U Nišu se humanost stiče rođenjem!

0
797

Mališani između devet i 13 godina organizuju prodaju sokova i tako prikupljaju sredstva za operaciju povređenog druga

foto: pixabay / geralt

U mnogo dobro i uspešno organizovanih humanitarnih akcija u Nišu se u prošlosti uvek pomagalo stradalim, unesrećenim, bolesnim i siromašnim. Na tom planu Nišlije su nesebične solidarni bez ikakvih rezervi, a da i njihov podmladak sledi put odraslih dokazano je ovih letnjih dana. U nesreći koja se nedavno dogodila kod Kolašina u Crnoj Gori u svom automobilu izgubio je život jedan sedamdesetpetogodišnji penzioner iz Niša.

Tragedija se dogodila na povratku ovog Nišlije s Crnogorskog primorja, na koje je neposredno pre nesreće otišao kako bi s letovanja dovezao u Niš svog unuka i njegovog druga. Na auto u kojem su na putu prema Srbiji bili vozač i dvojica četrnaestogodišnjih dečaka naleteo je kamion i došlo je do direktnog sudara. Penzioner iz Niša je smrtno stradao, a povređeni dečaci prebačeni su u Klinički centar u Podgorici.

Unuk nastradalog, utvrdili su lekari, lakše je povređen, a njegov drug zadobio je veoma teške povrede kičmenog stuba.

Posle zbrinjavanja u glavnom gradu Crne Gore lakše povređeni dečak već je stigao u Niš i na kućnom oporavku je, a s teškim povredama njegov drug Andrej Radulović prebačen je u Beograd, na Dečiju kliniku Kliničkog centra Srbije u Tiršovoj. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, kako su objavili pojedini niški lokalni mediji, uskoro treba da bude podvrgnut operaciji kičme.

Istovremeno, pronela se u Nišu i vest da će za tu operaciju morati da se obezbedi 7.500 do 8.000 evra.

I dok ova informacija o neophodnom i dodatnom novcu za operaciju Andreja Radulovića nije bila proverena, u velikom stambenom naselju, gde inače ovaj povređeni dečak živi, njegovi vršnjaci i nešto mlađi mališani organizovali su akciju prikupljanja novca. NJih šestorica, koji kažu da su se redovno igrali s Andrejom i žele njegov brzi oporavak i povratak, improvizovali su mali štand u Romanijskoj ulici, ispred nekoliko velikih prodajnih objekata, i počeli prodaju osvežavajućih sokova prolaznicima.

Da Vas podsetimo:  Nebojši Glogovcu ni Kulturni centar ni ulica u Pančevu

Pored „štanda” sa sokovima u omanjem frižideru postavili su tablu na kojoj su napisali u koje svrhe skupljaju novac. Prolaznicima nude limunadu ili domaći sok od zove, koje dobijaju od svojih roditelja i, kažu, zadovoljni su tokom svoje akcije – piše „Politika“.

Tokom prošle sedmice Đorđe, Kosta, Sergej, Ognjen, Vuk i David su od prodaje sokova, ali i od dobrovoljnih priloga Nišlija, prikupili dvadesetak hiljada dinara. Kažu da znaju da to nije dovoljno, ali i da će, kako bi prikupili što više novca, nastaviti akciju. I da će na istom mestu, ako treba, ostati tokom celog školskog raspusta.

Jer, ubedljivi su. Isto koliko i do sada njihova prelepa zamisao – žele svakako uspeh svoje akcije, ali još više da se njihov drug i komšija potpuno oporavi i što pre vrati među njih.

U Nišu se, definitivno, humanost nigde ne uči i ne predaje. Stiče se rođenjem.

www.niskevesti.info

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime