U očekivanju novih uslova

Srpski interes je nemački interes

0
768

U Aero klubuŠef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, obratio se Srbima iz južne srpske pokrajine rečima: „Samo Srbi mogu ukloniti Srbiju s Kosova. Poručujem im – vaša Srbija je uz vas, nemojte je oterati“. Srpski političari svakog dana nadmašuju same sebe u patetici, u osionosti, u ljudskoj gluposti i u odsustvu bilo kakvih ozbiljnijih moralnih i političkih orijentira.

Srbija nije supruga Srbima na Kosmetu i Metohiji! A i da jeste, ni supruga se u civilizovanom svetu ne može oterati, već se supružnici moraju sporazumno ili zakonski rastati. Slična „lukava“ podmetanja, koja dolaze iz srpske aktuelne vlade, retko se mogu sresti i u svetu okorelih šibicara. Takav pokušaj prebacivanja krivice sa države na građane, retko se igde mogao sresti u celoj ljudskoj istoriji. Poruka vlasti ovde je jasna: država valja, sistem valja, vlast valja, a jedino što ne valja jeste – narod!

Da bismo razumeli šta se ovde uistinu događa, moramo se vratiti u proleće ove godine kada su nemački parlamentarci uručili Srbiji onaj čuveni ultimatum od sedam tačaka. U tački šest tog ultimatuma napisano je da je Beograd dužan „da utiče na Srbe na severu da ‘promene svest’ kako bi ovi prihvatili da su im Euleks i Kfor prijatelji“. Kada se pomenuti nalog nemačkih „bundestagovaca“ uporedi sa onim što se danas događa u političkom životu Srbije, postaje jasno da srpska vlast slepo i bespogovorno izvršava naredbe nemačkog parlamenta i Angele Merkel.

Opredmećivanje dobrog zla

A predsednik srpske vlade, Ivica Dačić, na skupu „Srbija i Nemačka – asimetrična realnost“ u Aero klubu potvrđuje da su ove dve zemlje „realno asimetrične“ ili „asimetrično realne“, a možda i „nerealno simetrične“ ili „simetrično nerealne“, ali da je, bez obzira na svu „realno asimetričnu nerealnu simetriju“, interes Srbije da što pre nađe „zajednički imenitelj“ sa nemačkom politikom. Da bi Srbima bilo do kraja jasno o kakvom se „zajedništvu“ tu radi, premijer se potrudio da sve to do kraja precizira:

Gledamo mi naš interes, a naš interes je da se približimo Nemačkoj.“

A u prevodu, Dačićeve gornje reči glase: „Gledamo mi naš interes, a naš interes je, zapravo, nemački interes!“ E sad, ako je to tako kako Ivica „peva“, tada uopšte nije jasno šta tu može biti „nerealno“, šta „simetrično“, šta „asimetrično“, a šta „realno“. Da bi nekakve figure, objekti ili fenomeni, bili simetrični ili asimetrični, neophodno je da se oni nađu jedan naspram drugog i sa različitih strana prave, odnosno, sa suprotnih strana ose simetrije. U slučaju da je istina ono što tvrdi predsednik srpske vlade, to jeste, ako je istina da se interes Srbije poklapa sa interesom Nemačke, tada druga figura simetrije uopšte ne postoji, a realnost ili nerealnost tu gube svaki značaj. U stvari, Ivica Dačić nas upućuje (poučava) da nerealno začas može da se preseli u realnost, a nerealnost može u trenu da hipostazira u nepobitnu i nepromenljivu stvarnost.

Kad razmisliš malo zrelije…

Ukoliko neko još nije uspeo da shvati zašto je srpski interes identičan nemačkom interesu, možda će mu pomoći još jedna Dačićeva sentencija, prožeta najdubljim filozofsko-ćiftinskim iskrama:

Normalno je da je (pozicija Srbije i Nemačke) asimetrična – pozicije su nam drugačije – oni su ti koji daju u EU i normalno je to da oni koji dobijaju imaju drugačije stavove.“

Dakle, Nemci su ti koji daju, a mi smo oni koji očekuju da i nama daju? Ako je i od premijera Srbije, premnogo je. Da li to znači da se srpski interes poklapa sa nemačkim u davanju i uzimanju? Nemci daju, a mi dobijamo… Samo da ne bude po nosu? Zar je moguće da u Srbiji i danas, posle svih tragičnih iskustava iz poslednjih decenija, nekome pada na pamet da narod zamajava nekakvom zemljom Dembelijom? Ama, i deci je jasno da takve zemlje nema nigde na svetu.

Komšijski IBM i evrointegrisani vazali

Mi radimo – detinje iskreno priznaje premijer Srbije – ono što nam Nemačka kaže da radimo, ali to činimo zbog nas, a ne zbog njih. Otprilike, to je kao da ti komšija naredi da mu pokloniš najbolji deo svog dvorišta, a ti to učiniš, jer je to „u tvom najboljem interesu“!? Onda komšija krene da gradi svinjac na onom delu zemlje, koju si mu, kobajagi, dao u skladu s „vlastitim interesom“. Kad te svet priupita: ali, čoveče, kakav interes vidiš u tome da ostaneš bez najboljeg dela dvorišta? – ti im odgovaraš, da mir i komšijske integracije nemaju alternativu.

Groteskno zvuče reči premijera Dačića „da je u interesu Srbije da ima što bolje odnose sa Nemačkom u svim segmentima, između ostalog i zato što naš evropski put zavisi od te zemlje“. Srbija „očekuje nove uslove“, kaže Dačić, nadajući se da se oni neće kositi sa „državotvornošću i nacionalnim interesima“. Valjda, računa srpski premijer, Srbi na Kosmetu će imati svoju vlast na lokalnom nivou i pomoći će da se učvrsti „državotvornost“ natovsko-šiptarskog Kosova i „nacionalni interesi“ šiptarskog naroda. Dakle, u svom dvorištu, Srbin dobija da čisti onaj komšijski svinjac, koji je komšija izgradio zahvaljujući „evrointegrisanoj“ pameti srpske evrovazalne vlasti.

Ivica Dačić je praktično poručio Nemcima, da mogu Srbiji da ispostavljaju nove uslove, kakve god žele i kakvi god im padnu na pamet. Srbija te uslove spremno anticipira – i sve će ih, verovali ili ne, s radošću i u svenarodnom slavlju dočekati. Nemci ne mogu da smisle onoliko uslova, koliko su Srbi u stanju da bespogovorno prihvate i bez gunđanja ispune.

Dušan Gosteljski

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime