Trgovina ljudima aktuelna tema i na jugu Srbije

0
539

Prošle godine, prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, 55 građana Srbije bili su žrtve trgovine, a samo u januaru ove godine bilo ih je još 3. Iako ne barataju potpuno preciznim podacima, iz udruženja ASTRA kažu da je na području Niša situacija već nekoliko godina po tom pitanju mirnija u odnosu na ostatak države.

ilustracija-kosta-JVGde završavaju žrtve trgovine ljudima, koliko njih bude pronađeno i da li se ikada vraćaju u normalne tokove života pitanja su koja muče i građane juga Srbije. Sudeći po nezvaničnim statistikama, poslednjih godina u Nišu nema identifikovanih žrtava. Međutim, problematično je jer se procenjuje da ima više nestalih judi od broja koji je prijavljen i da neki od njih mogu biti žrtve trgovaca.

Na ogroman značaj lokalnih zajednica u pronalaženju žrtava ukazuju iz organizacije ASTRA koja se, između ostalog, bavi praćenjem i potragom za nestalim ljudima. Za žrtvama eksploatacije, kako kažu, ali i načinima prevencije tragaju i Centri za socijalni rad, sudstvo i tužilaštvo.

Najbolji način prevencije i traganja za nestalima jeste spuštanje na lokalni nivo. Jedino tako će se doprineti konkretnom rešavanju ovih problema u skladu sa Strategijom za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima – izjavila je Katarina Ivanović iz ASTRA-e.

Ivanovićeva dodaje da je bitno da se institucije na lokalu međusobno povežu i ističe važnost SOS telefona koji su oni kao organizacija uveli.

Na taj način mi utičemo na institucije da brže obavljaju svoj posao i izlazimo u susret sa prijava pojedinačnih slučajeva – kaže ona.

Osnovati sklonište za smeštaj žrtava

Na predstavljanju izveštaja “Preugovor alarm” o napretku Srbije u pregovorima o poglavljima 23 i 24 iznesen je i set preporuka za suzbijanje i borbu protiv trgovine ljudima.

Da Vas podsetimo:  Razrešena sudija Marija Janićijević

U izveštaju se navodi da treba razviti indikatore za identifikovanje nestale dece i odraslih.

Kako je jug Srbije zona tranzita migranata preporuke o razrađivanju načina pružanja pomoći i sistematske obuke za službenike zadužene za zaštitu izbeglica i iregularnih migranata ideja je koja bi se mogla primeniti i na lokalu.

Bez odlaganja treba osnovati sklonište za urgentni smeštaj žrtava trgovine ljudima, kao i specijalizovana skloništa za decu-žrtve – stoji u izveštaju.

Ono što predstavnici “Preugovora” navode kao problem jeste da u budžetu Srbije za 2017. godinu nije predviđen novac za aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, osim budžeta Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima gde, kako navode, 90 % para odlazi na operativne troškove.

U 2016. bilo je ukupno 150 prijava trgovine judima, od čega je 59 bilo iz MUP-a, 42 iz sistem socijalne zaštite, a čak 27 slučajeva prijavljeno je od strane organizacija poput ASTRE.

N. Marković

www.juznevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime