Tragične posledice srpske vazalne politike

2
1763
Marioneta/Foto: pixabay

Da li je srpska javnost upoznata sa strašnim posledicama srpske unutrašnje i spoljne politike, posebno ove trenutne koju vode vlasti SNS-a i SPS-a? Medijski prostor je tako zatvoren, da se prave činjenice teško probijaju do jednog prosečnog srpskog državljanina. Nažalost, čak i kada doznaju istinu nekim zaobilaznim putevima, Srbi, reklo bi se, više veruju Dačićevim i Vučićevim lažima nego svojim vlastitim očima i ušima.

Portparol Federike Mogerini, Maja Kocijančič, ovih dana je poručila da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima. Kao po pravilu, javnost u Srbiji je zgrožena takvim neočekivanim obrtom, kojim se, eto, „krši Briselski sporazum“.

Iznenađeni smo što trava raste u proleće. Verujemo da smo opet, po ko zna koji put, podlo prevareni. Zamislite, ingerencije ZSO spuštaju se na nivo nevladinih organizacija (nekakvog „ribolovačkog društva“). Čudimo se onome što je svaki iole pismen čovek mogao odmah u startu da vidi, u samom Briselskom sporazumu. Valjda, „naivni“ srpski pregovarači (Ivica Dačić i Aleksandar Vučić) su verovali da će natovsko-šiptarsko „zakonodavstvo“ prilagođavati lažni ustav te pseudodržave potrebama srpskog stanovništva, odnosno, umišljenim ovlašćenjima ZSO?

Naravno, nema ni govora o bilo kakvom neočekivanom potezu EU i kosovskih paradržavnih institucija i vlasti. Već u tački 2. Briselskog (ne)sporazuma jasno piše:

Zajednica će imati osnivački statut. Može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu. Garancije za Zajednicu su važeći zakon i Ustavni zakon.“

I šta tu ima nejasno? Da li su srpski pregovarači (a posebno onaj koji se valjao po briselskom podu pritisnut štiklom grofice Ešton) uzeli u šake „zakone“ te EU-natovske monstrum države, to jeste, da li su pogledali šta tamo piše. Nisu sigurno, jer kako će veliki srpski patrioti sebi dozvoliti da prljaju svoje ruke onim štivom koje Srbija ne priznaje. I ne samo Srbija. Te tzv. kosovske zakone ne priznaju ni Ujedinjene nacije.

Da Vas podsetimo:  Elektronski nadzor u Srbiji - Velika bratija

Naravno, Vučić je odmah krenuo da jadikuje. Ponaša se kao Kalimero: „To je nepravda!“ On kobajagi pita Mogerinijevu i Evropsku uniju da mu kažu, „gde to piše“, da se ZSO formira u skladu sa kosovskim zakonima. Takvo pitanje, zapravo, on upućuje srpskom javnom mnjenju. Tako se on svaki put ponaša pre nego što prihvati ono čemu se, samo koji dan ranije, žestoko protivio. Na našu žalost, takva Vučićeva taktika pokazala se veoma uspešnom. Narod se uvek i iznova zaletao na njegovu „bućkalicu“.

Vučićev zadatak veoma je težak. Treba održati utisak u narodu da je on isti onaj srpski nacionalista kakav je bio u SRS, a sa druge strane, treba počiniti najveću izdaju u celokupnoj istoriji srpskog roda. I zaista, prava je umetnost da se dođe do zadnjeg čina izdaje naroda i države, a da narod i dalje veruje kako na čelu zemlje ima čvrstog i nepokolebljivog patriotu, koji nikako ne spava, samo da bi svojim podanicima obezbedio bolji život i srećniju budućnost.

Pripreme za završni čin izdaje uveliko je su u toku. Vučić prežvakava priču o nekada nemačkom Kenigsbergu (Kalinjingrad) i Pragu (u kom se pričalo nemački i koji je imao nemačku većinu sve do druge polovine 19. veka). Zašto o tome govori? Pa naravno, da bi omekšao što više srpsku kosovsko-metohijsku etiku i kosovski zavet kao centralno mesto, središte ili srce srpskog nacionalnog identiteta i opstanka. Mit nije izmišljotina, mitovi i legende predstavljaju vezivno tkivo, kohezionu silu koja Srbe drži na okupu. Bez mita, bez legende, bez Kosova i Metohije Srbi definitivno gube svoj raison d’etre; oni tako okončavaju svoje milenijumsko postojanje i transformišu se u „građane sveta“, obezličuju se u svom tragičnom usudu, spremajući se da sutra budu šta god požele oni u čiji zagrljaj bezglavo hrle.

Da Vas podsetimo:  Budućnost univerziteta

D. Gosteljski

2 KOMENTARA

  1. Чуди ме колико људи наседа на Вучићеву пропагандну употребу терминологије. Косово није никакав „мит“, који је по дефиницији прича без корена у стварности која се преноси предањем. Секундарно значење је погрешна представа о нечем у шта верује много људи, и очигледно је зашто АВ употребљава ту реч. Косово и Космет су српска стварност, садашњица и историја, део националног бића и његове душе – и тек на крају део државе. Косово је мит, тј.нешто нестварно, само утолико уколико смо то и ми сами. Недајте Вучићу да вас магарчи…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime