Turska televizija snima seriju od šest nastavaka o Aliji Izetbegoviću kao „kralju mudrosti“

0
441

Turska državna televizija TRT snimaće u BiH seriju o prvom predsedniku BiH Aliji Izetbegoviću, a planirano je da snimanje serije traje 75 dana, najavila je danas ambasada Turske u BiH.

Serija „Alija” snimaće se u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.

Serija će imati šest epizoda, a kako se navodi, u njoj će biti prikazani delovi iz života Izetbegovića, od rane mladosti 1944, pa sve do smrti 2003. godine.

Snimanje za TRT obaviće produkcija „Sandžak Media“ – saopšteno je na pres-konferenciji koju je organizovala Ambasada Turske u BiH.

Alijin sin – Bakir Izetbegović – rekao je da je njegov otac imao zanimljiv i dinamičan život.

Otkrio je da je pročitao delove scenarija i ocenio da će serija probuditi emocije kod gledaoca:

„Mi kao porodica insistiramo da njegov lik bude precizno prikazan, mi smo na raspolaganju za to i posebno će se o tome brinuti moja sestra i njena kćerka. Meni je kao Alijinom sinu i saradniku i saborcu uvijek uzbudljivo proći kroz to. Mislim da imamo šansu da dobijemo divan serijal. Odlična ekipa, tema je dinamična i dobra. Nadam se da onako kako sam ja bio emocionalan kad sam prolazio kroz sve te događaje, nadam se da će film probuditi i emocije kod gledalaca“.

Istakao je da su Turci zainteresovani za Aliju možda čak i više od Bošnjaka i da su mu dali dosta pretenciozan nadimak – „kralj mudrosti“.

Sabina Berberović, Alijina kćerka, kazala je da je pročitala prve tri epizode i da je u početku njen otac bio prikazan previše idealizovano – kao čovek satkan od ogromnog strpljenja, dobrote i emocija, što su pokušali učiniti realističnijim.

„Ipak, mi ne pišemo scenario i naš utjecaj zavisi od toga koliko nas ljudi razumiju i koliko hoće da uvaže naše sugestije“, navela je Berberović.

Ambasador Turske u BiH, Haldun Koc, kazao je da je Alija Izetbegović posedovao sve vrline koje krase lidera, te čestitao svima koji su učestvovali u osmišljavanju i kreiranju serije koja će Aliju Izetbegovića „približiti gledaocima“.

Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren istakao je da je Alija Izetbegović bio lider koji je vodio borbu na brojnim frontovima, te da se nada da će serija biti utemeljena na činjenicama i realnim događajima.

Tanjug – N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime