Tvit

11
3651

Piše: Milorad Vučelić

Krajnje osoben doprinos unutrašnjem dijalogu o Kosovu i srpskom pitanju na Balkanu daje žuta ili građanistička politička opozicija. Taj doprinos se iskazuje samo i isključivo u tvitovima. Tvit je ograničen na sto četrdeset „karaktera“ (slovnih mesta) i to tačno odgovara najvećoj meri njihovih ukupnih mogućnosti. U taj zadati prostor oni smeštaju sve što znaju i mogu.Politička aktivnost pomenute opozicije i njihovih lidera gotovo se iscrpljuje u tvitovanju.

Oni više nemaju nikakav uvid u društvenu i državnu stvarnost Srbije, oni su potpuno u svetu tvita i retvitovanja i tvit nadgornjavanja. Život za njih ostaje negde drugde. U svetu tvitovanja oni postaju sebi važni i čak izuzetno važni. Tobožnji političari sa podrškom u biračkom telu na nivou statističke greške zahvaljujući tvitu u svojim očima i očima istih takvih izgledaju kao komandanti čitavih divizija i armija koje svakodnevno raspoređuju. Oni daju naredbe svom nepostojećem biračkom telu s kim će u koalicije i s kim neće i šta će i kud će kada pobede. Tvitovanje već sledećeg dana preuzimaju štampani mediji i rasprava se dodatno razgoreva, a u njoj se ukazuje mogućnost da se dodatno ogovara nekoliko ministara i naravno Vučić.

Tu se iznova vrši pregrupisanje nepostojećih birača i tako se odvija deo političkog života potpuno mimo stvarnog socijalnog, ekonomskog i kulturnog života Srbije.Zvanično otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji mnogi su izgleda shvatili ne kao priliku da kažu šta misle i tako sučele svoje stavove i argumente sa onima koji misle drukčije već kao priliku da se potvrdi da Srbija treba da kapitulira, te da je poziv na dijalog poziv na opravdanje odustajanja od srpskih interesa na Balkanu.

Ti interesi, a to se vidi i po inicijativi za donošenje Deklaracije za „opstanak nacije“, nisu nikako svodljivi samo na problem Kosova nego i te kako i na sve ono što je u vezi sa Republikom Srpskom i njenim statusom, ali i na mnoga druga otvorena sudbinska pitanja. Nije dobro ni to što pojedini zvaničnici kada govore o dijalogu iščekuju samo stav nekih institucija ili parlamenta i njegovih odbora, a ne razumeju da se pre svega suštinska važnost kritičkog javnog mišljenja na ovaj način može i podići iz pepela. To isto važi i za debatu o ustavnim promenama koju je „Pečat“ na svojim stranicama sa kompetentnim autorima i na krajnje kvalifikovan način pre dva meseca započeo.

Da Vas podsetimo:  Slika Skupštine Srbije posle konačnih rezultata korona-izbora

Oni koji se već decenijama zalažu za nezavisnost Kosova sada su se pritajili jer očekuju da će aktuelne vlasti u Srbiji morati, pod pritiskom Zapada, da realizuju ovo njihovo zalaganje, što će njima potom dati priliku da tu istu vlast optuže za nacionalnu izdaju. Izostaju zasad i promišljena i odgovorna razmatranja o tome da li je danas geopolitička situacija u svetu povoljna za nekakvo definitivno rešavanje mnogih otvorenih pitanja na Balkanu koja s pravom rađaju veliku istorijsku zabrinutost. Veoma je karakteristično i uočljivo delovanje pojedinaca i medija koji koriste oveštali stereotip da bi nekim dijalogom trebalo „staviti tačku na ratne pokliče“!

Ko to politički i intelektualno respektibilan u Beogradu i Srbiji ratnički kliče? A ako toga već nema u Srbiji i Beogradu, što se onda kritika ne uputi na adrese Prištine ili dela zvaničnog Sarajeva? Upotreba nasilnih simetrija nije karakteristika bilo kakvog ozbiljnog načina razmišljanja nego je bila i ostala osnovna karakteristika loše i pogubne politike.Ne može i ne treba unutrašnji dijalog o srpskom pitanju, pa tako pre svega i o Kosovu i Republici Srpskoj, svoditi na to da demonstriramo na šta smo sve spremni čak i ako to od nas niko otvoreno ne traži.

Ne možemo dijaloški među sobom tragati za saglasnošću i kompromisom a da ne znamo ili nećemo da znamo na šta su vlasti u Prištini i Tirani spremne, a što pak možemo videti i pročitati svakoga dana i prilikom svake posete zapadnih, posebno američkih zvaničnika. Valjalo bi, takođe, neke naše političare i intelektualce podsetiti da Srbija nije prerija nego stara država. Prerija se može silom pregrađivati bodljikavom žicom ili kočevima, ali evropska država ne može, bar ne bez mirovne konferencije ili međunarodnog sporazuma sa garancijama velikih sila. Jednostrano rešenje koje diktiraju zapadni sponzori kosovske nezavisnosti nisu mogući bez učešća Rusije i Kine.

Da Vas podsetimo:  Uspeh bojkota u Zrenjaninu

Takođe, kada je već reč o podsećanju, Srbi nisu narod koji je moguće smestiti u neki rezervat ili od njih napraviti neme i pasivne posmatrače jer su oni bili i još uvek jesu važan istorijski subjekt. Ovakav, zasnovan, uvid niko nema pravo da prevodi ili tumači kao neko junačenje ili bojni poklič.Konačno, ozbiljne i odgovorne države, i velike i male, uvek su imale i imaju svoje deklarisane i svoje nedeklarisane ciljeve. Rad kritičkog javnog mišljenja, ukoliko ga ima, uvek je usmeren ka tome da se ugradi u ovakve programe, ili da se kod nekog ozbiljnog državnika, ponekad rečitim ćutanjem, ako ne i glasno, radi tog mišljenja prepozna.

intermagazin.rs

11 KOMENTARA

 1. Pa sad, šta reći više. Ako pažljivo pročitate tekst, Vučelić je u pravu. Situacija u kojoj se nalazimo je komplikovana i zahteva ozbiljnost i aktivnost u smislu rešavanja problema u kome smo ( u najvećoj meri i zato što nismo reagovali pravovremeno na mnoge propuste) . Aktivnost u smislu sagledavanja svih činjenica, i aktuelnih i istorijskih i geopolitičkih. I nacionalnih i međunarodnih. Ovo je situacija koja zahteva ozbiljnost i akciju, a tvitovima, nasedanjem na ratne pokliče i sl, samo omogućavamo onima koje smatramo krivcima i izdajnicima da završe što su naumili i što su počeli.

  • znači gordana,ti isti koji su i doveli dovde treba da sada rešavaju taj problem.nisam čuo da se neko od tih komunjara kao vučelić javno ili tajno izjasnio da je protiv odvajanja kosova 1974.nisam čuo da se bilo kada čuo da je protiv svih srpskih propasti.ali sam ga gledao kada se oštro suprotstavio pitanju na tv-u kada su ga pitali odakle njemu pare da školuje dete u švajcarskoj.imam snimak,gde kažu da je godišnja školarina oko 80000 sh.videh ga na jednom snimku u kuli gde su bile tada te njine crvena beretke,valjda da se zna da su komunističke,gde sa miloševićem,legijom,stanišićem i ostalim zna se njihovo delo,u prijateljskom razgovoru ćaskaju uz osmeh.valjda su bili puni sreće koliko su doprineli da se stvori jedna takva formacija koju danas ne pominju,a zna se koliko je bilo zločina.eto gordana da ne navodim dalje,imalo bi ceo dan.e taj isti bi sada trebalo da bude direktor novosti i da dalje valjda nastavi gde je stao.u jednom komentaru je jedan čovek nazvao našu decu koja odlaze na zapad zbog nemogućeg života ovde,nazvao ih je bagrom jer ne žele da ostanu u srbiji.eto i ovog slučaja jednog od miliona takvih zašto naša deca beže iz komunističke srbije kojom vladaju titovi naslednici,kojima je sveta zakletva titu da sa njegovog puta neće skrenuti,a zna se koji je to put.totalno uništenje srbiji i potpuno zatiranje srpskog naroda.cilj je završetak donetih odluka sa drezdenskog komunističkog kongresa 1929,gde su komunisti doneli odluku o rušenju srbije kao zemlje koja je pružila utočište carskoj intelektualnoj eliti,koja je bežeći od crvenih terorista spasla se u kraljevini srbiji.istina je da je da je naj veće učešće u ubistvu kralja aleksandra karađorđevića u marselju imala sovjetska banda kojoj je desna ruka bio mustafa golubić.kreten koji je digao u vazduh zarebljenu munisiju u smederevu,kojom prilikom je u vozu koji je tada tu prolazio stradao sa porodicom i sin milana nedića.lično verujem da je u onom tarabića proročanstvu,bez obzira da li je tačno ili nije,ima jedno predskazanje,gde tarabić kaže,srbi će stradati,a oko sebe će biti leka,mislim da su to knjige koje nepismeni mogu čitati,kojih nekada nije bilo,da bi našli leka svojoj nepismenosti.

   • Mislim da smo Vučelićevom tekstu prišli sa različitih stanovišta. Ja tekst ne tumačim bukvalno, i u skladu sa Vučelićevim namerama kao podršku Vučićevoj politici, već kao šansu da se iznese jasan stav i limitiraju izdajničke aktivnosti Vučića.

    Znači, svi u ovoj našoj Srbiji, i predstavnici SPC i opozicije i akademici i građani trebaju sagledati i zabeležiti sve mogućnosti i pretnje i jasno izneti Vučiću: Ne slažemo se sa tvojim namerama da odvojiš Kosovo. Smatramo da nema realne potrebe da se ceo proces ubrzava i da se trebaju iskoristiti svi diplomatski i pregovarački potencijali, mogućnosti koje pruža međunarodno pravo, podrška Rusije i Kine, i to u cilju ispravljanja učinjenih greašaka ( tj. distanciranja od Briselskih sporazuma i poništenja onog što je loše po integritet i suverenitet Republike Srbije ) i zahtevamo da se ne čine nikakve aktivnosti u pravcu promene Ustava.
    I na kraju sa jasno iznetim stavom – Ako tako ne uradiš mi podižemo narod na noge.

    E sad vidite tu nastaje problem. Vi kažete „ti isti koji su i doveli dovde treba da sada rešavaju taj problem“ a ja vam kažem da niste pravilno definisali interne neprijatelje Srbije ..

    Vi mislite na Vučelića i Vučića, a ja mislim i na drugosrbijance koji čine najveći deo opozicije, kao što su Šutanovac, Janković, Čanak, Jovanović jer za njih Kosovo nema značaj, a to što se ne izjašnjavaju ( iako u potpunosti podržavaju Vučićevu politiku izdaje ) je samo da bi zavarali narod zbog nekog budućeg glasanja.
    Da stvarno žele da zadrže Kosovo rekli bi – ne može , dižemo narod i tačka. Ali se oni ponašaju kao kurve i puštaju Vučića da sam sprovodi svoj izdajnički pir, čekajući iza krivine da zasednu na njegovo mesto, ne razmišljajući o posledicama, jer ih Srbija ne zanima.
    To što oni ne učestvuju u dijalogu ne znači da su patriote i da se rukovode nacionalnim interesom, već naprotiv. Kao što i Vučićev poziv na dijalog nije patriotski čin već pokušaj podele odgovornosti za čin izdaje nacionalnih interesa ( naravno ako kažete da sa tim niste saglasni to bi samo uvećalo Vučićevu odgovornos,ali ovi iz opozicije to ne smeju reći od stranih nalogodavaca )

    I zato vam kažem, Vučelićev predlog može da se tumači po sistemu “ svako zlo ima i svoje dobro“ jer bi isterao na čistinu mnoge ljisice.

    Meni je žao što na čelu SPC nemamo pravoslavce i patriote, što nemamo jaku i organizovanu patriotsku opoziciju koja bi povuka narod sa rečima – NE MOŽE, NE DAMO.

    Srbo, samo me niste razumeli. Ja sam istinski patriota i volim Srbiju i Srbe.

 2. bravo ljubomire,ima nas mnogo samo smo mi ovde pod okupacijom paravojnih crvenih formacija od 1941.kao što se zna napamet tablica množenja,tako u srbiji politički pismeni znaju da u kratkim crtama opišu genezu.staljin je u srbiju poslao crvene paravojne formacije da sruše kraljevinu jugoslaviju,zbog prijema ruskih intelektualaca koji su pobegli od crvene bande sa lenjinom.pošto nisu mogli da prodru u srbiju,doneli su ih sovjetski tenkovi,da izvrše masovna streljanja srba da bi na silu vladali.1990 po rušenju berlinskog zida,napravili su tkz opoziciju od svoje komunističke dece i tako vladaju do danas.da napomenem da je njihova udba,što civilna što vojna opljačkala srbiju,iznela pare na razna ostrva i kipar i tako posle 2000.pokupovala one fabrike koje su prethodno uništili.nakon toga je ta ista udba tim parama nastavila finansiranje stranaka koje su i napravili.tako do danas.eto to je kratak kurs za one koji nisu upoznati sa crvenim prevarama,sve ostalo je magla.iza svega su oni.

 3. pa zar vi udbini igrači nemate ni malo stida.o kakvoj ti opoziciji da pričaš.o kakvim rezervatima.ti i tvoji držite ceo srpski narod u rezervatu.hajde pomeni odakle vam pare za školovanje dece u zapadnim školama.odakle vam godišnje za školovanje dece u inostranstvu po sto hiljada evra.da to nisi nasledio babu amerikanku iz nekog vašeg rezervata.ko se ono slikao u kuli sa udbašđioma i onim zlikovcima.od čega to vi živite.nisi se nikada pobunio protiv tita i ostalih tvojih komunista kada ste jedniglasno podržali bandita tita i predali kosovo šiptarima.ti si našao da braniš srbe koje ste pomlatili 1945.nego veličate tita i kažete i posle tita tito.ničega se vi ne stidite,vi ste komunisti naravno.

  • Hmh…i ti kao Petar “ sam prdis sam kolo vodis“, ovog puta si se upuvao,kao SPC, sa Arsenikom III Carnojevicem,i njegovim filmom “ reka bez povratka“ prvi deo,i drugi vladika Jovan iz Hrvatske..

 4. Prosto je neverovatno koliko samozivosti i samoljublja ima u pisaniji Vucelica. Na sta lici Srbija 2017e je samo posledica dogadjaja iz devedesetih u kojima je isti Vucelic imao svoju ulogu. Nista casno nije bilo u tome ni do danas.
  Tekst gore je sada samo dodvoravanje mafiji koja drzi vlast u Srbiji. Da li je mafija kadra da vodi bilo kakav dijalog o bilo kom vaznom pitanju? Sta o tome misli autor teksta? Da je mafija zaista vlast se potvrdjuje cinjenicom da osnovna prava ljudi u Srbiji ne postoje, da se dnevno odvija pljacka drzave, otimanje, ucene, pretnje, i da nacija radi za najmanje nadnice u Evropi.
  U Srbiji je narod zatocenik jednog bolesnog rezima koji se bogati pljackom i gura naciju u propast. Da bi se to sagledalo i nisu potrebni Tvitovi, dovoljno je pokusati raditi, zaradjivati, poslovati i ziveti u Srbiji samo nekoliko meseci. Mafija ne zna sta je pravo na zivot, na dostojanstvo .. Srbi koji zive na Kosovu su liseni svih prava u sta se uveravamo dnevno. A tu je hapsenje i potpuna obespravljenost Bogdana Mitrovica na Kosovu i jedna pasivna nazovi vlada u Beogradu koja daje samo prazne izjave dok ovaj covek cami u Siptarskoj tamnici bez ikakvog osnova. Ko je ustao za odbranu ovog coveka i svih ostalih koji zive u nemogucim uslovima na Kosovu? Ako se izbori namestaju, ako se dnevno obmanjuje preko medija, gde su tu uslovi za „dijalog“. Vucelic govori u tome da je opozicija na nivou statisticke greske? U Srbiji zvanicno opozicija okuplja oko milion ljudi, a taj broj je svakako veci od glasova protiv Vucica na namestenim izborima i to je Vucelicu statisticka greska? Srbi su narod koji njegova nazovi „elita“ bez i jednog moralnog principa gura u propast i kao takvi ne mogu biti „istorijski subjekt“. Izgleda da Vucelic namerno mesa pojmove, u nastojanju da degradira svako misljenje drugacije od vlasti. Na zalost ima dugo iskustvo u tome, ali i kredibilitet ravan statistickoj gresci.

 5. Srbija je okupirana od 1944 -2017 od komunista i to je raj na zemlji samo za njih a za resto narod
  je zaostao 200 godina metalno ,socijalno ekonoski.Povratk paralamentarne monarhije je je zadja sansa da se spasi narod Skandinaviski sistem .Ove kriminalce . samo kraljevska vojska sa nasim rodoljuba mogu da pohapse ove politicare i naravmno sve kriminalce resto je sve isto kao pre 60 godina .Srbski komunisti su isti kao Eskobar i njegova mafija a to je sada doslo sa Vucicem i ova resto banda .Niko nezna dobro Engleski sramota a mi imamo toliko pametnih kao i mi koji zivimo po svetu i znanje jezika kao ja naprimer 5 jezika a moji sinovi koi su 4 svi govore vise jezika i moja cerka .Tako je svuda po svvetu samo ja imam drzavljanstvo a Srbija nam neda za moju decu i zenu
  moras da placas svakome da sredis nesto ,Vucic je bandit koji laze cim zine i hvali se da smo pravna drzava a samo sto smo bili u Srbiji i odmah se vratimo 65 godi naunazad cak neke stavari jos gore’Mi smo tacno 7 miliona po svetu ali svi imamo dece i unuke te smo preko 20 miliona Srba imamo nase crkve i sve samo sto nismo fizicki u Srbiji .Imamo Balkanyjum i znamo vise sta se desava u Srbiji nego sami Srbi u Srbijii.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime