M. Medenica: Tranzit kroz Srbiju – Srbija u tranzitu

1
1003

2014-11-20_090703Dok nam serviraju tezu kako su Rusija i Kina izdale Srbiju, kao Stanija kroz biblioteku protrčala je vest da je Srbija dozvolila „tranzit“ s pasošima „Republike Kosovo“!

I to samo dan po odlasku nemačkog vicekancelara, koji je se, očigledno, u Beogradu obreo po tepsiju pite Dragice Nikolić i da letimično proveri Vučićevu dioptriju, alternativnom metodom: „Koliko uslova vidiš na levo oko, a koliko obećanja daješ na desno“?..

Vidi odlično, Bogu hvala, dalje i jasnije od demagogije kojom će večeras sagoreti piplmetre Javnog servisa u „ekskluzivnom“ intervjuu, s obzirom da ga nije bilo u poštanskim sandučićima, ispod otirača i u turšiji već nekoliko dana.

Naime, argumentovano će nam objasniti da nismo priznali Kosovo, ali da se Kosovo napokon prizvalo pameti i odlučilo da prizna Srbiju, što je svakako ogroman napredak Srbije na međunarodnom planu i uspeh pred kojim ni Vulin ne bi uspeo da prikrije erekciju. Blagu, dostojanstvenu, čegevarsku, takozvanu evro- atlansku erekcijicu, o koju može da se okači onaj statistički prikaz neverovatnog pada nezaposlenosti u Srbiji!

Dakle, Kosovo priznali nismo, niti ćemo, baš kako je Veliki sasuo malom Rami u brk, ali ćemo dozvoliti tranzit, jer ni oni nisu ludi da se zadržavaju ovde- kroz Srbiju čak i bez piš pauze, jer osim nezavisnosti ne priznajemo ni nezavinost urinokulture, a bogami ni briseva ondašnjih!

Što se ostalih uslova, proisteklih iz Briselskog sporazuma tiče, sasvim je izvesno da ćemo bezuslovno biti na čekanju još nekoliko godina, a onda, takođe bez i jednog uslova- svečano nećemo biti primljeni, mada ćemo za to možda i morati da ispunimo još neki uslov, jer i ne prijem, baš kao i prijem zahteva neka odricanja, usaglašavanje stavova, dodatna zaduživanja i potpisivanje nebrojeno ugovora o međusobnom razumevanju: oni zapovedaju, mi razumemo.

Da Vas podsetimo:  Banović Strahinja – izuzeci samo potvrđuju pravilo

Šalu na stranu, u Evropu ćemo, sada je skoro izvesno, kad i Toma odlikuje spomenik carau Nikolaju (mada nije isključeno da to učini), jer nas toliko željno isčekuju da Vučića već smaraju sms- ovima: „When, mister mesija, when“, što u prevodu s diplomatskog znači: „Ajde, bre, ili da se razilazimo“?!

Da se razumemo, nisam ja evroskeptik, ali nisam uzalud ni oćelavio, uglavnom čekajući neko bolje sutra, dok su Srbija i površina za šamponiranje glave postajali sve manji, ređi i zanemarljiviji.

Čitava priča nas vraća na Ramin izlet u trnzitnu državu, kada je samo najavio, tačnije, suflirao Vučiću šta da kaže, odnosno, uradi za koji dan- priznavanje pasoša je upravo to, osim ako nije?

Neka mi/nam onda neko objasni šta jeste, i čemu onako teatralan nastup besa, patriotizma i slabe bešike na konferenciji za štampu, kada se Rama u Beogradu poneo kao gost- voditelj?

Danas tranzit kroz Srbiju, sutra Srbiju u tranzitu kroz EU, bez priče i zadržavanja.
Da se kladimo, ili sam ipak zaludu oćelavio?..

Mihailo Medenica

Dvaujedan

1 KOMENTAR

  1. Само да поздравим изврсног писца, виспрено перо које врти где бургија не може а пари се не да!!! Михајло легендо, право си освежење! Ведрина, сарказам и виц на ову нашу муку дође као мелем на рану! Што да патимо кад год прочитамо свакодневне ружне вести. Боље је рикнути са смешком и од смеха над својим јадом него од муке! Свака част на томе мајсторе!!! Поз.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime