Trećina svih karcinoma se može sprečiti

0
533

Svake godine, preko 10 miliona ljudi širom sveta dobije dijagnozu raka, od kojih su jedan milion Amerikanci. Iako postoji zajedničko pogrešno shvatanje da je to da li ćete dobiti rak ili ne samo pitanje sreće, u stvarnosti, samo oko 10 odsto kancera se može pripisati genetskim faktorima.

rak-640x400Za čak 90% svih karcinoma može se okriviti način života i faktori okruženja, i u potpunosti se mogu izbeći. A ima još dobrih vesti: Članak u časopisu Nature navode da se trećina svih smrtnih slučajeva od raka može potpuno sprečiti “povećanjem konzumiranja prirodnih jedinjenja“ koja sprečavaju dupliranje ćelija i izazivaju apoptozu (samoubistvo ćelija raka).

Ove moćne fitohemikalije uključuju kurkumin, urzolinsku kiselinu, epigalokatehin-3-galat, resveratrol, sulforafan i 6-šogaol. Ali, kako tačno one sprečavaju rak?

UT News objašnjava je jedan način na koji je ova specijalna jedinjenja bore protiv raka tako što sprečavaju zapaljenje. Hronično zapaljenje uzrokovano stanjima kao što su gojaznost, autoimune bolesti i hronične infekcije uzrokuje oštećenje ćelija, što dovodi do raka.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), čak 15 procenata svih karcinoma se može pripisati infekcijama poput Helicobacter pylori, human papillomavirus (HPV), hepatitis B i C, i Epštajn-Barov virus. Ova moćna jedinjenja ojačavaju imunološki sistem kako bi se izbegle takve bolesti, što je drugi način na koji ona indirektno pomažu u prevenciji raka.

Hajde da pogledamo neka od ovih moćnih jedinjenja za borbu protiv raka.

Kurkumin

Kurkumin, antiinflamatorni sastojak u kurkumi, se već godinama koristi u ajurvedskoj i kineskoj medicini. Studija iz 2011. godine, sa MD Anderson centra za rak na Univerzitetu u Teksasu, otkrila je da kurkumin ima neverovatnu sposobnost da razlikuje normalne, zdrave, i ćelije raka, što uzrokuje apoptozu u obolelim ćelijama, uz istovremeno poboljšanje ćelijskog zdravlja nekancerogenih ćelija.

Da Vas podsetimo:  Očisti organizam od teške hrane: Proverene metode za mršavljenje i smanjivanje nadutosti

Kada dođe do oštećenja DNK, pokreće se lačana reakcija aktivacije ili inaktivacije gena, što dovodi do toga da ćelije postanu kancerogene. Istraživači su utvrili da kurkumin zaustavlja rak na njegovom putu modulirajući ovaj proces.

Druga studija istraživača iz Pokrajinske narodne bolnice Zheijian u Kini je otkrila da kurkumin može čak podstaći apoptozu ćelija kod trostruko negativnog raka dojke, koje su potpuno otporne na sve konvencionalne terapije.

Resveratrol

Resveratrol je prirodno jedinjenje polifenola koje se nalazi u grožđu, crnom vinu i čokoladi, i moćan je antiinflamator i antioksidant.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center izveštava da je u testovima na životinjama utvrđeno da resveratrol ima antitumorska svojstva i da smanjuje zapaljenje koje uzrokuje rak.

Studija iz 2012. godine Medicinske škole na Univerzitetu u Misuriju objavila je da resveratrol prirodno povećava proizvodnju dva proteina poznata pod nazivo perforin i granzim B, koji zajedno ciljaju štete ćelije raka u celom telu. Ćelije raka prostate već sadrže oba ova proteina, ali resveratrol pomaže da se oni proizvode još više, što značajno povećava šanse za apoptozu i oporavak.

Sulforafan

Sulforafan je jedinjenje koje se nalazi u svom kupusastom povrću, a naročito u brokoliju. Iako zreo brokoli i dalje sadrži sulforafan, nivoi su najviši kod mladog brokolija.

Revolucionarna studija za prevenciju rada iz 1991. godine sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Džon Hopkins, fokusirala se na sulforafan kao snažanu prevenciju protiv raka. Istraživači su otkrili da ovo jedinjenje povećava enzima faze 2 u organizmu, što “neutrališe procese oboljenja.“

Truth About Cancer izveštava: “Tim je pet dana hranio ženke pacova ekstraktima mladica brokolija. Zatim su izložili njih i kontrolnu grupu kancerogenu. Pacovi koji su dobijali ekstrakt su razvili manje tumora. Oni koji su imali tumore su razvili manje tumore, kojima je trebalo duže vremena da rastu nego što je bio slučaj kod kontrolne grupe.“

Da Vas podsetimo:  Šopska salata - pečena paprika i staroplaninski sir prave razliku

Zanimljivo je znati da neke jednostavne promene načna života, kao što su gubitak kilograma, svakodnevno vežbanje, prelazak na organsko voće i povrće, i povećanje konzumiranje ovih čudotvornih jedinjenja, može značajno smanjiti šanse za dobijanje raka. Dakle, pijte više crvenog vina, jedine crnu čokoladu svaki dan, nađite načine da uključite kurkumu, jedite više brokolija, i zadajte raku udarac.

www.webtribune.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime