Transparentnost Srbija: Krizni štab nema zakonska ovlašćenja

0
198
Foto: printscreen

Krizni štab za borbu protiv pandemije korona virusa, ne poseduje nikakva zakonska ovlašćenja, iako delovanje njegovih članova nosi faktičku i moralnu odgovornost, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija.

Ta organizacija podseća da Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nije zakonom uređeno telo, već savetodavno telo Vlade.

„Samim tim, Krizni štab ne može da donese bilo kakav obavezujući akt, već samo da daje preporuke Vladi kako dalje postupati u vezi sa epidemiološkom situacijom i epidemiološkim merama“, ocenjuje Transparentnost Srbija.

Dodaje se da je nepoznato zašto je Vlada odlučila da ga formira.

Podsećaju da su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama predviđena posebna tela u te svrhe.

Napominju da nije objavljena ni odluka o formiranju tog tela, ni u Službenom glasniku ni na sajtu Vlade, kao i da su još početkom aprila tražili kopiju odluke o formiranju Kriznog štaba, a da ga i dalje nisu dobili.

Ova organizacija je kao i ostale nevladine organizacije, kojih je kako kažu oko 90, tražila da se provere podaci od broju zaraženih i umrlih od korona virusa.

Od Instituta „Batut“ stigao im je samo odgovor koji upućuje na već do sada objavljene podatke.

Transparentnost podseća i da se u javnom pozivu, koji je do sada potpisalo više od 1.200 doktora, između ostalog traži utvrđivanje odgovornosti postojećeg Kriznog štaba i formiranje novog. 

„Doktori potpisnici otvorenog pisma su izneli zahteve, koji su važni bez obzira na dalju sudbinu Kriznog štaba“, ocenjuje organizacija Transparentnost Srbija.

Izvor: Nova ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime