Tončev, ekspert za kladionicu i Dačića

0
1417

U Srbiji se, za poslednjih deset godina, promenilo pet vlada, a u svakoj je značajnu ulogu imao Ivica Tončev. Sve se menja, ali surdulički biznismen, zahvaljujući prljavom novcu i još prljavijim politikantima, opstaje u vrhu vlasti.

Na spornu ulogu Tončeva još u maju 2009. godine ukazao je Aleksandar Vučić. U dopisu tadašnjem premijeru Mirku Cvetkoviću, Vučić je osporio Tončevljev status savetnika ministra policije Ivice Dačića. Opisujući Tončeva kao „eksperta za kladionicu“, s jakim vezama s ljudima iz podzemlja, Vučić ga je optužio da ucenjuje Dačića, preko koga razvija svoje privatne kombinacije. Uz pismo, Cvetković je dobio i prateću dokumentaciju o spornim poslovima preduzeća „Tončev gradnja“. Pošto iz Cvetkovićevog kabineta nije dobio odgovor, Vučić je Ivicu Tončeva prozvao u tekstu koji je objavljen u njegovim dnevnim novinama „Pravda“, koji prenosimo u celini.

Ko je Ivica Tončev

U kabinet premijera Mirka Cvetkovića stigao je zahtev za proveru statusa i poslovanja Ivice Tončeva, „misterioznog savetnika“ Ivice Dačića.

Tončev je vlasnik građevinskog preduzeća „Tončev gradnja“ i kladionica „Punkt“, a angažovan je i kao savetnik zamenika premijera i ministra policije Ivice Dačića, iako se taj podatak dugo skriva od javnosti. Međutim, Tončev putuje sa Dačićem u zvanične državne posete, pa smo imali priliku da ga u prilogu RTS-a vidimo sa potpredsednikom Vlade u zvaničnoj poseti Bugarskoj.

– Ivica Tončev je poznat kao vrstan kladioničar koji pouzdano zna koje su nameštene utakmice u austrijske i nemačke lige. Kratko vreme je bio i vlasnik FK Radnički iz Niša, kad je i optužen za nameštanje utakmica – kaže za „Pravdu“ izvor iz Vlade Srbije, koji i osporava Dačićev izbor ovakvog savetnika.

Tončeva je pre dve godine sa Dačićem upoznao Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda, i od tada su dvojica Ivica nerazdvojni.

Da Vas podsetimo:  U Vlasotincu iz budžeta Draganu Mirković i Leksington bend platili skoro tri miliona

– Ako se zna da je posebni savetnik Ivice Dačića u MUP-u, penzionisani zastavnik Milan Premović, a takođe se ne može utvrditi u čemu penzionisani podoficir Vojske može da savetuje ministra policije, kvalifikacije i kvaliteti gospodina Tončeva su tek misterija – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, i u SPS vlada veliko ogorčenje zbog „uzleta“ Ivice Tončeva.

– Za Tončeva niko u vrhu SPS nije znao sve dok ga Dačić nije postavio za savetnika, a on sada kadruje i u partiji i u MUP-u. Iako su socijalisti već nekoliko puta skretali Dačiću pažnju na činjenicu da Tončev nema odgovarajuće kvalifikacije, ali zato ima problematične poslove i veze sa ljudima sa one strane zakona, predsednik SPS ne mari. Da problem bude veći, neko može da poveruje da je Dačić na određeni način ucenjen od strane Tončeva, koji se javno hvali da ministra drži pod kontrolom – kaže naš sagovornik.

On tvrdi da bi „slučaj Tončev“ bio samo problem Ivice Dačića kad taj biznismen iz Surdulice ne bi bio na platnom spisku Vlade, kao savetnik zamenika premijera.

– U lošim ekonomski uslovima, Vlada vodi politiku smanjenja kadrova, iz administracije se otpuštaju kvalitetni i stručni savetnici i pomoćnici, a Dačić drži „eskperte za kladionice“. Ako već mora da ostane u Vladi, Tončev bi više mogao da pomogne savetima ministru Mlađanu Dinkiću, pod čijom su jurisdikcijom igre na sreću. Ovako, Ivica Dačić je dužan da javnosti objasni ko je njegov savetnik Tončev i u čemu ga to savetuje – kaže sagovornik našeg lista.

Vučić steže omču

Dokazni materijal o spornim poslovima Ivice Tončeva, Vučić je pre deset godina dobio od Miodraga Mikija Rakića. Po dolasku Srpske napredne stranke na vlast, Vučić ne samo što ima slobodan pristup kompromitujućim informacijama, nego može i sam da ih fabrikuje. Iako sad on na putovanja vodi Tončeva, da mu pravi društvo i plaća račune, surdulički „kralj kockara“ uskoro će shvatiti koliko opasnosti nosi status člana dvorske svite.

Da Vas podsetimo:  Direktor "Niš ekspresa" preko svoje firme kupuje i Miškovićeve akcije za 100% vlasništva

Predrag Popović
Izvor: predragpopovic.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime