U školi bezakonje, u dvorištu vašar

13
2457

skola1

Dirеktоr škоlе оdgоvоrаn је zа zаkоnitоst rаdа i zа uspеšnо оbаvlјаnjе dеlаtnоsti ustаnоvе. Nа glаvnоm ulаzu ОŠ „Vlаdislаv Pеtkоvić Dis“ u Grlјаnu јаsnо i vеlikim slоvimа nаpisаnо је: „Dоbrо dоšli u svеt znаnjа“. Dа li је bаš tаkо? Štа је tо svеt znаnjа?

Nа zvаničnоm sајtu Мinistаrstvа prоsvеtе, nаukе i tеhnоlоškоg rаzvоја nаlаzе sе zvаnični pоdаci uspеhа škоlа nа zаvršnоm ispitu 2015. gоdinе. Kаkаv је uspеh ОŠ „Vlаdislаv Pеtkоvić Dis“ u Grlјаnu nа zаvršnоm ispitu?

2015-08-24_102158

Tabela uspeha: Škola u Grljanu

Zа ОŠ „Vlаdislаv Pеtkоvić Dis“ u Grlјаnu prоsеčаn brој bоdоvа iz mаtеmаtikе је 2,29, iz srpskоg јеzikа 3,89 i sа kоmbinоvаnоg tеstа 4,42 (ukupnо 10,61) оd ukupnо mаksimаlnih 30 bоdоvа.

Umеstо dа sе vidе i оtklоnе prоpusti rаdа, urаdi аnаlizа, аkciоni plаn kојi mоžе dа dоvedе škоlu i učеnikе dо bоlјеg uspеhа, dirеktоr škоlе ništа pо tоm pitаnju nе prеduzimа. Škоlа prоpаdа i tоnе u svеtu bеzаkоnjа rаdа dirеktоrа Јаsminе Firоvić.

skola3

Dirеktоr škоlе оčiglеdnо dа pо pitаnju pоbоlјšаnjа i unаprеđеnjа nаstаvе, tаčniје uspеhа učеnikа ništа nе prеduzimа gоvоri i činjеnicа dа је srеdinоm аvgustа mеsеcа, tаčniје 14.08.2015. gоdinе u dvоrištu škоlе pоstаvlјеn vаšаr. Dа, vаšаr! Dа li tо dоlikuје јеdnој оbrаzоvnо-vаspitnој ustаnоvi u sеlu dа škоlskо dvоrištе prеtvоri u vаšаr?

skola4

Smеh, svirkа, јеkа, drеkа i vоžnjа u krug, pа kо vоli nеk izvоli…

Nа krајu оstаје dа sе zapitаmо dа li učеnici dоlаzе u svеt znаnjа ili svеt gdе sе znаnjе nајmаnjе vrеdnuје, а svе sе vrti u krug nа vrtеšci živоtа, gdе је svе lеpо, kičаstо i bајnо, а znаnjе nајmаnjе trајnо!?

Goran Manojlovic

Gоrаn Маnојlоvić, Zaječar
mаstеr prоf. tеh. i inf.

13 KOMENTARA

 1. Dopuštanje da se u školskom dvorištu postavi ringišpil neverovatna je lakomislenost direktora škole. Šta bi bilo, da se, ne dao Bog, tamo desila neka nesreća. Prosvetne vlasti reaguju tek kada neko dete pogine (kao što je to bilo u slučaju pogibije 12-godišnjeg Save Stevanovića iz Knjaževca), a i tada samo onako, uzgred, za publiku. Da li je neko odgovarao za Savinu smrt?

  Još strašnije, poslednji tekst koji su novinari sročili povodom te velike tragedije, napisan je dan nakon sahrane dečaka. A u normalnom društvu zbog takvih stvari ministar prosvete bi podneo ostavku (dete stradalo u njegovom mandatu) ili bi bio smenjen kao nesposoban. A gde je krivična odgovornost za direktora škole? Nema je? Da li je direktor Srednjotehničke škole, na čijem se neobezbeđenom igralištu nesreća dogodila, nakon toga barem razrešen dužnosti ili je i danas direktor?

  Otuda, nedopustivo je da direktor škole dovodi cirkus ili pravi vašar u školskom dvorištu. To je zanemarivanje dece i to je povreda zabrane. Za takve stvari, po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja, gubi se licenca za rad.

  Biće zanimljivo šta će zaječarska prosvetna inspekcija u ovom slučaju da preduzme. Zakon je jasan, deca se ni u kom slučaju ne smeju dovesti u opasnost. Direktor škole se, izgleda, samo vodio željom da škola (ili neko drugi) zaradi neki novac. Baš ga briga ako se stolica s ringišpila otkači, a neko dete tako nastrada.

  Uostalom, pogledajte gde je ringišpil postavljen. Na sred terena, okolo zidovi, metalni gol, metalna ograda, dole beton; ispunjeni svi uslovi da onaj ko bi se slučajno otkačio sa stolice ringišpila, ne može da preživi ili, u najboljem slučaju, da ne zadobije teške telesne povrede sa trajnim invaliditetom. A kao što znamo, na ringišpil se „kače“ najviše deca, to jeste, učenici te iste škole koju je direktor pretvorio u vašarište.

  Konačno, samo lud čovek ili čovek obuzet tolikom pohlepom da mu ona zamrači um, mogao je dopustiti da se u školi postavi ringišpil i da time ugrozi živote one dece koje mu je društvo poverilo. Neshvatljivo! I još ima onih koji nalaze reči opravdanja za direktora? Republička prosvetna inspekcija morala bi ovog direktora pod hitno da razreši i tako da primer ostalim rukovodiocima škola da ustanova u kojoj rade nije njihova prćija. Zar da se deca izlože smrtnoj opasnosti, a da za takav nemar i zapostavljanje učenika niko ne odgovara.

  • zar vi mislite da neko pita direktorku ,lokalna samouprava je zakon a zemljiste i obljekti su vlasnistvo lokalne samouprave a sad jedno pitanjce da se ringispil postavi na poljnce neko koje je izdao petar petrovic ko je kriv vlasnik zemljista i li vlasnik rigispila koji ima uredne dozvole ove valjane drzave

   • Direktora škole šta ko treba da pita? Ovde je nezakonito izdato školsko dvorište NN licu i još puno, puno propusta. Po Vama ispada da je direktor škole mogao i starlete da dovede u dvorište i da naplaćuje ulaz. Možda bi tada škola prosperirala i zaradila jako više, ali udaljavamo se od teme i ovde se radi o obrazovnoj instituciji, a ne školi od koje se pravi cirkus. Da se nešto desilo kao nesretni slučja u Knjaževcu vidlo bi se ko je kriv i ko bi sve odgovarao.

 2. Ako je škola izdala prostor i to naplatila ne vidim nikakav problem u tome, sopstveni prihodi škole koji se mogu iskoristiti za sve ono što opština ne može da pokrije. A što se nastave, ocena i ostalog tiče to treba ispitati, mada kada ministarstvo kaže 0 poena za upis, ne vidim zašto bi se neko mučio ako mu je svejedno koju će školu da upiše, jer opet će ostati u svom selu.

 3. Sve je više primera da mnogi od škole prave cirkus! Ovo je jedan takav očevidan slučaj!Da li moguće da u sferi znanja i boljeg obrazovanja, kome svi težimo, pokazatelji na završnim ispitima budu toliko niski? Očigledno da direktor umesto samovrednovanja kao neophodnog procesa ,dovodi cirkus ,jer time misli da može da vrti sve u krug, poput ringispila…

 4. Због оваквих директора нема бољитка нашем школству. Не може партијска или нека друга припадност бити једина мера вредности. Зато господине Вербићу, смените недостојне директорског места. Подржите квалитетне људе, учините да школа постане извор знања и културе, а не некултуре и неукуса сваке врсте.
  Оваквих и сличних случајева има и у другим срединама. У Краљеву је у Шумарској школи привео крају, без проблема, и други мандат Зоран Николић, човек против кога се води кривични поступак за продају диплома, утају пореза, корупцију, мобинг, с великом вероватноћом да ће случај бити заташкан. О томе сви знају и сви ћуте.
  Одговорност Министарства просвете није мања уколико се случај налази у судском поступку. Напротив. То је разлог више да се формира независна комисија при Министарству која ће испитати случај Шумарске школе Краљево, случај Грљан и многе друге, јер је очигледно да начелници ШУ и просветни инспектори не раде свој посао.

 5. Стварно овој директорки место одмах укинути. каква директорка таква школа. Циркусијада, изгледа уз дужно поштовање колега, такав и колектив. Зато министарство би требало да се позабави овим малим сеоским школама. Не укидати ове школе, већ укинути директора, секретара, и осталих који нису у конкретном , непосредном раду са ђацима. јер, ово је сраонота што држава троши паре за овакве „Просветаре“. Замислите мене који радим са одељењем пубертетлија, 28.у једном одељењу.! А овде у овој школи 28 осмака. Срамота за директорку, наставнике колге оваве оцене! Ђаци су нам и одлични , какве све вашаре имамо у школи. Овај циркус од директорке, под хитно решити Изгледа да њој , из, приложеног није место у образовању, јер колега који ово јавно пише , још се и представља, најмање има разолга за неистину, Свака част колега и треа се борити против оваквих вашарских директора. Али и њима ће брзо по правилнику оддиректовати….зато подржавам ову Владу и министра- Тешко је исправити годинама овакво вођење школа. Моја подршка у рационализацији, али прво од оваквих који примају плате , а резултати!!!!!??????????????

 6. Ovde je sve jasno, kakav direktor takva skola. Cirkus u skoli ringispil u galvi direktorke. Direktor nezna da uvidi vrednosti pa se zadovoljava folk paradom – cirkusom.
  Ministar nije obratio paznju na ovu „veselu“ direktorku. Treba mu vreme, jer deluje odlozeno.

  • pa gospodine posto poznajes cirkus pitao bi te sta je direktor pogresio ,da nisi ti na vreme obezbedio ogrev ,sanitetska sredstva i uredno dvoriste zasto se ne pitate direktorku kako nabavlja srestva za higijenu,nastavna srestva ,papir …a zasto da nebude vesela moze joj se zar je to krsenje zakona a da li se samo u ovoj seoskoj skoli desavaju rigispili slavlja kad je raspust i da vas informisem infra struktura je u vlasnistvu sela i lokalne samouprave

   • Gospodine Jovanoviću, Vi pokušavate da odbranite direktorku, ali Vam ne ide za rukom. Direktor je odgovoran za upravljanje školom, nabavku resursa i valjda mu je zadatak da nabavlja ugalj, drva, sredstva za higijenu putem javne nabavke po najpovoljnijoj ekonomskoj ceni. Škola nije zdravstveni centar da treba da nabavlja SANITETSKI materijal(sredstva), jedino ako je nabavila da imaju u slučaju ako dođe do povrede i pada nekog deteta sa ringišpila. Pričate o zakonu i baš me zanima pod kojim uslovima je lice koje je postavilo putujući vašar dobilo taj prostor? Da li je bio neki javni oglas za izdavanje imovine?
    Za uspeh bi samo kratko prokomentarisao i upitao da li je to uspeh ili neuspeh škole da od maksimalnih 16 bodova iz matematike ima svega 2,29 boda? To je 13,93% ostvarenosti od maksimalnog broja bodova.
    Vidi se da je direktor iz greške odlazio u još veće greške.

    • Škola nije više ono što je bila. sad je vašar a o uspehu dece nikoga nije briga. Šta da kažemo mi roditelji kad nam deca imaju loše ocene i loše se pokažu na prijemnom ispitu. Kakav je to direktor i nastavnik kada nezna da nauči decu bar za dvojku već nam deca ponavljaju razred zbog nastavnika koji nezna da prenese gradivo a direktor vašari.

   • Skole su jos pod vasnistvom drzve jer ona moze da ih ukine. Drugo, po zakonu ovo sto ste nabrojali (srestva za higijenu, ogrev,…) spada u obavezu grada. Direktor treba da tuzi grad sto ne izvrsava svoje obaveze. Nije da svako bude gradonacelnik. Pokusao sam, vidim ne ide daj ostavku tako rade casni ljudi. Izgleda da je malo casnih na funkcijama, zar ne?
    Direktor moze organizovati kulturnu manifestaciju, prikazivanje filmova, ….. I na karaju zasto da joj ja dajem ideju a ona je na funkciji direktora. Ona mora cuvati integritet OBAZOVNO -KULTURNE USTANOVE!!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime