Totalni rat: Ko ruši Vladu Srbije?

0
651

vucicMišković u frontalnom napadu na svog sestrića Dinkića (Miroslav je rođeni brat Mlađine majke Mirosinke), ruši Aleksandra Vučića. Najpoznatiji srpski tajkun, koristeći i medijske napade Antikorupcijske lige Balkana, finansira Vladimira Cvijana, Olivera Antića i ostale ljude predsednika Nikolića u nameri da sruše tandem Vučić-Dačić. Sva trojica savetnika Vlade Srbije iz inostranstva umešani sa Dinkićem u afere „Mobtel“-a i Slobinih para na Kipru! Vučić danas traži nove izbore u SNS-u! Dačić će se okliznuti na koru od (Miše) Banane? Nikolić otkazuje policijsko obezbeđenje, jer mu MUP radi o glavi?

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić će danas u 17:00, na hitnoj sednici Predsedništva SNS zatražiti zakazivanje vanredne izborne skupštine u svojoj partiji – saznajemo nezvanično.

Ovakav iznenađujući potez uslediće posle političko-finansijske afere koja je u četvrtak otvorena u javnosti, a u koju su posredno uvučeni i predsednik države, Vlada i bivši ministar finansija Mlađan Dinkić, a čije se posledice još ne mogu nazreti.

Konkretno, nevladina organizacija Antikorpucijska liga Balkana javno je optužila Dinkića da je odgovoran za zloupotrebe i korupciju u slučaju privatizacije kompanije „Mobtel“ i pranje novca na Kipru. Saopštili su i da se savetnici prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića mogu dovesti u vezu sa „nestankom kiparskih para“.

Političku dimenziju celom slučaju dala je i činjenica da je „međunarodnu finansijsku aferu“ ranije najavio savetnik predsednika Republike Oliver Antić, poručivši da će ona rasvetliti i medijske napade na šefa države Nikolića.

Uvlačenje savetnika prvog potpredsednika Vlade u aferašku zamku, koja već godinama opterećuje političku scenu u Srbiji, dobiće konkretan odgovor iz vrha SNS.

– Očigledno je da je Miroslav Mišković ujedinio svoje prijatelje: tajkune, političare i medijske magove. Među njima su Oliver Antić i Vladimir Cvijan, koji rade protiv prvog potpredsednika Vlade. Mišković vodi bitku s ciljem da sruši Vučića, a u tome obilato pomažu čak i najbliži saradnici predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Mišković to čini u nadi da pocepa SNS i time sebi obezbedi još jači front protiv Vučića – navodi izvor blizak prvom čoveku naprednjaka.

Uvod u nova previranja bila je konferencija za novinare Antikorupcijske lige i navodi hrvatskog novinara Domagoja Margetića i beogradskog publiciste Darka Trifunovića, koji su rekli da su dobili punu podršku predsednika Nikolića:

– Predsednik Republike nam je rekao da slobodno iznesemo dokaze, i izrazio je zadovoljstvo zbog toga. Pozivam prvog potpredsednika Vlade da reaguje. Četiri njegova savetnika mogu da se dovedu u vezu sa nestankom kiparskih para. Uz Dinkića, tu su Franko Fratini, Alfred Guzenbauer i Dominik Stros-Kan. Nikolić je pred nama zvao specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića i Vučića – rekao je Trifunović.

Margetić je naveo da je „operaciju Mobtel“ izveo Dinkić u dogovoru sa austrijskim biznismenom Martinom Šlafom, kome je za 30 odsto vlasništva „Mobtela“, vrednih 132 miliona evra, isplatio više od 500 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

– Imamo dokaze da je Dinkić, pošto je „Mobtel“ oduzet Karićima, u privatnoj, tajnoj i netransparentnoj proceduri priznao Šlafu i njegovom kiparskom ofšor holdingu 30 odsto vlasništa u „Mobtelu“. Istog dana, Dinkić i Šlafov holding donose odluku da zatvaraju firmu „Mobtel“ i da osnivaju novu firmu „Mobi 63“ koja će biti privatizovana. Imamo sve dokaze o zloupotrebama i korupciji u ovoj proceduri.

Margetić je rekao i da su svi podaci predati Upravi kriminalističke policije, a da će o tome razgovarati i sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da još nije dobio Margetićevu krivičnu prijavu protiv Dinkića i istakao da tužilaštvo svoje odluke o hapšenju ne donosi samo na osnovu krivičnih prijava.

URS je saopštio da će podneti tužbu protiv Margetića, ocenjujući da je izrekao „gomilu neistina“:

– Reč je o širenju panike u javnom životu Srbije. Apelujemo na državne organe da urade svoj posao, a na Antića da objasni kakva je njegova uloga u aktivnostima i nastupima pojedinca koji je bio Tuđmanov jurišnik devedesetih. Molimo predsednika da preispita svoje okruženje i dobronamernost najbližih saradnika.

STANISLAVA PAK: NE PLAĆAMO HVALOSPEVE

Predsednik Tomislav Nikolić ne bavi se „stranačkim i medijskim prepucavanjem“, već je fokusiran na rešavanje problema građana, privlačenje investicija i poboljšanje slike Srbije u svetu – saopštila je u četvrtak savetnica predsednika Stanislava Pak Stanković.

Povodom, kako je ocenila, „sve učestalijih napada na predsednika i fabrikovanja afera, a sve u cilju da se omalovaže i diskredituju njegovi napori da se omogući bolji život građana“, ona je navela da „prašinu dižu upravo oni koji su zaslužni za ovako tešku situaciju.“

Predsednik obavlja svoju funkciju tako što ni na koji način ne utiče na rad medija. Možda neko misli, a greši, da je to što ne reaguje na naručeno pisanje pojedinih medija slabost. Naprotiv, čak i da raspolaže državnim fondovima, on ih nikada ne bi koristio da finansira hvalospeve u medijima o sebi i svom radu.

DAČIĆ: MIŠA BANANA MI JE BIO PORODIČNI PRIJATELJ

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je bio porodični prijatelj sa Mišom Radulovićem Bananom, ali da ga bezbednosne službe nisu obavestile da se radi o kriminalcu.

„Da li je moguće da čovek, ako je istina ono što se piše za njega, da je bio toliko bezobrazan i u stanju da čak pokvari dobre porodične odnose sa mnom, s mojom decom, taštom“, rekao je Dačić upitan šta bi danas rekao Raduloviću kada bi bi ga video ili uhapsio.

„Kad sam ga sreo poslednji put, a to je bilo na nekoj proslavi teniskog saveza, bilo je stotinak ljudi tu, ništa mu nisam rekao. On mi je rekao – to je sve neistina, nije tačno. I nikad ga više nisam video. Ali, hoću da kažem da i ako je to sve tačno za njega, postoje bezbednosne strukture, kontraobaveštajne službe koje štite premijera, a ne da ih puštaju da uđu u bilo kakav kontakt koji može da nanese štetu državi. To je bila moja osnovna zamerka – zašto me neko nije tada informisao o tome, a ništa nisam uradio tajno“, rekao je Dačić u ispovesti za Nedeljnik.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

On je objasnio zašto nije jače zaštitio vrh policije, uključujući i direktora Milorada Veljovića od napada tabloida.

„Znate šta – nisam primetio da neko mene štiti. Danas kad neko kaže – svi mi imamo porodicu… A šta, ja nemam. Jel da? Moja deca nisu plakala kad čitaju u medijima da sam kriminalac, te sa Šarićem, te sa Bananom, te s ovim, te s onim. Gde su tada bili svi ti? Znate, kad dođu do vas, nemojte tek tad da se setite toga. Ja, naravno, ne želim da učestvujem u toj „farmi“. Ali to je, nažalost, slika i prilika Srbije u kojoj danas živimo“, ukazao je Dačić.

Komentarišući proces protiv Miroslava Miškovića, premijer je nagalsio da je za njega najvažnije da se poštuje zakon.

„Važno je da u vladi nije bilo nikakvih političkih dogovora da li će neko da se hapsi ili neće. Ni u jednom slučaju, a Vučić to zna, nisam se bunio ili protivio ako treba da bude hapšen neko iz SPS ili drugih političkih stranaka. To me ne interesuje. Interesuje me da li je sve u skladu sa zakonom“, rekao je Dačić i naglasio da ga brine samo jedna stvar – kako to da su baš iz prošle vlade ostali samo ti procesi protiv funkcionera SPS.

„Zašto su samo ti procesi rađeni? Da bi se postepeno vršio pritisak na nas“, naveo je lider socijalista.

Na opasku kako je borba protiv korupcije postala samo Vučićeva kad je on ministar policije, Dačić je rekao da je tu tu je reč o sistemskoj postavci koja je nastala u vreme šefa kabineta bivšeg predsednika Srbije Mikija Rakića. Upitan da li su možda na udaru kadrovi iz SPS zato što je taj sistem nastao u vreme Mikija Rakića, premijer je ocenio da je to bio jedan uhodani način funkcionisanja tih struktura u smislu da uvek treba imati nekoga u fioci.

Na pitanje u čijoj je on fioci, Dačić je istakao: „O meni se toliko pričalo i pisalo da ne znam šta bi još toliko loše moglo da mi prišiju“.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

NIKOLIĆ SUMNJA DA MU DAČIĆEV MUP RADI O GLAVI

Prekipelo mu! Tomislav Nikolić sumnja da mu Dačićevo ministarstvo radi o glavi zbog previše opstrukcija i incidenata do sad.

Predsednik Srbije razmišlja da otkaže policijsko obezbeđenje, zbog nemara MUP-a Srbije prema njemu i jedinici koja ga obezbeđuje, potvrđeno nam je u izvorima bliskim Kabinetu predsednika Srbije.

Služba za obezbeđenje predsednika Srbije više puta je, kako saznajemo, bezuspešno tražila da se na Nikolićevom službenom automobilu zamene letnje gume.

Sektoru MUP-a za finansije, ljudske resurse i zajedničke poslove poslednja urgencija poslata je 29. oktobra, ali ni posle toga ništa nije preduzeto, niti se postupalo po predviđenoj proceduri.

Izvori bliski Kabinetu predsednika Srbije tvrde da ovo „nije jedina opstrukcija“ MUP-a prema Nikoliću.

Kako kažu, predsednik je ljut što policija ne brine ni o ljudima koji su u jedinici koja je zadužena za njegovu bezbednost.

Pre nešto više od godinu dana kolonu vozila u kojoj je bio predsednik Srbije presekao je nesavesni vozač načelnika saobraćajne policije. Naime, na autoputu Beograd-Niš, na putu za rodnu Bajčetinu, Nikolićevu kolonu džip je velikom brzinom sasekao nekoliko puta. Sumnjajući da je atentat na predsednika Srbije, obezbeđenje je reagovalo munjevito i repetiralo oružje. Saša Pejović, koji je bio za volanom policijskog džipa, inače vozač načelnika Dragiše Simića, tvrdio je da nije imao nameru da naudi predsedniku Nikoliću.

Samo 20 dana kasnije Nikolić se ponovo našao na meti, ovog puta incident se dogodio na Novom Beogradu. Vozač automobila bez registarskih tablica pokušao je da u Ulici Jurija Gagarina više puta da preseče kolonu u kojoj se nalazio predsednik Srbije, a nakon pokušaja pobegao je sa mesta događaja. Ovaj incident je poređen sa pokušajem atentata na Zorana Đinđića kod hale Limes.

Nikolić je pored ovog bio i glavni akter afere „Srpski Votergejt“, u kojoj je pored njega prisluškivan i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Ispostavilo se da iza ove afere stoji deo policije. Ministar policije Dačić je tvrdio da on nije znao za prisluškivanja.

Nikolić se zatim u februaru ove godine našao na crnoj listi narko-bosa Darka Šarića, koji je prema informacijama BIA planirao atentat na njega, Vučića i Dačića.

Policajci koji su sada u predsednikovom obezbeđenju, uz Nikolića su već tri godine. Posle informacija da Vojislav Šešelj naručio njegovo ubistvo preko Luke Bojovića, Nikoliću je dodeljeno policijsko obezbeđenje.

Posle izbora za šefa države Nikolić je odbio da ga obezbeđuju „Kobre“, specijalna jedinica Vojske koja čuvala i njegovog predhodnika Borisa Tadića. Nikolić je tada tvrdio da ima policajce od poverenja, koji su ga čuvali i dok je bio u opoziciji.

www.vozd.in.rs

tekst: Saša N.

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime