Traži se novi Leka Ranković

0
692

Kao da se radi o nekom virusu koji se širi regionom, taman kada se stišala bura oko prisluškivanja u Hrvatskoj, slična afera je otvorena u Srbiji. Za razliku od Hrvatske, gde je prisluškivan šef obaveštajne agencije, u Srbiji su „slušani“ predsednik države Tomislav Nikolić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Naime, u Hrvatskoj se nedavno desio nezabeležen slučaj da policija nezakonito prisluškuje tajne službe. Obrađivani su hrvatska tajkunska porodica Todorić i donedavni šef obaveštajne službe Josip Buljević, a za to nisu znali hrvatski predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović..

Žrtveni jarac „hrvatskog Votergejta“ je šef kabineta Veća za nacionalnu bezbednost Petar Mišević, slučaj je brže-bolje zatvoren, dok se „srpski Votergejt“ upravo otvara. Ko je naredio prisluškivanje predsednika Srbije i vicepremijera i sa kakvim namerama? Ko će odgovarati za to? Ono što se zna je da Republičko javno tužilaštvo radi na ovom slučaju a da je predmet zaveden pod oznakom „službena tajna“. Potpredsednik Vlade Aleksandar Vućić je optužio Rodoljuba Milovića, načelnika Uprave kriminalističke policije, da je potpisao nalog za njegovo prisluškivanje, odnosno za uzimanje listinga njegovog broja telefona. Milović je međutim u svom izveštaju povodom ovog slučaja napisao da nije kriv i da se neke stvari u Upravi dešavaju mimo njegove kontrole.

„Ne znam da sam potpisao nalog za uzimanje listinga Vučićevog telefona. Dnevno potpisujem desetine dokumenata. Takav nalog sa mojim potpisom u UKP-u ne postoji, zato tražim da mi se taj dokument dostavi kako bih izvršio provere“ – naveo je načelnik Milović. U međuvremenu, nalog je dobio noge…

Potom, Milović se opet oglasio, kao pravi „profesionalac“ jednom degutantnom poltronskom izjavom: „Zar iko veruje da sam prisluškivao predsednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, čijim poštenjem i hrabrošću se ponosim? Svi verujemo Nikolićevoj i Vučićevoj ideji za pošteniju Srbiju.“ Sad smo valjda sigurni da nije on.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Naravno da su posle saznanja o prisluškivanju sve oči bile uprte u ministra policije i predsednika Vlade Ivicu Dačića. On je odmah negirao svoju umešanost i dodao da je Uprava kriminalističke policije tražila listinge neznajući da je u pitanju telefon Aleksandra Vučića. U nekoj uređenoj državi, izjava ministra policije da ne zna koje iz policije naredio prisluškivanje državnog vrha, nosila bi sa sobom razrešenje sa funkcije. Ili bi on iz moralnih razloga podneo ostavku?

A možda afera i ima za cilj da diskredituje upravo ministra policije. Kako god, on je dao nalog Unutrašnjoj kontroli da sprovede istragu i obećao konkurs za direktora policije. Milorad Veljović, direktor policije, bio je na bolovanju kad je razotkriveno prisluškivanje Vučića i Nikolića. On je odmah prekinuo bolovanje, rekao da će posmenjivati odgovorne i da, takođe, nema veze sa skandalom.

Podeljenost na krugove bliske ministru i one pod kontrolom direktora policije traje još od prošle vlade. U vreme koalicije demokrata i socijalista, Veljović je bio blizak DS-u. Zbog te lojalnosti, on je na mestu direktora policije ostao i nakon što mu je prošle godine istekao mandat.

Nakon formiranja vlasti sa SNS, Veljović se okrenuo naprednjacima. Po Vučićevom nalogu, formirao je Antikorupcijski tim kojim rukovodi njegov prvi saradnik Rodoljub Milović, načelnik Uprave kriminalističke policije, a koji je sada označen kao krivac u aferi prisluškivanja, odnosno kao osoba po čijem je nalogu uzet listing Vučićevog telefona. Upravo Veljović je pre mesec dana pozvao Vučića da stane na stranu policije kada se, zbog slučaja Olivera Dulića, policija pobunila protiv specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića. Iza Vučića tada su stajali i Veljović i Milović. Dačić nije ni bio pozvan na sastanak.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Sindikat srpske policije saopštio je da je nejasno da li su se predmetni prisluškivali po nalogu suda ili samovoljno, zloupotrebom ovlašćenja i položaja pojedinaca u MUP. „Ako se radi o samovolji i kršenju zakona, zahtevamo od onih koji poseduju informacije, da ih obelodane, s obzirom da su krenuli u medijski rad protiv policije“, piše u saopštenju Sindikata srpske policije.

Sindikat zahteva da se objavi ime i prezime lica iz vrha MUP koje je dalo nalog da se nezakonito prisluškuju najviši državni funkcioneri, te da se, ako ima elemenata, utvrdi krivična odgovornost.

„Bilo bi neozbiljno da se načini politički kompromis, da se na udaru moćnika i zakona nađu obični radnici MUP-a koji su izvršavali naloge svojih šefova, a da se nalogodavac amnestira zarad ‘viših interesa’ „, poručio je sindikat. Ukazano je i da treba napraviti jasnu razliku da li su predsednik Tomislav Nikolića i ministar Aleksandra Vučić prisluškivani, ili se radi o „nekoj drugoj stvari“ – uvidu u evidenciju telefonskih brojeva koji su pozivali Nikolića i Vučića, jer to nije isto. Nezavisni policijski sindikat je naveo i da već duže vreme ukazuje na to da pojedinci pokušavaju da zloupotrebe policiju.

Božo Prelević, nekadašnji koministar unutrašnjih poslova Srbije, smatra da su tvrdnje o prisluškivanju predsednika Srbije Tomislava Nikolića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića uvertira za kadrovske promene u MUP ili za dodatno prekomponovanje vlasti.

„Moguće je da je ovo dobra platforma da se izvrši kadrovska smena u MUP-u, pa čak i podmetanjem potpisa. Sve je to moguće u službama. Detaljnom istragom i analizom bi se sasvim jasno došlo do zaključka o čemu se radi, ako iko bude hteo da sprovede tu analizu“, istakao je Prelević.

Ako pogledamo unazad, može se zaključiti da je na ovim prostorima prisluškivanje odličan povod za slanje nepoželjnih kadrova u penziju. Pored već spomenutog slučaja u Hrvatskoj gde je nastradao šef kabineta Veća za nacionalnu bezbednost, za vreme Tita zbog prisluškivanja je sve funkcije izgubio drugi čovek SFRJ – Aleksandar Leka Ranković. Na Brionskom plenumu 1966. Tito je svog zamenika otpužio da je bio na čelu grupe koja je prisluškivala rukovodioce tadašnje Jugoslavije. Ranković je bio optužen i da je prislušne aparate postavljao i u spavaće sobe, pa čak i u onu u kojoj su spavali Josip i Jovanka Broz.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Posle tih optužbi Ranković se povukao sa svih funkcija, ali i iz javnosti. Nikada nije javno progovorio o aferi iako postoje dokazi da mu je sve bilo namešteno.

Antigona Laketić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime