Tri godine suspenzije za niškog advokata Dozeta

0
669

Zbog toga što nije poštovao štrajk advokata i javno se protivio obustavi rada, Disciplinski sud Advokatske komore Niš je izrekao “meru brisanja iz imenika advokata” na tri godine niškom advokatu Draganu Dozetu.

dozet
Dozet se javno protivio štrajku advokata; foto: belami.rs
Ovaj advokat iz Niša najavljuje žalbu i ističe da će se boriti da “obori ovu nezakonitu odluku” kojom se krše njegova ustavna prava.

Sud u svojoj odluci obrazlaže da je Dozet svojim izjavama u medijima “odlučio da se ogluši o obaveze protesta i započne sa radom”, te da je u više navrata od septembra do kraja novembra 2014. godine bio u sudovima, i to kao punomoćnik, branilac po službenoj dužnosti i kao izabrani branilac.

Podsećaju i da je pozivao svoje kolege da prekinu sa štrajkom i tako “naneo štetu advokaturi”.

Oni navode da je Dozet i pored pokrenutog disciplinskog postupka protiv njega i obustave rada svih advokata, “umišljajno postupao, svestan svojih posledica i na taj način učinio težu povredu dužnosti advokata”.

Ta teža povreda odnosi se na to da nije postupao po odlukama organa komore, kao i na “nedostojno ponašanje u javnim aktivnostima kada je dostupan uvidu i oceni javnosti, kojom se nanosi šteta ugledu advokature”.


Dozet: Tražiću pravdu u redovnim sudovima 

Niški advokat kaže da je očekivao ovakvu odluku Disciplinskog suda, ali kaže da će pokrenuti spor pred upravnim sudom i tražiti dobijanje privremene mere da se bavi advokaturom dok se spor ne okonča.

U suštini, oni koji su organizovali štrajk donose i odluku da budem izbrisan iz imenika. Žaliću se Advokatskoj komori Srbije, ali pošto su i tamo oni koji su organizovali protest, ne očekujem pravilno suđenje. Idem dalje pred redovnim sudovima da ostvarim svoja prava – kaže Dozet.

On ističe da je ova odluka Komore zastrašivanje i napominje da su mu prekršena ustavna prava.

Narušeno mi je pravo da radim i da sam odlučujem, da slobodno govorim i iznosim svoje mišljenje i to upravo od pravnika koji bi trebalo da ta prava najviše poštuju – kaže ovaj niški advokat.

Najavljuje i da će, ukoliko odluka Komore bude poništena od viših instanca, tražiti naknadu nematerijalne štete zbog narušavanja ugleda.

Da Vas podsetimo:  Nečije malo, nekome puno. Aleksandar iz Grabovaca u humanitarnoj akciji za decu sa Kosova

Podsetimo, niškom advokatu Bobanu Džuniću je Disciplinski sud izrekao brisanje iz imenika na godinu dana. I on je najavio žalbu.

Štrajk advokata sa obustavom rada počeo je 17. septembra prošle godine, a završen 26. januara ove godine.

Autor J. Canić

Izvor Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime