U Makedoniji Srbi opet za sve krivi

0
887

Krajnje vreme da zbijemo redove, stavimo tačku na improvizacije i ustanovimo principe za odbranu srpskog naroda u regionu

Sudbina srpskog naroda u Makedoniji zavisiće od naše dosadašnje i buduće sposobnosti da odredimo osnovna načela nacionalne politike i uspostavimo nacionalno jedinstvo za njeno ostvarenje.

Ali pozicija Srba Makedoniji u odnosu na Srbe u regionu danas je malo nezavidnija, jer su se u ovoj državi na mala vrata vratile „devedesete”. Tako Makedonija nažalost, kao i 90-tih godina prošlog veka, ponovo postaje sigurna kuća za svaki antisrpski gest i akciju – rame uz rame sa Zagrebom i Tiranom, olakšavajući na taj način preuzimanje i učvršćivanje svoje namesničke vlasti i izvršavajući preuzete obaveze prema svojim pokroviteljima.

To je situacija u kojoj, šta god da uradite, a pogotovo ako je loše, onda je najlakše da se opravdate pozivanjem na Srbe i „ispeglate” greške sopstvene politike.

Problem je nastao sa Tiranskom platformom, oko koje se okupila sadašnja vladajuća koalicija. Naša politička ocena bila je da je Tiranska platforma izuzetno ozbiljna podrška projektu „velike Albanije“, koji u suštini jeste jezgro antisrpske politike Zapada na Balkanu. Zato što se upravo preko aktuelizacije albanskog pitanja otvara novi prostor za dalje političke pritiske na Srbe i Srbiju i iznuđuju politički ustupci na našu štetu. Za nas je pogotovo bio neprihvatljiv onaj deo Tiranske platforme koji u Sobranju Makedonije predviđa usvajanje Rezolucije o genocidu nad Albancima od 1912. do 1956. godine. Generalno, Tiranska platforma nudi sistem rešenja koji će biti u interesu samo albanske zajednice u Makedoniji, a na štetu Srba i svih ostalih, uključujući samu državu, i ona će samo pospešiti proces razvoja paralelnih društava, do dezintegracije, iako se dobar deo javnosti trudi da po ovom pitanju drži glavu u pesku.

Da Vas podsetimo:  Život kao u 19. veku: Srbe ostavljaju bez vode, struje i puta

Srbi u Makedoniji  su u poslednjih desetak godina postali značajan politički činilac makedonskog društva. Našom zaslugom Sveti Sava je zakonom proglašen nacionalnim praznikom Srba Makedonije. Takođe, zakonom smo formirali Agenciju za prava zajednica, izborili se da srpski jezik bude proglašen službenim u tri opštine: Kumanovu, Čučer Sandevu i Starom Nagoričanu. Postavili smo spomenik Caru Dušanu u njegovoj nekadašnjoj prestonici, realizovali smo projekat obnove i zaštite spomenika na Zebrnjaku i veoma uspešno organizovali obeležavanje sto godina Kumanovske bitke. Povećali smo zastupljenost Srba u državnim institucijama za više od jedne trećine za proteklih par godina.

Kao i uspehe, isto je tako značajno pribeležiti i neuspehe. Posebno bih izdvojio naš neuspeh po pitanju informisanja na srpskom jeziku.

U ovoj fazi razvoja srpskog nacionalnog korpusa u Makedoniji i celom regionu potrebna je institucionalno organizovana, svrsishodna i sistematska podrška naše otadžbine Srbije.

Krajnje vreme da zbijemo redove, stavimo tačku na improvizacije i ustanovimo strateške principe za odbranu srpskog naroda u regionu. Zato bi Deklaracija, koju najavljuju predsednici Srbije i republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, trebalo da bude temelj za očuvanje i budućnost našeg naroda.

Ivan Stilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji

www.standard.rs / Politika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime