U Crnoj Gori je mnogo više Srba od onih koji ne smiju da kažu da su Srbi

1
720
KRAJIŠNIK U PODGORICI: SRPSKA JE STVORENA NA ŽRTVI NARODA, ALI I BOŽJOM VOLJOM
  • Momčilo KRAJIŠNIK na tribini u Srpskoj kući: Srbi su od 19. do 21. vijeka imali više ustanaka. Čak četiri, a ovaj posljednji stvorio je srpsku državu Republiku Srpsku sa one strane Drine, što se prvi put desilo i zbog toga je moramo čuvati, iako je ona neuništiva… Drago mi je što Srbi koji žive van prostora bivše Jugoslavije gledaju na Srbiju, ali i Republiku Srpsku, kao na maticu
  • Radovan KARADŽIĆ ne samo okupljenima još rekao: Sve što je vrijedno rađa se u krvi, tako je sa djetetom i državom. Ukoliko hoćeš da je dijete i država tvoja, ti moraš da je praviš sam. Crna Gora je na Berlinskom kongresu uvećana pet puta i pripojene su joj teritorije Vasojevića, Drobnjaci, Kuči, Piperi, sve srpski krajevi i možemo li mi biti nešto drugo kada smo tako dugo bili Srbi?“

PRVI predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik rekao je da je Republika Srpska stvorena na žrtvi srpskog naroda, ali i Božjom voljom jer nije bilo lako izdržati sve napade na Srpsku.

Krajišnik je na tribini u Srpskoj kući“ u Podgorici istakao da Republike Srpske ne bi bilo da nije bilo njenog prvog predsjednika Radovana Karadžića i Srpske demokratske stranke.

On je na tribini govorio o malo poznatim i presudnim događajima za stvaranje Republike Srpske.

Vens-Ovenov plan nije predviđao postojanje Republike Srpske i zbog toga smo tada odbili prijedloge svjetskih moćnika, ali i naše braće iz Srbije i Crne Gore. Republika Srpska je nastala onda kada su muslimani odlučili da na svojoj sjednici proglase nezavisnu BiH, a mi nismo imali izbora nego da proglasimo svoju državu“, rekao je Krajišnik.

Da Vas podsetimo:  NAJVEĆI „ALBANSKI“ JUNAK JE SRBIN! Njihov istoričar priznao istinu: Rodila ga je majka Vojislava

On je podsjetio da su Srbi od 19. do 21. vijeka imali više ustanaka.

Čak četiri, a ovaj posljednji stvorio je srpsku državu Republiku Srpsku sa one strane Drine, što se prvi put desilo i zbog toga je moramo čuvati, iako je ona neuništiva“, rekao je Krajišnik.

Krajišnik, koji je predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske“, rekao je da je Srpska kuća“ velelepno zdanje, dar srpskog naroda Podgorici, u kome se okupljaju Srbi i održavaju manifestacije“.

On je istakao da je saradnja Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske“ i Srpskog nacionalnog savjeta Podgorice rezultat susreta udruženja Srba iz regiona, podsjećajući na udruženja iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Republike Srpske.

Na tim susretima razmjenjujemo informacije i zauzimamo zajedničke stavove. Na jednoj od posljednjih sjednica zauzeli smo stav da se donese akt kojim se propisuje norma da sva naša djeca imaju jedan bukvar i zalažemo se za zaštitu ćirilice i povezivanje Srba regiona sa maticom Srbijom“, rekao je Krajišnik.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Srbi koji žive van prostora bivše Jugoslavije gledaju na Srbiju, ali i Republiku Srpsku, kao na maticu.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji se telefonskim putem uključio u tribinu iz Haga, rekao je da su Crna Gora i Srbija uvijek bile jedno i da je opasno igrati se sa identitetom.

On je poručio ne samo okupljenima na tribini da ne brinu za Crnu Goru jer u njoj živi više Srba nego što se trenutno deklariše:

– Sve što je vrijedno rađa se u krvi, tako je sa djetetom i državom. Ukoliko hoćeš da je dijete i država tvoja, ti moraš da je praviš sam. Crna Gora je na Berlinskom kongresu uvećana pet puta i pripojene su joj teritorije Vasojevića, Drobnjaci, Kuči, Piperi, sve srpski krajevi i možemo li mi biti nešto drugo kada smo tako dugo bili Srbi? Opasno je igrati se sa identitetom i opasno je misliti da si nešto drugo kada nisi to drugo i ljut si na one koji su ostali ono što jesu. U Crnoj Gori je mnogo više Srba od onih koji ne smiju da kažu da su Srbi.

Prvi predsjednik Republike Srpske u nastavku je ukazao i upozorio:

Sukobi između Srbije i Crne Gore bili su samo dinastički, oni su se svađali, ali narod je ostao jedan. Mi, Srbi iz Crne Gore, napunili smo Srbiju i ona je od nas nastala. Treba biti blag prema onima koji neće da budu Srbi i sve će to doći u red, ali je opasno igrati se sa nečim što nastaje 1000 godina. Treba im oprostiti i biće to u redu jednog dana“.

Akademsku tribinu organizovali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar Sveti Sava“.

Da Vas podsetimo:  Strahote Jasenovca: „Glavni stožer ustaške vojnice“ javljao da logor može „progutati“ neograničen broj Srba

Izvor: Srna / sveosrpskoj.com

1 KOMENTAR

  1. Настанак и постојање Републике Српске баш у време кад најмоћнија сила зла покушава да реши „српски проблем“ једном за увек, је подвиг на који се константно окреће ћораво око – наравно, не случајно. Први пут у модерној историји, после дугих векова турске и аустроугарске окупације, Срби су изборили државу западно од Дрине. И не намеравају ником да је уступе. У мору мање битних, и небитних детаља којима нас засипају, Српска је мерило и показатељ историјског тока – Срби се враћају себи, и узимају своје.

    Отуда твој инат лепи
    у углу усана мојих,
    Анђеле брате…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime