Jedanaesti medij u rukama Radoice Milosavljevića

1
575

Kruševački biznismen Radoica Milosavljević u petak je svojoj medijskoj imperiji dodao i televiziju Leskovac. Još uvek nije poznato za koji iznos je kupio nešto više od 70 odsto akcija ove televizije, jer kako je Milosavljević rekao za Raskrikavanje – cena je „tajna“. Međutim, kako stoji na sajtu Beogradske berze, 21. juna je zabeležena prodaja skoro 42 hiljade akcija, koliko ih je Milosavljević i kupio. Akcije su prodate po pojedinačnoj ceni od 45 dinara, ukupno za nešto više od 16 hiljada evra.

Milosavljević je za Raskrikavanje istakao da je razlog za kupovinu ove televizije širenje biznisa, a o ceni nije želeo da govori.

„Što se tiče para, to je tajna. Kupio sam na berzi, ništa neću više da vam kažem. A da li će biti promena uređivačke politike, videćemo. Doviđenja“, rekao je kratko Milosavljević.

On je akcije otkupio od dosadašnjeg vlasnika Vladice Jovanovića koji je televiziju preuzeo u postupku privatizacije 2007. godine za 281.000 evra. Ostatak od oko 37 odsto akcija je u vlasništvu Akcionarskog fonda i oko 40 pojedinačnih akcionara, uglavnom radnika na televiziji.

Prema podacima iz Kešformisanja – baze projektnog sufinansiranja – AD TV Leskovac je 2017. i 2018. godine na konkursima za medijske projekte dobilo najmanje 11,8 miliona dinara od lokalnih vlasti u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu, Bojniku i Crnoj Travi.

Tokom te dve godine, milione su inkasirale i televizije Radoice Milosavljevića. U njegovom vlasništvu su, osim TV Leskovac, od ranije i RTV Kruševac, RTV Caribrod iz Dimitrovgrada, RTV Kanal M iz Paraćina, TV Pirot, TV Požega, RTV Bačka Palanka, RTV Brus, SOS Kanal, Centar za informisanje Novi Kneževac i RTV Pančevo.

Ove televizije Milosavljević je kupovao u postupku privatizacije od 2014. godine naovamo i one su ga (osim SOS kanala čija cena nije poznata) dosad koštale nešto više od 256.000 evra.

Da Vas podsetimo:  Pančevo opet nagrađuje provladine medije koji krše Kodeks i zakone

Međutim, praktično su same sebe otplatile preko konkursa za projektno sufinansiranje – samo za dve godine (2017. i 2018) ovi mediji inkasirali su najmanje 62,3 miliona dinara za medijske projekte, odnosno nešto manje od 530.000 evra.

Po uređivačkoj politici pomenute televizije bliske su Srpskoj naprednoj stranci, a u tome se naročito ističe RTV Pančevo koje s vremena na vreme vodi otvorene kampanje protiv političkih neistomišljenika, aktivista, novinara i sudija.

Nedavno su Južne vesti objavile mejl u kome nepoznata osoba daje nalog urednicima na Milosavljevićevim televizijama šta da objave i koga da napadaju – „Đilas, Hitler i Sergej – to su tri teme koje treba da nam zauzmu prostor u informativi“.

Naklonost ovog biznismena vlastima nedavno je potvrdio i CINS objavivši da je Milosavljević bio jedan od 27 članova konzorcijuma koji je poklonio prostorije od skoro 600 kvadrata Srpskoj naprednoj stranci. Reč je o poslovnom prostoru na Novom Beogradu u kojima se nalazi centrala stranke. Predstavnik tog konzorcijuma je bio Velibor Jovanović, odbornik SNS iz Kruševca i vlasnik RTV Trstenik.

Milosavljević je inače nekadašnji visoki funkcioner SPS-a, a bio je i zamenik gradonačelnika Kruševca do 2012. godine. Osim ovih medija, suvlasnik je i kruševačke firme za proizvodnju plastične ambalaže, osnovane 1994. godine.

Marija Vučić
Izvor: cenzolovka.rs

1 KOMENTAR

  1. Е мој Радоице, како ћеш, једног дана, моћи да понесеш на „онај свет“ толике телевизије? Надам се, биће их још. Кукала ти мајка.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime