U SAD zatvor, u Srbiji vlasnik velike televizije

0
705

Dejvid Petreus suočava se sa zatvorom nakon postizanja sporazuma sa federalnim tužiocima o priznanju krivice kako bi izbegao suđenje zbog pogrešnog rukovanja tajnim podacima.

484458

Bivši direktor Cije i poznati general Dejvid Petreus bi mogao da provede do godinu dana iza rešetaka, nakon nagodbe sa federalnim tužiocima koji su ga optuživali za neovlašćeno uklanjanje i zadržavanje tajnih materijala.

On je priznao da je tajne podatke podelio sa svojom ljubavnicom Paulom Brodvel, bivšom oficirkom Vojske SAD, koja je imala aferu sa Petreusom 2011. godine dok je pisala knjigu o njemu. Sudija je predlagao zatvorsku kaznu, a tužioci preporučuju dve godine uslovne kazne i globu od 40.000 dolara.

Petreus je podneo ostavku na mesto direktora Cije u 2012. godini, a tri dana nakon izbora predsednika Obame je ponovo izabran. General je priznao aferu, ali je negirao bilo kakvu zloupotrebu.

Sporazum o priznanju krivice znači da će se izbeći ono što bi verovatno bilo suđenje visokog profila, gde bi se javnost upoznala sa ponižavajućim detaljima afere. Bivši direktor Cije je i dalje u braku sa Holi Petreus.

General Petreus se smatra jednim od najboljih američkih vojnih stratega. Bio je arhitekta vojne akcije u Iraku 2006. godine, koja je omogućila američkim vojnim snagama da povrate kontrolu nad većinom iračke teritorije, zajedno sa lokalnim plemenima i milicijom.

Petreus je insistirao na izgradnji jake veze s iračkim plemenskim i verskim liderima, tvrdeći da je „osvojio srca i umove“ lokalnog stanovništva, što je jedini način da se stabilizuje zemlja.

Predsednik Obama okrenuo se Petreusu ponovo u 2010. godini u nadi da bi mogao implementirati svoju taktiku u borbi protiv pobunjenika u Avganistanu. Međutim, nakon što je direktor Cije ponudio ostavku, generalu je ponuđena ova funkcija.

Informacije zbog kojih je optužen za deljenje sa Brodvelovom sadrže detalje ratne strategije i imena tajnih policajaca koje je izneo još dok je komandovao snagama u Avganistanu. U sudskim dokumentima podnetim u federalnom sudu u Severnoj Karolini u utorak, tužioci kažu da je Petreus „nezakonito i svesno“ poverljive materijale držao na „neovlašćenim lokacijama“, uključujući i dom Brodvelove.

Da Vas podsetimo:  Recept iz bakine kuhinje: Mekani slani štapići gotovi za čas!

Od istupanja iz Cije i isključenja iz vojske, Petreus, koji ima doktorat na Prinstonu, izvodio je nastavu i radio kao konsultant za firmu rizičnog kapitala u Njujorku.

Njegov advokat Robert Barnet odbio je da komentariše događaj.

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime