Tužan početak aerodroma u Kraljevu

0
908

Nedavno je otvoren novi/stari aerodrom u Kraljevu, naravno uz veliku pompu. Vojni aerodrom Lađevci dobio je šminku i novo ime – Morava – da bi onaj-koji-otvara-sve-objekte održao izvanredan govor: rekao je da je ovo “mesto gde danas Srbija može da ide u nebo”, pa je pohvalio ekonomski razvoj države i najavio povećanje plata i penzija, otvaranje novih auto-puteva, fabrika… Najavio je otvaranje i aerodroma Ponikve i Bor. Založio se i za rađanje više dece i potvrdio da je Srbija za mir. Slikali su se i Ana Brnabić, Zorana Mihajlović i drugi.

Evo prođe dve nedelje, a od saobraćaja ni pomena. Samo smo saznali radno vreme aerodroma: sredom od 12 do 14 sati! Tako piše u Službenom glasniku. Dobro da i toliko radi kada pista za Boing 737 nije završena, kada radnici nisu obučeni i nemaju licence i kada nijeda aviokompanija nije sklopila ugovor o letenju iz Kraljeva. Šta li onda rade ti službenici?

Pitanje je zašto je onda otvaran ovaj nezavršeni aerodrom. Možda državni i SNS rukovodioci nisu ovih dana imali šta drugo da otvore, pa, k’o vele, bolje išta nego ništa. Doduše, na ovaj aerodrom je ondašnji predsednik Boris Tadić sleteo još 2011, a ministar Šutanovac najavio otvaranje za redovni civilni saobraćaj za 2012. godinu.

Perspektive civilnog dela aerodroma su slabašne. Eventualno ako se pojavi neka lou kost kompanija, ali će to onda biti potrebno “podstaći” besplatnim sletanjem (aerodromske takse nula), što opet znači gubitke i sufinansiranje aerodroma iz nekog budžeta. Za profitabilno poslovanje nema mesta u konkurenciju beogradskog i niškog aerodroma na malom rastojanju. Setimo se koliko je decenija niški aerodom čamio bez saobraćaja.

Boško Mijatović
Izvor: srbijasvet.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime