 18, odnosno 19. veku. Sasvim je logično pretpostaviti da bi u 21. veku i Britanci možda razmišljali o nekom muzeju, gde naučnici češće svrate po inspiraciju.

Ideja seljenja posmrtnih ostataka i urni nije nova u Srbiji. Ali kad god su se mrtvi pomerali, ni živi nisu imali mira. Nema to veze sa sujeverjem, već sa činjenicom da se najčešće radi o idejama koje služe za dnevno-političku upotrebu.

Ni Tesla, niti Pupin to nisu zaslužili.

insajder.net

6 KOMENTARA

 1. “Ni Tesla, niti Pupin to nisu zaslužili.” – ДОБРО, ок, а ШТА су заслужили? Урна са Теслиним пепелом је овде као последица политике. Да ли се Тесла питао?

 2. Ponosna je cela nacija koja ima takvog genijalca koji je celom svetu otvorio oci, izvukao ceo svet iz mraka, opismeni i informaticki i u svakom pogledu omogucio lagodan zivot samo trebamo ga znati koristiti na najkvalitetniji nacin. Ne zlupotrebljavati coveka kojeg takvog visi niti jedna majka na svetu ce roditi.
  Ostavimo NASEG TESLU TAMO GDE MU JE MESTO I GDE SE SADA NALAZI.

 3. Николa Tесла,
  Београд, 20. мај /01. јун 1892.

  Београд – „Ја сам срећан што сам Србин, и тијем именом поносићу
  се до вијека. Колијевка мојијех дједова, краљевина Србија,
  пријестоница Србинова позива ме – то је одликовање за мене велико
  и ништа ми на свијету, у животу моме, неће бити драже од овог
  одликовања.“

  ТЕСЛИНА УРНА ТРЕБА ДА БУДЕ САХРАЊЕНА У ПОРТИ ХРАМА СВЕТОГА
  САВЕ, земљу /гробно место/ дворишта – порте храма- баш
  како је било и сахрањено његово тело, па ископано и пагански спаљено
  /против његове воље!/ у Америци.
  Да, урну Николе Тесле треба положити – сахранити – у земљу, као што
  су и сви његови преци пре њега сахрањени. Шта би ту било против Бога
  и Човека?
  Уосталом, сви његови преци су на исти начин сахрањении!
  Да је Никола Тесла неким чудом будиста, зар мислите да би се могла
  мимоићи традиционална – будистичка сахрана?
  Да је Никола Тесла неким чудом католик, зар мислите да би се могла
  мимоићи традиционална – католичка сахрана?
  Да је Никола Тесла муслиман, зар мислите да би се могла мимоићи
  традиционална – муслиманска сахрана?

  Драган Славнић

 4. Hm,hmm…nikola.tesla je,za ove suludnjake,samo turisticki ekspont,na koje e,spc bratija,da zaradjuje,i podmuklo se uvlaci uz nikolu u javnost..gilipteri !7

  • Урна Николе Тесле у Музеју је – ”turisticki ekspont”, а положена у
   гроб не може бити експонат!
   Да ли су гробови Доситеја Обрадовића , Вука Караџића и Кнеза
   Милоша у Саборној цркви – туристички експонати?
   За будалу – јесу, а за паметног – нису.
   Иста ствар је и са гробним местом Николе Тесле у порти Храма Светога
   Саве.

   Драган Славнић

   • “За будалу – јесу, а за паметног – нису.” – БАШ тако. Само што (др) Луне то још није сконтао, мада има назнака да сумња…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime