Tihomor Pop Asanović na Nišvilu

0
435

Legenda ex Yu jazz i rock scene nastupiće sa svojim bendom radnog naziva “Tihomir Pop Asanović – Sabrina Hebiri i prijatelji” na Nišvilu 2019. Potvrđeno je na jučerašnjoj press konferenciji u niškom hotelu My Place, na kojoj je novinarima predstavljen novi album “Povratak prvoj ljubavi” (Croatia Records) objavljen kao dupli CD ali i na vinilu (na hrvatskom i engloskom) ali i vinilna reizdanja dva prethodna Asanovićeva albuma (obajvljena još sedamdsetih) “Majko zemljo” i “Pop” koji su takođe objavljeni za tadašnji “Jugoton”, odnosno “Croatia records”.

Govoreći o novom albumu Tihomir Pop Asanović i Sabrina Hebiri koja je otpevala sve pesme na albumu, izrazili su zadovoljstvo što će novi materijal uživo u Srbiji premijerno predstaviti – upravo na Nišvilu. Podsetivši da je, uz fantastičan stalni bend sastavljen od pretežno mlađih muzičara, u snimanju albuma učestvovalo puno muzičara iz cele bivše Jugoslavije, koji takođe imaju zaslužen legendarni status, kao: Aki Rahimovski, Janez Bončina, Radomir Mihajlović Točak, Vedran Božić, Dragi Jelić, Vlatko Stefanovski, Jani Moder, Petar Grašič…. i najavili da će na Nišvilu imati i nekoliko specijalnih gostiju. Na molbu da se priseti svojih muzičkih početaka, Pop Asanović je rekao da je imao sreću što je u u svim bendovima u kojima je svirao na samom početku karijere bio najmladji i ujedno “najslabiji” muzičar.

Ako želite stvarno napredovati u muzici morate svirati sa boljima od vas. Ono što sam ja naučio od Boška Petrovića ili Miljenka Prohaske – a naučio sam mnogo i na tome sam im neizmerno zahvalan – nešto je što sada pokušavam preneti mlađima i nadam se da sam u tome uspeo. A da li stvarno jesam – čućete na albumu i na koncertima, kaže Pop Asanović.

Da Vas podsetimo:  Kreativni centar između dva Sajma knjiga

Fantastična mlada pevačica Sabrina Hebiri rodom iz Rijeke nije bila nepoznato ime na hrvatskoj džez sceni ni pre ovog albuma, ali kaže da je učešće u ovom projektu nešto o čemu je mogla samo da sanja.

Meni su stilovi poput džeza, soula, r`n`b-a veoma bliski. Često nastupam sa svojim jazz sastavom, na festivalima i muzičkim programima na TV-u, ali je saradnja sa Popom do sada bila najveći izazov, ne samo zato što je reč o legendi džez roka, već što ta legenda i dalje odlično svira i pravi muziku koja vam daje slobodu da se izrazite, ali kojoj morate dati ono najbolje što možete – rekla je između ostalog Sabrina Hebiri.

Tihomir Pop Asanović, nekrunisani kralj Hammond orgulja, rođen je u Skoplju gde je i završio srednju muzičku školu, a deo detinjstva proveo i u Nišu. Jedan je od najistaknutijih jazz, rock i pop instrumentalista ali kompozitora na ex Yu sceni. Još kao tinejdžer je sa različitim ekipama svirao po evropskim klubovima i američkim vojnim bazama, a onda se 1968 vraća u Zagreb, osniva grupu Generals i uporedo svira u sastavima legendarnog jazz vibrafoniste Boška Petrovića. Zahvaljujući tim nastupima magazin “Jazz podijum” ga je stavio na listu pet najboljih evropskih orguljaša. Bio je član originalne postave grupe Time, i jedan od osnivača kultne jazz rock grupe “Septembar”. Nastupao je i snimao sa mnogim poznatim izvođačima raznih žanrova: od Tome Zdravkovića, preko sastava “Pro Arte” do “Yu grupe”, “Smaka” i Josipe Lisac (na kultnom albumu “Dnevnik jedne ljubavi”). Sredinom sedamdesetih je objavio dva solo albuma “Majko Zemljo” (1974) i “Pop” (1976) koji se i danas smatraju možda i najboljim ostvarenjima na jugoslovenskoj progresiv i džez rock sceni.

Da Vas podsetimo:  Klackalica

Na tim albumima su između ostalih učestvovali i Josipa Lisac, Nada Žgur, Doca Marlot, Dado Topič, Janez Bončina, Dragi Jelić, Mario Mavrin,Ratko Divjak, Pero Ugrin, Braco Doblekar, Zdenka Kovačiček, Miljernko Prohaska… i neki od vodećih zagrebačkih jazz muzičara. Vodio je “Jugoslovensku pop selekciju”, takođe sastavljenu od najboljih instrumentalista. Imao je priliku da se upozna i/ili jammuje sa mnogim poznatim jazz, pop, soul izvođačima među kojima su i Dizzy Gilespie, Art Farmer, Quncy Jones, Slide Hampton, Ray Charles, Frank Zappa, Frank Sinatra, Michael Jackson….

Nakon decenija provedenih u USA gde se uglavnom bavio trgovinom instrumentima, Tihomir Pop Asanović se vratio u Zagreb i polako ali sigurno počeo da se vraća muziciranju u punoj formi – iz koje očigledno ni u godinama neaktivnosti nije izlazio! Kao što je nekada tokom sedmadesetih uspevao da na svojim projektima okupi najbolje ex Yu muzičare (što nikome pre toga nije pošlo za rukom) i što je još bitnije – stvori odličnu muziku – tako je i albumom “Povratak prvoj ljubavi” postavio novi “domaći zadatak”. Kako kažu kritike, ali i prve reakcije publike – ovaj “povratak” je vredelo čekati četiri i po decenije!

https://www.youtube.com/watch?v=v3L9Qpb8Efc Femme Fatale

Nišvil tim
Izvor: gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime